Искам да си купя фокус2006г. но какъв
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
- Status: Извън линия
Re: Искам да си купя фокус2006г. но какъв
Според мен дизел комън рейл втора употреба не ти трябва. Нека колегите с дизели да кажат колко са дали за рециклиране или за нови дюзи. Ако те устройва може да заделиш настрани тази сума, защото рано или късно ще трябва да я дадеш.
Иначе от бензиновите, добър като разход и динамика е 1,6 Ti-VCT 115 к.с. който се монтира и на новата фиеста във вариант с 120 к.с.
Иначе от бензиновите, добър като разход и динамика е 1,6 Ti-VCT 115 к.с. който се монтира и на новата фиеста във вариант с 120 к.с.
- Alexi
- потребител
- Регистриран: 18 май 2008, 22:50
- Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
- Контакти:
вземи върнат от лизинг с ясна история и пробег ,ще дадеш малко повече пари но те ще се възвърнат във времето .. 1.6 бензин е смехотворен мотор в сравнение с 1.6 тдци - висок разход и ниска динамика ,като също не е лишен от проблеми ...
- DigiPro
- потребител
- Контакти:
Ti-VCT 115к.с. ускорява 0-100 за 10,8 сек. а 1,6 TDCI 109 к.с. за 10,9 сек. така, че като динамика са сходни. Цената на бензиновият ще е поне с 1000 лв. по-ниска при втора употреба.
Който си купува нов дизел си прави сметката да му навърти повече километри за да му избие парите. За 5 години ще е навъртял 100-на хил.км, което с нашата нафта не е никак малко. Освен това поддръжката на дизела е по скъпа. Зимата дизелите са по капризни към горивото и акумулатора и проблемите с паленето са по-вероятни.
Ако все пак се гони максимална икономия от към гориво на бензина може да се сложи газова уредба (аз не съм фен на газовите).
Спора бензин или дизел е вечен, но аз бих си взел дизел само чисто нов от магазина.
Който си купува нов дизел си прави сметката да му навърти повече километри за да му избие парите. За 5 години ще е навъртял 100-на хил.км, което с нашата нафта не е никак малко. Освен това поддръжката на дизела е по скъпа. Зимата дизелите са по капризни към горивото и акумулатора и проблемите с паленето са по-вероятни.
Ако все пак се гони максимална икономия от към гориво на бензина може да се сложи газова уредба (аз не съм фен на газовите).
Спора бензин или дизел е вечен, но аз бих си взел дизел само чисто нов от магазина.
- Alexi
- потребител
- Контакти:
това че ускоряват еднакво до 100 нищо съществено не означава .. 115 коня от 1.6 бензин за мен означава пълна липса на тяга до 3500-4000 оборота ,а след 4000 висок разход и много шум .. всъщност високия разход ще е и на по ниски обороти ,както и градско .. ако ще е бензин според мен 2.0 е минималния смислен бензинов атмосферен мотор .. а ако все пак реши да е 1.6 бих му препоръчал варианта със 100 коня .. по опростен и масов за разлика от екзотичния 115 коньов ,а и влиза в ниския данък ..
- bateto_toshko
- потребител
- Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
- Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS) - Местоположение: Бургас
1,6 бензин май имаше една доста дълга серия с проблеми , колеги тук във форума се оплакваха , че им гори много масло
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста 
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Една кола не може да се оправи докато не се счупи
- PcMan
- потребител
- Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
- Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX - Местоположение: Ловеч
- Контакти:
Май говориш за друг 1.6, не за 1,6 Ti-VCT 115 к.с на мк2.bateto_toshko написа:1,6 бензин май имаше една доста дълга серия с проблеми , колеги тук във форума се оплакваха , че им гори много масло
Дизел - само с ясна история - от МП върнат лизингов! Поддръжката е по-скъпа, двигателя е по-чувствителен към всичко, дюзите са правени за не повече от 150 000км, да не говроим с тукашната нафта. А струват 2000лв. За съжаление вече не използват по-здравата, но надеждна система при TD моторите, но и цялото автомобилостроене се ориентира към двигатели, не предвидени за ремонт а с определен живот, след пък и преди който ремонта е толкова скъп(не са проектирани за да са ремонтируеми), че са почти за изхвърляне или подмяна.
Бензин - ако не караш много - по-добрия вариант, а и ако не можеш да си намериш, харесаш или позволиш дизел с известна история. 1,6 Ti-VCT 115 к.с не е лош мотор, но мисля по-малко коли има 2ра с него. В чужди форуми са доволни от двигателя, защо си мислите, че не е дианмичен. Дизела го бие в градски условия, но там всеки дизел бие всеки сходен бензин

Дизела е в пъти по-добър за градско, за извънградско разлика няма ако не си крайно спортен тип - не е този случая щом си се ориентирал към дизела 109к.с
- jordj
- потребител
- Регистриран: 27 юни 2005, 22:10
- Модел на автомобила: Форд Фокус МК2 1,6tdci
- Контакти:
Само автомобил втора ръка със ясна история мисля да взимам.http://www.webcars.bg/item/view/43237/-" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; примерно.http://www.motopfohe.bg/mp_auto_details ... rder=p_asc" onclick="window.open(this.href);return false;

-
- потребител
- Регистриран: 25 юли 2005, 17:33
- Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.8 дизел-1998 г.
Според мен с дизела ще избиваш минимум по 800-900 лева за година при 10 000 километра.
Сам си смятай. За 50-60 000 километра разликата за по-скъпия дизел е капут при градско каране.
Бензиновия фокус ще си млати 10/100, а дизела няма да хвърли над 6/100.
Всеки сам да смята. 1.6 ЦДТИ е супер икономичен. Карал съм го на пежо 307. Невероятен старт и супер икономия.
Сам си смятай. За 50-60 000 километра разликата за по-скъпия дизел е капут при градско каране.
Бензиновия фокус ще си млати 10/100, а дизела няма да хвърли над 6/100.
Всеки сам да смята. 1.6 ЦДТИ е супер икономичен. Карал съм го на пежо 307. Невероятен старт и супер икономия.
- ageorgiev2010
- потребител
- Регистриран: 24 дек 2009, 16:42
- Модел на автомобила: Volvo C30 (2010) 1.6 R-Design
- Контакти:
При дизел/ бензин сравнението никой не отчита разликата в консумативи като свещи, съединител, масло и филтри, недай си боже DPF... и не на последно място 10% разлика в цената бензин-дизел. На 100 000 км. при разлика 2 литра на 100 км в полза на дизела "икономията" е 2000 литра, НО 100 000 км с дизел при цена на дизела 2.20 за литър и разход примерно 5/100 ще струва на собственика 5000 литра*2.20=11 000 лева за гориво. Същата сметка за бензинов автомобил при цена на бензина 2.10 лв. за литър и разход 7/100 е 7000 литра*2.10= 14 700 лв.. Т.е. горе-долу за целия жизнен цикъл на автомобила ще спестите от гориво 3700 лв. От тях 2000 вадите още при покупката за разликата в цената бензин/дизел. Остават 1700 лв. За този период имате 5 смени на масло и филтри. Ако при бензина са Ви 100 лв., то при дизела са около 150 лв. Т.е. тук изваждате за този период още 5*50=250 лв. Останата 1450 лв.За този период ще смените поне веднъж свещи, което е още 100 лв. разлика в полза на бензина, т.е. Ви остават 1350 лв. Сега да посмятаме и нещо друго: в началото давате 2000 лв. повече. Какво означава това? Ако купите автомобила на лизинг това са Ви 26% лихва за тези пари (по лизинговата схема на Мото-Пфое). Т.е. реално Вие плащате не 2000 лв., а 2520 лв. От тук вадим и още 520 лв и от 1350 лв. остават 830 лв. Сега идва и интересната част. Ако каското на колата Ви е 5% (стандартно за лизингите на нови автомобили), то Вие ще плащате при цена на автомобил примерно 20 000 лв./ 22 000 лв. (бензин/дизел) със 100 лв. на година по-скъпо каско или още 500 лв. надолу от предимството на дизела или 830 - 500 лв. = 330 лв. Ако Ви се наложи да смените поне веднъж за тези 100 000 км и съединител то разликата вече е стопена тотално.
За калкулацията съм ползвал за пример цени и разходни норми за Ford Fusion 1.4 80 hp Ebony 2 (бензин) с цена 20 000 лв. и Ford Fusion 1.4 TDCI 68 hp Ebony 2 (дизел) с цена 22 000 лв. По заводски данни разликата в средният разход е 6.5 спрямо 4.6 в полза на дизела и ускорения от 0-100 км/ч 14.0 сек спрямо 16.3 сек. в полза на бензина.
ПИТАМ: Къде е това голямо предимство на дизела? Според мен това е търговски мит. Безплатен обяд няма. Просто при теглене на чертата тотала е еднакъв!
ИЗВОДЪТ: Ако карате само и единствено в градски условия има лек превес за дизела, НО ако карате смесено и/или извънградско предимно (както аз) то избора е само един - бензинов мотор. Настрани оставям капризността на моторите, защото това е до късмет и в сферата на хипотезата
Горенаписаното са мои лични съждения, с които не искам да ангажирам никой. Просто излагам моята гледна точка.
За калкулацията съм ползвал за пример цени и разходни норми за Ford Fusion 1.4 80 hp Ebony 2 (бензин) с цена 20 000 лв. и Ford Fusion 1.4 TDCI 68 hp Ebony 2 (дизел) с цена 22 000 лв. По заводски данни разликата в средният разход е 6.5 спрямо 4.6 в полза на дизела и ускорения от 0-100 км/ч 14.0 сек спрямо 16.3 сек. в полза на бензина.
ПИТАМ: Къде е това голямо предимство на дизела? Според мен това е търговски мит. Безплатен обяд няма. Просто при теглене на чертата тотала е еднакъв!
ИЗВОДЪТ: Ако карате само и единствено в градски условия има лек превес за дизела, НО ако карате смесено и/или извънградско предимно (както аз) то избора е само един - бензинов мотор. Настрани оставям капризността на моторите, защото това е до късмет и в сферата на хипотезата

Горенаписаното са мои лични съждения, с които не искам да ангажирам никой. Просто излагам моята гледна точка.
-
- потребител
2 литра разлика на 100 км между бензин и дизел
.
Колега, хайде малко по-сериозно. Твоята статистика ми прилича на тези изготвяни от нашите правителства.

Колега, хайде малко по-сериозно. Твоята статистика ми прилича на тези изготвяни от нашите правителства.
- synthez 3D
- Потребител
- Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
- Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008, - Местоположение: Г.Оряховица
Колегата ageorgiev2010 говори за заводски данни по каталог и е абсолютно прав.А това,че вашите дизели горят по-малко от каталожните данни сме го чували.Не знам защо,но моя дизел гори повече от заводските данни и сметката, изложена по-горе излиза вярна.Бензиновия ми автомобил също гори повече от данните по каталог,но като цяло съотношението се запазва.Ако си купите стар дизел(да приемем,че няма да му сменяте нищо,в което се съмнявам)може и да има някаква далавера,заради малката разлика при първоначално закупуване.Но при нов автомобил,в сегашното съотношение на цените,100000км. не стигат, за да се избие първоначалната инвестиция.Колегата е дал примера с Фюжън,където дори разликата е по-малка,отколкото да кажем при дизелов C-Max,който е по-скъп с 4000лв.от бензинов такъв.
Все пак темата е за автомобил втора употреба,където всичко ще зависи единствено от състоянието на отделния екземпляр и дано колегата jordj да си намери читав и поддържан,за да му се радва повече.
Все пак темата е за автомобил втора употреба,където всичко ще зависи единствено от състоянието на отделния екземпляр и дано колегата jordj да си намери читав и поддържан,за да му се радва повече.
- Alexi
- потребител
- Контакти:
сметките са горе долу такива да ,като трябва да се спомене че и при бензина има доста неща които да се скапят и не са евтини ,като свещи и той има ,обслужването пък е на една цена та ако е само 2000 лв разликата за нови коли аз бих ги дал ,но често пъти са 4000-5000 лв ,което вече е апсурдно .. интересната част е че никой не му хрумва ,че чичо италианец/австриец/германец също си ги прави като купува кола .. и за да избере дизела( който там има и по висок данък) трябва да го кара ,ама много много да го кара че да се избие .. а всички дизели идват тука на по 120к т.е. таман се поизбил чичо италианец/австриец/германец
и почти некарания дизел се оказва много капризен .. ама масово се шири теорията че не стават тия дизели .. то има няма 100к и айде помпа/дюзи/маховик/турбина заминали ..

- PcMan
- потребител
- Контакти:
Tой бензина е безсмъртен и нищо не му се сменя.
Какви свещи при дизела? Подгревателните, които нямат интервал за смяна дори, защото работят само при старт и само в частни случаи се сменят, и то не са с скъпи. Ако дизела е с известна история много хиляди километри няма да чуеш за comman rail дюзите, само хубава нафта ти трябва! Новите дизели може да са много скъпи и трудно избиват парите, заюото новите бензини са по-икономични, но 2ра ръка дизела бие, просто не трябва да е раздрънкан и да е с история. Моя е на 175к вече и си прави каталожните консумации, дори с 205.50.16 и сега 205.55.16, които дори са над допустимите за мк1 ак не е st170 или rs. Всички хора карат нервно особено в София, как да си стигнете разхода с тежък крак и пцуване по другите за най-малкото като каруцар, на 10 коли 9 ускоряват сякаш са на писта на светофара, и гледат пред носа си, идва червено те газ газ нищо, че е склон и на инерция няма да убият скорост и бавят тези тозад, примерен случай, още куп такива. Някой вдигал ли си е налягането на гумите извънградско като ходи, не нали ? Да си го вдигне по книжка и да види дали нямада е каталожната му консумация ако не му е тежък крака и колата е изправна, горивото добро.
ageorgiev2010 Ако е с история колата съединител няма да смени скоро, но наистина е по-скъп особено на tdci-тата е ужас сравнено с tddi, защото се сменя и маховика и още какво беше с него.
Година и месец нищо не съм пипал по колата си, беше с история в МП и бележки, които сравних в системата им, че са сменени всички консумативи на еди колко си км. Колата се държи като нова, двигателя е по-тих от на познати някои comman rail-и и така. Сипваш 100лв и караш 1000км, грубо, ходи постигни това с друга кола. А дори фокус 2 1.6tdci е малко по-икономичен и само 100 и нещо кг отгоре фокус 2 с него.

ageorgiev2010 Ако е с история колата съединител няма да смени скоро, но наистина е по-скъп особено на tdci-тата е ужас сравнено с tddi, защото се сменя и маховика и още какво беше с него.
Година и месец нищо не съм пипал по колата си, беше с история в МП и бележки, които сравних в системата им, че са сменени всички консумативи на еди колко си км. Колата се държи като нова, двигателя е по-тих от на познати някои comman rail-и и така. Сипваш 100лв и караш 1000км, грубо, ходи постигни това с друга кола. А дори фокус 2 1.6tdci е малко по-икономичен и само 100 и нещо кг отгоре фокус 2 с него.
- ageorgiev2010
- потребител
- Регистриран: 24 дек 2009, 16:42
- Модел на автомобила: Volvo C30 (2010) 1.6 R-Design
- Контакти:
Предстои да купуваме един Ford Fusion за леля ми и тази калкулация съм я направил на жената. Моята гореща препоръка е да вземе бензиновото. Все пак има и шофьори (като нея), които за години ще минат не 100 000 км, а 20-30 000 км. Тогава предимствата на бензина пък са огромни. Казах и по-горе - това е мое мнение - не ангажирам никой с него!
ПП: Съединител и с и без история се сменя в зависимост от стила на шофиране между 80 000 и 160 000 км
ПП: Съединител и с и без история се сменя в зависимост от стила на шофиране между 80 000 и 160 000 км

- Alexi
- потребител
- Контакти:
горублянски да .. инак спокойно изкарва 300-350к един съединител , ако се кара спокойно и не се пържи ...
- PcMan
- потребител
- Контакти:
ageorgiev2010 написа:Предстои да купуваме един Ford Fusion за леля ми и тази калкулация съм я направил на жената. Моята гореща препоръка е да вземе бензиновото. Все пак има и шофьори (като нея), които за години ще минат не 100 000 км, а 20-30 000 км. Тогава предимствата на бензина пък са огромни. Казах и по-горе - това е мое мнение - не ангажирам никой с него!
И той ще е нов? Прочети отново, човека си търси втора ръка, където разликата е малка в цената м/у бензин и дизел. И дизела не е 10% по-скъп от бенза, 2.2 и 2.31, 9ст. което е 4 процента, до 5 да ходят по някога, и то спрямо А95, А98 е 2.40 5% по-скъп от дизела. Да ти сравня ли консумациите на 1.6 на фокус 2 и да кажем 1.6 ti-vct (най-икономичния бензин, но не толкова вървящ) - дизела прави близо 50% по-нисък разход градско по книжка, а си представям в реалния свят защото тези 8.7 градско на бензиновия не ги виждам, но и тях да прави пак е 50%, с тях го сметнах. Познай кой ще е много по-добре градско - 109коня tdci с променлива геометрия на турбото, или 115коня бенз с мощност и въртящ момент във високите. 240Нм на 1750об с/у 155Нм на 4150об

За измислени 10% по-скъп дизел и нова кола може и да ти излезнат сметките, но за втора ръка дизел и 4-5% (които не са 10 и не са били, дори преди време беше 5% под бензина, не знам от къде измисли 10%) си излизат сметките, дори и 30 000 да правиш на година. Особено ако колата е подбрана, с история - ще излезнат и още как в полза на дизела. И дизела е толкова по-добра кола за градско, бензина е по-добър само в спортното каране, и никъде другаде.
Кола с история и ако не я пържиш много ще изкара съединителя, сиерата ни от 150 000км до 450 000 смяна на с-л няма и работи без забележки, преди тези 150к не знам, не е била наша, а дизеловите с-ли са още по-здрави, защото ги правят и за теглене на каравани и др., за което се използват само дизели и се предвиждат за това. И аз не ангажирам с мнението си, но не говорим за нова кола и измислени 10% по-скъпа нафта, съжалявам. Дизел с история, подбрана кола, втора ръка, е за предпочитане пред бензина за мен. То, ако спестиш 1000-2000лв от кола 2ра ръка и бензин да е вероятно да й правиш ремонт и консумативи за повече, не само дизела е така.
-
- потребител
Форд Фokus 8.7 градско
може, но на място за парно.

Последна промяна от vvasilev на 12 дек 2010, 15:44, променено общо 1 път.
- PcMan
- потребител
- Контакти:
vvasilev написа:Форд Фюжън 8.7 градско![]()
Темата е за фокус 2 втора ръка, не за фюжън, стига спам. Говорих за Фокус 1.6 ti-vct по книжка 8.7 градско, това че ти и другия колега си говорите за фюжън си е ваш проблем, дори другия колега за нов фюжън, нищо, че говорим за на старо фокус 2. През ред ли четете, не знам. Ще е хубаво някой да разчисти.
- DigiPro
- потребител
- Контакти:
Градският разход е мноого разтегливо понятие. Ако например работиш нощни смени и работата ти е на 10-15 км. не е проблем да имаш градски разход 6-7л на 100 км. дори с по-голям бензинов мотор.vvasilev написа:Форд Фokus 8.7 градско![]()
Бензин или дизел всеки сам си решава според много фактори и след като си направи добре сметката.