Вентилатор купе

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Gadnyara
потребител
потребител
Регистриран: 16 мар 2014, 10:22
Модел на автомобила: Transit Van MK7, MT, 2008, 2.2l/140ps,
Status: Извън линия

Вентилатор купе

Мнение от Gadnyara » 19 апр 2015, 10:16

Здравейте,
Съжалявам, че първото ми мнение във Форума е с въпроси за информация. Надявам се, след като се запозная по-подробно с колата, това да се обърне в друга посока.
Та, колата е Галакси МК2, 2.3л. Единият дефект, с който взех колата, е неработещ вентилатор за купето в предната част. Тъй като си мислех, че е трудно достъпен направих серия от проверки по ел. веригата до него.
В крайна сметка, свалих го много лесно (поздравления към конструкторите за това) и установих износени четки. Колекторът изглежда в сносно състяние.
Въпрос 1 (най-накрая) е: откъде пазарувате електрически части и конкретно в случая - четкодържател с четка (комплект??) за вентилатора? Засега не ми се иска да побългарявам чрез пасване на подобна четка, но ако не помогнете с удобен или изгоден вариант, така ще е.
Въпрос 2: Как се достъпва до втората и третата шина с предпазители/релета по най-лесния начин? Виждам, че има винтове, но не изглежда много логично да се сваля по този начин челната тава. Опитвам се да открия решение на проблем с неработещи помпи за миене на стъклата и фаровете. Нито една. Най-просто е да легна под колата и да ги проверя, но ако достъпът до релетата им е по-удобен, бих си спестил вдигане на крик и сваляне на кори под мотора.
3: Моля, дайте линкове към места с пълна каталожна информация за авточасти и компоненти! Търсих (2-3 часа), поогледах и тук, във Форума - не намерих достатъчно богат каталог.

Предварително благодаря!
:drink:
П.п. Моля съвети в стил "закарай я на специалист" да се спестят. От 20 години колите ми ходят само на гумаджии и климатичари. Останалото оправям се с четене, питане и "направи сам".
Човек се учи докато е прост!

Gadnyara
потребител
потребител

Re: Вентилатор купе

Мнение от Gadnyara » 22 апр 2015, 23:29

Да си отговоря на единия въпрос.
По т.1: игра методът на напасването. Взех 8х9х15мм четки, направих им лека модификация с ножчето. Добавка лепило Поксипол за единия четкодържател, понеже беше пукнат; принципно не се налага. Малко фино масло в зоната на лагерите и вентилаторът вече е на линия.

След газировката (ГИ) на колата ще се заема с течността за чистачки и помпата/ите около нея.

Gadnyara
потребител
потребител

Мнение от Gadnyara » 06 май 2015, 14:58

Да взема да си отговоря и на въпросите за предпазителите и помпите за пръскалките...
Как се достига до втори и трети ред с релета видях тук: http://www.fordgalaxy.org.uk/ford/index ... entry68423

Миене на стъкла/фарове: Реших, че ще търся проблема при помпите. В моя случай се оказа се, че съм заложил на правилния вариант.
Помпата за стъклата беше поела малко вода и роторът беше залепнал от ръжда за статора. Вдигаше много голям ток и не тръгваше. След почистване и смазване беше качена на колата докато издъхне напълно. Междувременно поръчах помпичка и ще чака повод да се смени. Остана проблем с маркучите към задната врата - явно има запушване по трасето и вода не излиза при багажника. Аз не ползвам никога тази глезотия, затова не изгарям от желание да търся решение.

Другата помпичка (за фаровете) е с безумното изпълнение - тя е два пъти по-мощна, понеже с налягането от нея се вдигат пръскалките пред фаровете. Тя също се нуждаеше от ревизия, плюс смяна на предпазителя. Беше сложен 5А, който изгаря веднага. След като видях размера на помпата, проверих какъв се препоръчва и сложих 20А. Разбира се, смазването и почистването са повлияли в положителна посока за консумацията. Тя също не е в листата с приоритети, но при положение, че всичко бях разкачил, ремонтът по нея ми струваше 1/2 час.
Като цяло, това решение е жертва на инженерната логика в полза на дизайн и маркетингови щуротии.

На въпрос 3: Каталози с парт-номера: http://www.fordcat.ru/shop/1
Наясно съм, че не "откривам топлата вода", но все някой може да се възползва от линка в търсене на части. Аз работя с подобен каталог от години за Маздата ми. Веднъж открит продуктовия код, вече си търся частите много по-успешно.

Отделно: Много приятен за ремонт автомобил!
С един Торкс Т20 успях да сваля подкалника, бронята и фаровете.
Както и да разглобя и почистя рефлекторите на ксеноните. Които пък се вадят от фара без да се разлепва предното "стъкло". Нещо, на което не съм се надявал и се изненадах приятно, че няма да ползвам пистолет за горещ въздух.
Преди време свалях за почистване радиото и пулта на Климатроника - същият Торкс 20 и нищо друго. Слагам битчето в колата и е готова за ремонт на пътя.

Изглежда колицата е готова да се предоставя за работа и да започва усилено да се изплаща. Тъпото е, че свикнах да карам от много висока позиция, а това ми допада доста. Ако беше автоматик, щях да я задържа за лична. :lol: Разбира се, за целта (служебна) беше търсена "ръчка".

subzero96
потребител
потребител
Регистриран: 17 мар 2016, 15:38
Модел на автомобила: Ford Galaxy 2.3i 2001

Мнение от subzero96 » 19 апр 2016, 12:57

Колега , а как стигна до вентилатора,че на мен не ми работят първа и втора скорост !

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 19 апр 2016, 13:37

subzero96 написа:Колега , а как стигна до вентилатора,че на мен не ми работят първа и втора скорост !
Трябва да има достъп до модула, през жабката. Само не разбрах дали се сваля цялата жабка, или тя си има някакъв капак.
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

subzero96
потребител
потребител

Мнение от subzero96 » 24 апр 2016, 13:05

madboy написа:
subzero96 написа:Колега , а как стигна до вентилатора,че на мен не ми работят първа и втора скорост !
Трябва да има достъп до модула, през жабката. Само не разбрах дали се сваля цялата жабка, или тя си има някакъв капак.
Май цялата се сваля обаче не знам как! Всеки казва ,че е лесно ама не казва как става. Страх ме е да не счупя нещо !

subzero96
потребител
потребител

Мнение от subzero96 » 15 май 2016, 17:05

Готово ! С налучкване свалих жабката. Когато я отвориш, отдясно има едно капаче ,което се напъва малко с отверка и се сваля . после е лесно - сваляш я цялата и резисторния блок на вентилатора се държи на едно болтче и куплунг . за 5 минути работа . Вече ми работят всички скорости и климатика !

Gadnyara
потребител
потребител

Мнение от Gadnyara » 21 май 2016, 13:56

Съжалявам, че не съм погледнал навреме темата, за да помогна. Колата съм я дал на момчетата за служебна и е извън погледа ми. Съответно, не намирам време често да посещавам темите за нея.
Пък и от над година колата не прави никакви проблеми - щях да знам, понеже всички разходи се плащат от мен. ;)

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”