Фокус - Странно боричкане (?) в предницата след потегляне

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
zerospace
потребител
потребител
Регистриран: 17 мар 2015, 09:31
Модел на автомобила: Ford Focus 2000, 1.8 TDDi
Status: Извън линия

Фокус - Странно боричкане (?) в предницата след потегляне

Мнение от zerospace » 17 мар 2015, 10:01

Здравейте,

Първо, колата: Фокус 2000, 1.8 Tddi.
Млад шофьор съм (на седмица) и снощи ми се случи нещо много странно. Тъкмо си обикалях из София, да направя 100км да видя колко харчи, и спирам на един светофар. Тъй като всички ми обясняват, че не й давам зор на колата и даже аз го усещам как понякога следващата предавка все едно я включвам твърде рано (да се чете ниски обороти), викам да я загрея малко. Та... на светофара не тръгвам плавничко, ами на 2500 оборота, след това превключвам към втора, и давам пак газ (нали, цялото това с идеята малко по-живо да сменям предавките), и изведнъж сякаш под капака нещо се откачи и настана някакво тропане все едно нещо се усука и започна да се бие в другите части. Аз през това време бях натиснал газта на втора, за да превключа на трета, нали, но все едно изобщо не давах газ - колата забави и смъкна обороти. Натиснах съединителя, колата си смъкна като за първа, тропането спря, превключих на нея и си тръгнах без проблем. Същата вечер ми го направи още веднъж, не можах да разбера защо. Викам си, да не би да съм й дал твърде много обороти като за потегляне, или пък съм сменил предавките все едно на полусъединител... Първоначално помислих, че ми се е скъсал ремъка, защото свири постоянно (а и аз не разбирам толкова дали става току-така), защото точно така се чу - все едно нещо се разкачи и започна да се бие във всичко около себе си.
Може ли да дадете малко акъл от какво може да е, че ми е леко спечено, а тъкмо бях почнал да се радвам как колата няма да се разпадне, ако я карам мъничко по-агресивно (агресивно за мен, разбира се :D ).

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Re: Фокус - Странно боричкане (?) в предницата след потегляне

Мнение от Любо » 17 мар 2015, 10:15

Добре дошъл във форума :D

Някоя лампа не ти ли светна на таблото?
Отвори ли капака? Нещо видя ли по-особено?

То ясно, че си съвсем млад шофьор, но ако е скъсан пистов ремък се вижда с просто око.
Освен това ще ти светне най-малкото лампата за акумулатора.
Щом ти свири ремъка е за смяна, заедно с ролките.

Ако неможеш да откриеш сам проблема и евентуално да го отстраниш виж тази тема. Там са дадени координатите на човек, който ще свърши това вместо теб.

zerospace
потребител
потребител

Мнение от zerospace » 17 мар 2015, 11:49

За съжаление и двата пъти се паникьосах дали няма да спре на пътя и дали не преча, та гледах основно да се изнеса, не обърнах внимание на таблото. Под капака гледах, нищо по-различно не видях, ремъкът си е на място, все си свири. После я насилих малко да пресъздам ситуацията, но не успях. Може и да съм бил всъщност по-внимателен, предвид случилото се. :D

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170

Мнение от essex » 17 мар 2015, 14:40

Ако колата не е обслужвана скоро закарай я на Фордманиака. Човека си разбира от работата http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 14&t=64271
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

Потребителски аватар
ieiei
потребител
потребител
Регистриран: 11 май 2007, 12:50
Модел на автомобила: Ford

Мнение от ieiei » 18 мар 2015, 16:38

Някоя "специална" ролка се е предала

Потребителски аватар
kilikanzer
Потребител
Потребител
Регистриран: 20 ное 2007, 19:59
Модел на автомобила: Focus tddi/комби/P1888PM
Wartburg 312
Контакти:

Мнение от kilikanzer » 18 мар 2015, 19:47

Или някой тампон е тръгнал да си заминава.

Sent from my Lenovo A328 using Tapatalk
Изображение
Конституция на РБ.
Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.

Потребителски аватар
koinov_bg
потребител
потребител
Регистриран: 24 дек 2009, 10:39
Модел на автомобила: Форд Сиера мк1 2.0 115к.с

Мнение от koinov_bg » 20 мар 2015, 20:15

Или по лошо съеденител....
По добре мъртъв,но пич от колкото жив,но педал *159*

zerospace
потребител
потребител

Мнение от zerospace » 20 мар 2015, 21:49

Ами, като се замисля, звукът беше като на някакво премятане, все едно наистина ролка се клати и изпуска, или ремък е излезнал от жлеба си и не може да се намести. Абе, шикалкави насам-натам. И по моя преценка идваше точно по средата на капака (спрямо ляво и дясно). След като отбих встрани, нещото спря да шава (явно се намести обратно) и си потеглих без проблем. Не знам дали е възможно съединителя да бяга така, или някаква друга част от двигателя, която да не е ролка/ремък.
В тази връзка се чудя дали е възможно заради бързите пикове на оборотите при резките смени на предавките нещо да се разкачи по такъв начин... Все пак за кратко време беше първа, 3000+ оборота, втора, 3000+ оборота... иии след това тропането/хлопането/премятането започна, докато не отбих и спрях... Може и да ви се стори смешно, но викам си да не съм го предобрил.

Благодаря за отговорите, между другото. :)
Последна промяна от zerospace на 21 мар 2015, 13:58, променено общо 2 пъти.

tikva
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2015, 18:21
Модел на автомобила: Galaxy

Мнение от tikva » 21 мар 2015, 08:54

обърни внимание на скоростната кутия

Eastbourne
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
Модел на автомобила: Focus c-max 1.8

Мнение от Eastbourne » 21 мар 2015, 09:52

Момче, говориш пълни глупости!

Ако мислиш, че имаш проблем я закарай на място да ти каже дали наистина е така. Младите шофьори и много жени постоянно си мислят, че нещо им трака, хлопа и тн. Караме 15 годишни таралясници, не е да е някоя с-класа.

zerospace
потребител
потребител

Мнение от zerospace » 21 мар 2015, 10:27

Естествено, че ще я закарам. :lol: Само време да остане. Интересно ми става и затова питам, за да не ги говоря глупостите следващия път. ;)

tikva
потребител
потребител

Мнение от tikva » 21 мар 2015, 12:14

малееееее,то човек да не сподели проблемите си.Ако питаш умно и интелигентно ,обикновенно отговор няма щот е твърде сложен въпроса дори и да се отнася примерно за устройство и функция на даден елемент от колата.Ако пък някак си криво - ляво опиташ да опишеш проблема си те изяждат с парцалите и те обявават за тъп и глупав.Това ми напомня за един виц ,но първо трябва дословно да го изровя.Момче ,според мен не дей да караш колата ,докато не я види майстор .Иначе рискуваш дори да те остави на пътя. А иначе акоискаш колата да ти е изрядно ,УВЕРЯВАМ те услушвай се всеки шум и тракане.Личен опит.Това е като да отидеш при джипито си и да му се оплачеш , а то да те отсвири и да ти внуши, че си параноик на тема здраве.Все пак от колата ти зависи здравето и живота, а е не само твоя.Тя и С класата може да изгърми при това още в гаранция.

tikva
потребител
потребител

Мнение от tikva » 21 мар 2015, 12:18

Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!

Eastbourne
потребител
потребител

Мнение от Eastbourne » 21 мар 2015, 13:03

zerospace написа:Ами, като се замисля, звукът беше като на някакво премятане, все едно наистина ролка се клати и изпуска, или ремък е излезнал от жлеба си и не може да се намести. Абе, шикалкави насам-натам. И по моя преценка идваше точно по средата на капака (спрямо ляво и дясно). След като отбих встрани, нещото спря да шава (явно се намести обратно) и си потеглих без проблем. Не знам дали е възможно съединителя да бяга така, или някаква друга част от двигателя, която да не е ролка/ремък.
В тази връзка се чудя дали е възможно заради бързите пикове на оборотите при резките смени на предавките нещо да се разкачи по такъв начин... Все пак за кратко време беше първа, 3000+ оборота, втора, 3000+ оборота... иии след това джагара-джугара... Може и да ви се стори смешно, но викам си да не съм го предобрил.

Благодаря за отговорите, между другото. :)

Бойко, нито съм го обидил момчето, нито съм го наричал тъп. Как ще коментираш написаното? Единствената препоръка е да ходи при майстор ако нещо го тревожи, тъй като изводи няма как да се извадят от джагара-джугара :oops:

tikva
потребител
потребител

Мнение от tikva » 21 мар 2015, 13:29

виж си предпоследния постинг.Както могъло, така описало момчето. Не всеки е надарен с ораторски дарби.А и какво му пречи да се ослушва? Дори това е много хубаво, защото говори за отговорност и отношение към возилото си.

zerospace
потребител
потребител

Мнение от zerospace » 21 мар 2015, 13:57

Моя грешка. Нали по-горе бях описал за какво става въпрос, предположих, че се подразбира.
То дори не става въпрос за ослушване, а за ситуация, която изкарва автомобила извън движение. Да си призная, повече страх ме хваща, че от недодяланост съм развалил нещо. Знаете как е с новите играчки, особено ако ти е мъгляво дали можеш да я счупиш нещо. ;) Ако е от износване, иди-дойди.
Както и да е, преправих го в горния пост. :D

Eastbourne
потребител
потребител

Мнение от Eastbourne » 21 мар 2015, 14:28

Успех. Дано не се окаже нещо сериозно

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 21 мар 2015, 19:55

Без повече заяждане и отклонения от темата.
Ако искате да си говорите има лични съобщения - ползвайте ги!
Няма нужда целия форум да ви гледа сеира. За тази цел е създаден раздел КАФЕНЕ.
Коментарите, моля, да са свързани с темата.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”