Фокуса прекъсва при ускорение

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
niksan79
потребител
потребител
Регистриран: 13 авг 2009, 00:12
Модел на автомобила: Ford Focus, 1.8 TDCI(115k.),2002г.
Status: Извън линия

Фокуса прекъсва при ускорение

Мнение от niksan79 » 26 юни 2011, 22:37

Здр. колеги,
След доста безаварийни км. с Дзвера, днес малко ме припоти..На излиза от Русе в посока Бургас, на няколко пъти при опит за изпреварване колата започваше да прекъсва. Прекъсва за секунда, като отдам газта и пак настъпя нямаше проблем. Прекъсването го прави на 3 и на 4-та скорост и вероятно над 2500 оборота. След това всичко се успокои и изминах 250км. без проблеми, включително и през Котленския проход. Дизел е до горе от Ромпетрол, като бях изминал 400км. преди да започне това прекъсване. Имам бегъл спомен от преди няколко месеца, че отново бях усетил такова прекъсване, но то беше еднократно и не му обърнах внимание. Прочетох доста неща из форума, вкл. и за "потенциометър на педала на газта", но......ако Вие имате опит да споделите с мен на какво може да се дължи този проблем, ще Ви бъда благодарен. _friends_

P.s Форда е 1.8 tdci, 115к. и горивния му филтър Мале е на 9000км. от смяната си .....
Формата е моментна, класата е вечна........

niksan79
потребител
потребител

Re: Фокуса прекъсва при ускорение

Мнение от niksan79 » 30 юни 2011, 23:21

Здр.,
Ето още малко инфо по моя проблем..Вчера покарах малко градско и колата отново започна да придърпва при опит за ускорение....Днес успя да ми загасне 3 пъти докато бях спрял на едно място, а двигателя си работеше..Усети се едно леко преиграване на оборотите до 1000 и после гаснеше и.....най-интересната част. Докато бях спрял до един приятел, реших да вдигна пустия капак и да погледна около горивния филтър, тъй като майстора на климатика го беше размествал и забелязах, че едно маркуче, което влиза в устройството, което съм посочил с жълта стрелка е леко надигнато. Натиснах го и то си хлътна на мястото. Свалих номера от кутията-1S4Q-9E453-AB, който в нета ми излиза, като EGR....След като наместих маркучето изминах 15км. само на газ-спирачка, но нямаше и следа от придърпване.....
Сори за дългия пост, но дали е възможно проблема ми да се дължи на недобре наместен маркуч на EGR-a...
P.s Постнал съм снимка(това не е моя двигател :D ).....дано да се е получило....
Снимка.JPG

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 02 юли 2011, 12:03

А така....днес бях при приятел, който има сервиз и на първо четене, само по симптоми изказа съмнение за проблем с дюзите... *banned* :lol:
В понеделник съм на диагностика, но не в МП и после ще пиша повече...

Лека на всички

Бураго
потребител
потребител
Регистриран: 31 май 2011, 18:11
Модел на автомобила: фокус

Мнение от Бураго » 03 юли 2011, 10:29

Здрасти колега, аз имам същия двигател като твоя - 1.8 TDCI 115 коня.......и за съжаление същия проблем :lol: при ускорение ми гасне, засега ми го е правила 3 пъти и само на четвърта, при около 2300-2500 оборота, както и при теб. Твоя човек май ще се окаже прав, че проблема е в дюзите, и на мен така ми казаха, макар че още не съм правил диагностика това е най-вероятната причина......има и вариант да е от педала за газта, но догато не се направи точна проверка не може да се каже. Моля те пиши какво е станало при теб и как са се развили нещата :)

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 03 юли 2011, 10:49

здр...
Вчера на път за Черноморец, отново ми прекъсваше, макар и според майстора, не било прекъсване, а просто колата гаснела и палела на скорост....За малко да изправя завоя на входа на Черноморец, защото ми изгасна точно докато завивах на дясно и бях на свободна :shock: .
Изчетох доста теми из форумите и най-интересното е, че при проблем с дюзите, колата пушела повече, мигала лампата за подгрев на свещите, влизала в авариен режим....При мен го няма това..просто гасне.....
В понеделник след диагностиката ще пиша какво е излязло, макар и майстора да е категоричен..ДЮЗИ.... _friends_

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 03 юли 2011, 11:03

niksan79 написа:здр...
Вчера на път за Черноморец, отново ми прекъсваше, макар и според майстора, не било прекъсване, а просто колата гаснела и палела на скорост....friends_
Много интересно, след като твоя "майстор", отличава прекъсването от гаснене и последващо палене (което е едно и също), каква според него е дефиницията за прекъсване :D:
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 03 юли 2011, 11:17

Знам ли и аз, Наско......
Не ми стига това, ами в петък са ми отнесли врата на Дзвета на паркинга пред блока и разбира се, никой нищо не е видял....Така, че в понеделник, след диагностиката(за която съм малко скептичен) ще тичам и в Булстрад...
P.s Малко не ми е ясно едно нещо, ако колата гасне на място, просто ей така, не би ли трябвало да се търси причината в гориво подаващата система, защото това което четох за скапани дюзи/клапанчета е, че колата влиза в авариен режим, трябва да я изгасиш и пак да запалиш.....

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 03 юли 2011, 11:47

При Дизела да, няма какво друго да причини гаснене. Вече друг въпрос е каква точно е повредата в горивната система. Може и да е най-баналното - въздух в системата. Въпреки че минаването в авариен режим и оправянето след палене, ме навежда на други неща. Може да ти се наложи да се разходиш до Ямбол.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
Miri4
потребител
потребител
Регистриран: 05 май 2009, 20:42
Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCI 2002 г. 115 к.с.

Мнение от Miri4 » 03 юли 2011, 16:15

Провери си обратната нафта . Тия дни го оприсвах в друг пост. Бърз лесен и достъпен начин да добиеш представа за състоянието на дюзите . Ако се окажат изправни се насочи къмт датчика на разпределителния вал. Намира се по средата на капака на клапаните. Това е датчик на Хол и като направи 150-200000км почва да откача. Той подава информация на ЕКУ за движението на вала и ако се скапе му прекъсват импулсите и ЕКУ спира двигателя.Но диагностиката е най-добрия начин да си прочетеш грешките и да се види причината.Успех.

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 03 юли 2011, 21:00

Благодаря Мирич........
утре съм на диагностика, и дано излезе нещо..........:)

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 04 юли 2011, 17:19

Ето ни отново...
Днес минах на диагностика. Компютъра не беше запаметил никаква грешка. На място при работеща кола, всички дюзи имаха корекция(ще ме прощавате за непрофесионалния език), до 1, че и повече. Подкарахме към Крайморие и обратно, но Дзвера, така и не прекъсна нито веднъж, нито изгазна...Корекцията на дюзите в движение(при нормално каране и при ускорение) беше "0"...Според майстора, проблема не е в дюзите, а в лошо гориво. Изказа съмнение, че може регулатора на налягането или дебитомера да ми правят номера, но поне той не може да го установи.....После минах и през "Дизел ха....", момчетата чуха колата и те също ми препоръчаха да сменя горивния, въздушния и т.н..Първия ми препоръча да и сипя добавка Редекс, втория ми каза недей.....За сега смятам да не слагам добавка и в събота да сменя консумативите+почистване на резервоара, цедката и.....знам ли и аз....Ако няма резултат, ще тръгвам по датчиците...... :-/:

Лека от мен

Потребителски аватар
Miri4
потребител
потребител

Мнение от Miri4 » 04 юли 2011, 18:43

Не слагай добавки. Ще си прецакаш дюзите.Това не е обикновен дизел. И аз така си прецаках моите.

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 09 юли 2011, 13:05

Здр. колеги.
Днес успяха да ми сменят само горивния филтър, но всичко по реда си.
След като ми извадиха стария филтър от колата, проверих какво ще изтече от него...Излезе си чиста, като сълза жълта нафта.......
След като ми постави новия филтър(като го закачиха, без да го напълнят с нафта), колата запали и след 2-3 секунди усгасна.....и няма палене..Падна голяма въртене на стартера, но нц....Извадиха мъркуча от филтъра, който идва от резервоара, дадох на контакт и не потече никаква нафта, почнах да въртя на стартер, но пак не потече нафта....Наложи се да напълнят филтъра с нафта и чак тогава колата запали...На първо четене и двамата майстори, нарочиха за виновник на моите проблеми,т.н подкачваща(трансферираща помпа)... :shock: ...
Сега заминавамм на плаж към Созопол и после ще пиша, как се е държала колата за тези км..., но най-вероятно горивния филтър няма да се окаже причината за придърпаването на колата при ускорение.....

Лек ден
Никсан

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 10 юли 2011, 15:52

И така...
След изминати 150км..Фокуса, не спря с придърпването, макар и да го направи само на два пъти и то за много кратко време...Чуствам я леко мудна в ниските обороти, особенно на 5-та с 90км....Като цяло се опитвам да мина повече километри с цел да обновя нафтата в резервоара...
Ще му мисля утре къде да я водя на майстор, а довечера ще има тестдрайв до Поморие... :D:

Лека
Никсан

Потребителски аватар
cockyhotty
потребител
потребител
Регистриран: 26 май 2009, 18:47
Модел на автомобила: Ford Focus Mk2.5 1.6 PFi

Мнение от cockyhotty » 10 юли 2011, 16:19

Да не би да обновяваш лекото корабно гориво, което е в резервоара, с истинска авто нафта? Майсторите ти са гола вода, щом не са ти напълнили филтъра с нафта преди да пробвате да запали. С огромно количество въздух в горивната система как очакваш колата да запали от раз? Хич не е от помпата, ами е доста по вероятно да е от дюзите. Смени майсторите и си направи диагностика в Мото Пфое, а не при бай Драган от квартала. Поздрави!

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 10 юли 2011, 19:18

Ами и аз така си мисля, поне за единия майстор, ама чак пък един филтър да не може да смени....
От няколко дена ми прави впечатление, че като запаля колата, за трети или четвърти път ми се включва алармата, едва ли има връзка, ама хайде...
И аз си обвинявам дюзите, но като чета из форума, как им влизат на колегите колите в авариен режим, как трябва да я изгасят двигателя и пак да палят, че им пушат, тресат и т.н....При мен това го няма...просто предърпва от време на време и рядко гасне на място....И освен това е леко мудна в ниските обороти...:)
Никсан

Потребителски аватар
MapTo_D
потребител
потребител
Регистриран: 01 ное 2008, 11:51
Модел на автомобила: С колелото

Мнение от MapTo_D » 10 юли 2011, 19:37

niksan79 написа:Ами и аз така си мисля, поне за единия майстор, ама чак пък един филтър да не може да смени....
От няколко дена ми прави впечатление, че като запаля колата, за трети или четвърти път ми се включва алармата, едва ли има връзка, ама хайде...
И аз си обвинявам дюзите, но като чета из форума, как им влизат на колегите колите в авариен режим, как трябва да я изгасят двигателя и пак да палят, че им пушат, тресат и т.н....При мен това го няма...просто предърпва от време на време и рядко гасне на място....И освен това е леко мудна в ниските обороти...:)
Никсан
Те тия са за затвор наистина, как няма да ти напълнят филтъра с нафта...бягай от тях от тук нататък. Можеш да си направиш сам теста с обратната нафта да видиш как са дюзите, за 10 мин работа е общо взето, но ще имаш представа горе долу на къде вървят нещата. И няма как да не е мудна колата на 5-та с 90км/ч, та ти тогава си на около 1750 об., верно че макс въртящ момент го дават тогава, но май не важи за 5-тия зъб това. Имаш ли леко неравномерен празен ход на място, така като слушаш двигателя как го чуваш, моята от там почна докато се стигне до влизането в авариен режим....странно, че никога не е гаснела, светваше подгрева, но не гаснеше. Направи си сега една почивка, пък после ще му мислиш! ;) :D

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 10 юли 2011, 19:53

Марто, на място работи като часовник и просто угасва(вчера работи 30 мин. на място без да промени и грам оборотите)...До сега не ми е светвала лампата за подгрев, нито е влизала в авариен режим...Огледаха ми всички букси по двигателя и нямаше нищо обезпокояващо, поне на външен вид...Смятам да се пробвам да си почистя сам Дебитомера, само да не направя някоя глупост, че после.... *banned*

Потребителски аватар
Miri4
потребител
потребител

Мнение от Miri4 » 10 юли 2011, 20:50

Майсторите ти са наистина за трепане.Как може да не напълнят филтъра. И другото което показва пълна неграмотност - горивоподкачващата помпа на тези двигатели се намира интегрирана в ГНП. Т.Е тя е след филтъра така че няма никога да потече нафнта като извадиш входния маркуч на филтъра. Това за твое сведение и ако пак попаднеш на такива "майстори" направо ти тепай.

niksan79
потребител
потребител

Мнение от niksan79 » 10 юли 2011, 22:13

Точно за това имах и аз съмнение за тази помпа...в резервоара..

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”