Мнение за ECU на Фиеста 1,25 Zetec
- ccceco
- потребител
- Регистриран: 24 ное 2009, 10:43
- Модел на автомобила: RANGER
- Status: Извън линия
Мнение за ECU на Фиеста 1,25 Zetec
Здравейте,колеги имам нужда от мнение относно ECU на Фиеста 1,25 Zetec 2001-2002 год.Компютъра е за смяна ,но не намирам по моргите същия сериен номер ECU 1S6A-12A650-AF S110678003F SIM20.Намерих за същия модел мотор ,но се различава последната буква ECU 1S6A-12A650-AE S110678003E SIM20.Интересува ме дали са съвместими двата компютъра/примерно ако тази буква означава за 5 врати или за 3 врати купе и т.н/ или не са.
- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
Re: Мнение за ECU на Фиеста 1,25 Zetec
На твоя комп какво му е?
- ccceco
- потребител
Не работи добре,форсира колата и казаха,че е за смяна.Незнам дали може да се презаписва примерно.
- paci
- Модератор
Че тя може да се форсира от много други неща.
Последното нещо е ECUто
Последното нещо е ECUто
- martin1977
- потребител
- Регистриран: 17 май 2010, 16:42
- Модел на автомобила: Ford
Колега, не слушай какво ти приказват "майсторите". Шанса да е ЕКУ-то е 1% при тези симптоми. И аз имах проблем и по съвет на "майсторите" от сервиза смених компютър и се вкарах в едни филми и в едни разходи .... излишни. Оказа се съвсем друг проблем. Принципно може да се препрограмира компютъра и да му се "налее" най-новия наличен софтуер за него, ако има по-нов от този, с който е сега. Но ако трябва да съм честен едва ли ще има промяна. Тоест аз клоня към 0 проблема ти да е в ЕКУ-то при описаните от теб симптоми. Но ако наистина ти трябва ЕКУ, провери в Ибей като въведеш точния код какъвто е на твоя и ще ти излязат доста ЕКУ-то там. Но е важно и желателно всички цифри от кода да съвпадат, за да си сигурен, че всичко ще е наред. Мисля че от Ибей може да намериш за по-малко от 100 лева, докато у нас е съмнително за тази цена да го намериш. Успех!
-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
В Мегапартс-а имаше много ЕКУ-та на съвсем добри цени, ама те там всичките дилъри са много зле откъм информация - не можеш да ги питаш по телефона.
(или ако ги питаш, ще чуеш: -- момент: -- абе Пешо, това ЕКУ от Фиеста 1997 става ли за Фиеста 1999?? -- е па, е ба ли маа му, аз до колкото знам требе да е същото. -- Ало, да, имаме точно вашето ЕКУ, заповядайте да си го вземете.)
Освен това те също ги гледат на картинки като теб - нещо като парт.номера ако не си на място изобщо не можеш да обсъдиш. Или трябва да се отиде на място, или трябва да гледаш картинките и да хвърляш боб.
Но ако майсторите са ти казали да го сменяш, по-добре иди при някой друг майстор, който може да направи истинска диагностика и да ти каже кое точно не е наред. ЕКУ-то управлява двигателя според показанията на различни датчици.
Много майстори не правят диагностика, ами отиват с две шепи датчици от моргата и започват да сменят наред. Ако някой датчик не работи - ще го хванат. Ако кабелът му не е наред - няма и да разберат.
Ако сменят всички датчици и все още няма промяна - ще те пратят да сменяш ЕКУ-то.
edit: Софтуер на ЕКУ се сменя с по-нова версия, ако производителят е допуснал някакви сериозни пропуски или грешки - и тогава излиза нова версия на софтуера, уведомяват се официалните сервизи и т.н. Обикновено това е софтуер, който се тества много сериозно и в повечето случаи няма нужда да се ъпдейтва. т.е. ако специално не си прочел някъде, че за твоето ЕКУ има нов софтуер, то най-вероятно няма.
(или ако ги питаш, ще чуеш: -- момент: -- абе Пешо, това ЕКУ от Фиеста 1997 става ли за Фиеста 1999?? -- е па, е ба ли маа му, аз до колкото знам требе да е същото. -- Ало, да, имаме точно вашето ЕКУ, заповядайте да си го вземете.)
Освен това те също ги гледат на картинки като теб - нещо като парт.номера ако не си на място изобщо не можеш да обсъдиш. Или трябва да се отиде на място, или трябва да гледаш картинките и да хвърляш боб.
Но ако майсторите са ти казали да го сменяш, по-добре иди при някой друг майстор, който може да направи истинска диагностика и да ти каже кое точно не е наред. ЕКУ-то управлява двигателя според показанията на различни датчици.
Много майстори не правят диагностика, ами отиват с две шепи датчици от моргата и започват да сменят наред. Ако някой датчик не работи - ще го хванат. Ако кабелът му не е наред - няма и да разберат.
Ако сменят всички датчици и все още няма промяна - ще те пратят да сменяш ЕКУ-то.
edit: Софтуер на ЕКУ се сменя с по-нова версия, ако производителят е допуснал някакви сериозни пропуски или грешки - и тогава излиза нова версия на софтуера, уведомяват се официалните сервизи и т.н. Обикновено това е софтуер, който се тества много сериозно и в повечето случаи няма нужда да се ъпдейтва. т.е. ако специално не си прочел някъде, че за твоето ЕКУ има нов софтуер, то най-вероятно няма.
Последна промяна от dreadx на 11 сеп 2014, 00:10, променено общо 3 пъти.
- martin1977
- потребител
Точно такъв беше моя случай - заради откачен /или по-скоро не добре закачен/ кабел на масата, ме пратиха да сменям компютър .... ама и аз ги послушах - "майстори".....
- koinov_bg
- потребител
- Регистриран: 24 дек 2009, 10:39
- Модел на автомобила: Форд Сиера мк1 2.0 115к.с
Понеже не си писал от къде си,ще ти дам един съвет ако си от София и околия по добре сенразходи до "офиса на Фордманяк" барабар с колата човека е в час и има доста техника и доста добре познава(меко казано) Фордовете.
Не се хвърляй на мнението на първия майстор било то и приятел.От скоро карам форд,но едно съм разбрал това е екзотика и много са малко хората които разбират от него.
А това със смяна на компютър ... Това да не е Опел?Трудно се прецакват фордофаките ЕКУ-та.
Поздрави.
Не се хвърляй на мнението на първия майстор било то и приятел.От скоро карам форд,но едно съм разбрал това е екзотика и много са малко хората които разбират от него.
А това със смяна на компютър ... Това да не е Опел?Трудно се прецакват фордофаките ЕКУ-та.
Поздрави.
По добре мъртъв,но пич от колкото жив,но педал 

- martin1977
- потребител
Хахахахаха, разсмя ме колега ..... неуместно е сравнението между Опел и Форд. Имал съм Корса и Астра, имал съм няколко Фиести, Ескорта и Мондеота ... разлика от земята до небето. Питам се как изобщо съм имал Опел, а в онези млади години боготворях Опел, че и още ми стои регистрацията в техния форум. Дано само някой заклет опелджия не прочете това мнение....koinov_bg написа:Понеже не си писал от къде си,ще ти дам един съвет ако си от София и околия по добре сенразходи до "офиса на Фордманяк" барабар с колата човека е в час и има доста техника и доста добре познава(меко казано) Фордовете.
Поздрави.
- koinov_bg
- потребител
- Регистриран: 24 дек 2009, 10:39
- Модел на автомобила: Форд Сиера мк1 2.0 115к.с
Тва го казвам на база опит.Няма Зафира,Астра или Вектра след 1997 г. с не-гръмнал компютар на около 300-350 хил.км.
Независимо бензин или Дизел просто на такова тъпо място са го сложили,че срам ме фаща само до кът ги гледам.
Независимо бензин или Дизел просто на такова тъпо място са го сложили,че срам ме фаща само до кът ги гледам.
По добре мъртъв,но пич от колкото жив,но педал 

-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Никой не прави тъпи компютри, просто имат различни проблеми - според както се е уцелило.
На Мицубишитата пък до 1997-ма им се прецакват кондензаторите. Един път реших да си сваля ЕКУ-то, за да видя дали са му наред кондензаторите - малее колко пластмаси трябваше да разкачам под таблото - още ми се мотаят насипани в един чувал вкъщи. Поне що не ги слагат тези ЕКУ-та на удобно за обслужване място? - както например лесно се вади радиото, можеше под него да е ЕКУ-то..
На Мицубишитата пък до 1997-ма им се прецакват кондензаторите. Един път реших да си сваля ЕКУ-то, за да видя дали са му наред кондензаторите - малее колко пластмаси трябваше да разкачам под таблото - още ми се мотаят насипани в един чувал вкъщи. Поне що не ги слагат тези ЕКУ-та на удобно за обслужване място? - както например лесно се вади радиото, можеше под него да е ЕКУ-то..
- ccceco
- потребител
Здравейте,диагностиката я правиха в Мото Пфое затова съм склонен донякъде да им вярвам.Става въпрос за град Плевен,така че ако можете да ми препоръчате някой от региона,който да им разбира на тези компютри ще съм благодарен!
- paci
- Модератор
Носи се славата на Пламен, че е добър в диагностиката.
Не съм имал някакви сериозни ядове с подобни неща и не съм опирал до услугите нито на МП нито на някой друг за диагностика.
Оправял съм си се сам.
Докарай я таз Коза да я видим след малко от 18:00 на паркинга зад механа Воденицата.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=68282
Не съм имал някакви сериозни ядове с подобни неща и не съм опирал до услугите нито на МП нито на някой друг за диагностика.
Оправял съм си се сам.
Докарай я таз Коза да я видим след малко от 18:00 на паркинга зад механа Воденицата.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=68282