Проходимост при зимни условия? Трикове от стари шофьори?
- vargala81
- потребител
- Регистриран: 06 дек 2007, 13:50
- Модел на автомобила: Ford Focus 2001 г. - 1.6, 16v, 100 ps.Zetec SE Engine
- Контакти:
- Status: Извън линия
Re: Проходимост при зимни условия? Трикове от стари шофьори?
Кво да спорим ,тая сутрин бутах една очиларка .Беше застанала напречно на пътя и си въртеше на едно място
а ние 4коли се наридихме и то на нанагорнище и чакаме
след 1мин. дръпнах ръчната и слезнах да го избутам
Миналия ден едно БМВ пред мен ,един чичка си отравя колата и хвърля снега на пътя ,ами БМВ-то като стъпи върху снега и задницата тръгна на ляво на дясно а моята не шавна.За спускането по на клон също може да поспорим ,при заледен участък на спускане не зависимо с предно или задно тръгнели да се върти трудно ще се удържи колата.Иначе при нормална снежна покривка слизам от хижа Здравец и спирам в с.Гълабово да изчакам колегите да дойдат с Транзита ,на слизана на един завой имаше едно БМВ където се беше завъртяло и тъкмо щях да слизам да помагам и един Ескорт комби който се изкачваше му помогна.Еми след 1час дойде шофьора на буса със на шефа Волвото ,насрал се от страх
три пъти се е въртял и връчил клучовете на шефа и му казал да се оправя
шефа е шофьор от 30год. и въпреки това и той се е узорил .След още 1час пристига и шефа с Транзита

кое те кара да мислиш така? аз например като карах Ладата на спускане не си позволявах да натискам педала на гаста ,особено в завой.Скороста през зимата ми е била на половина на тази от Фордаdydo на 12 Фев 2010, 09:00 ......Ето например на спускане при заледен път, задното е по-добро

- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Няма какво да коментираме екстремните условия, особено по нашите пътища. Хората са направили за такива моменти джиповете и 4х4, но когато пътя не се поддържа нищо не помага. Това да караш и да трепериш къде ще изгубиш сцепление не е работа.
Преди много години бях още студент във Варна. Тогава имаше подобна климатична обстановка точно на Иванов срещу Йорданов ден (или обратното
).
Дъжда валеше и веднага замръзваше. Толкова бързо, че капките ставаха на полусфери. Неможеше дори да се ходи, а за кола да не говорим. Тогава почти целия градски транспорт бе парализиран, защото автостопанството, обслюжващо половината град е до гарата, която е много по-ниско от центъра. До 10-11 часа нито един автобус не можа да изкачи баира, а града беше като призрачен. По улиците нямаше никакви автомобили.
Преди много години бях още студент във Варна. Тогава имаше подобна климатична обстановка точно на Иванов срещу Йорданов ден (или обратното

Дъжда валеше и веднага замръзваше. Толкова бързо, че капките ставаха на полусфери. Неможеше дори да се ходи, а за кола да не говорим. Тогава почти целия градски транспорт бе парализиран, защото автостопанството, обслюжващо половината град е до гарата, която е много по-ниско от центъра. До 10-11 часа нито един автобус не можа да изкачи баира, а града беше като призрачен. По улиците нямаше никакви автомобили.
- venom4o
- потребител
- Регистриран: 07 авг 2006, 18:26
- Модел на автомобила: Subaru Legacy GTB 2.0 turbo ,Volvo 960 3.0
Бе всичко е до майсторлък и аз съм се окопавал ама спуках гумата ония ден и сега със резервната набор 92 днес изкарах такъв баир с това обикновенно задно ,че се учудих от себе си и колата си
- didon80
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
- Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238 - Местоположение: Сливен
Натиска върху гумите на предния мост е по-голям при колите с предно задвижване и предно-средно разположен двигател в сравнение с този върху задните гуми на кола със задно задвижване и предно-средно разположен двигател поне с 10% (предно 60%/40%, задно 50%/50%), така че все пак предното има предимство, когато става въпрос за сцепление на задвижващите колела с пътя!
Последна промяна от didon80 на 14 фев 2010, 11:08, променено общо 1 път.
- venom4o
- потребител
Тогава защо мустанга не е с предно ,а е с задно ? Защо драгстерите се изправят на задни гуми?Защо като набиеш газта самия ти се лепиш за седалката(ако ти е як мотора)! Б
- Защото при потегляне центъра на тежестта се премества назад (Не ме карайте да търся лекциите по физика и да пиша тука за инерчни сили , моменти и простотии). -Задницата кляка а предницата се надига и изведнъж великото сцепление на предното предаване се изпарява.Аз незнам кола заводски над 300 кона САМО с предно а такива с ЗАДНО ги има БОЛ това мисля ,че е достатъчен факт.Най доброто задвижване си е 4х4 и стига с този спор глупав по добре да се пусне друга тема. а не да се осира тая!
- Защото при потегляне центъра на тежестта се премества назад (Не ме карайте да търся лекциите по физика и да пиша тука за инерчни сили , моменти и простотии). -Задницата кляка а предницата се надига и изведнъж великото сцепление на предното предаване се изпарява.Аз незнам кола заводски над 300 кона САМО с предно а такива с ЗАДНО ги има БОЛ това мисля ,че е достатъчен факт.Най доброто задвижване си е 4х4 и стига с този спор глупав по добре да се пусне друга тема. а не да се осира тая!
- didon80
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
- Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238 - Местоположение: Сливен
Прав си, но в случая говорим за проходимост при зимни условия! Естествено че 4х4 е най-добре, мощните коли са със задно или 4х4 тъй като прекалено голямата мощност на предните колела пречи на управлението. 

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Друга тема има, и там поспорихме доста.venom4o написа:....... по добре да се пусне друга тема. а не да се осира тая!
И двамата сте прави, но говорите за различни неща. На сухо задното предава по-добре мощноста и ускорява по-бързо от кола със предно и е по-стабилна във завой, при положение че купетата, двигателите и гумите са съпоставими.
На сняг обаче нещата се обръщат и няма значение, дали колата със задно е със отношение П/З 70/30 ; 50/50 ; 30/70, всеки опит за рязко ускоряване води до загуба на контрол.
Всичко е въпрос на Физика и субективния фактор няма голямо значение. И преди да почнете да ме опонирате, че като не съм карал еди каква си кола не знам ще ви кажа, че съм се учил на сняг на автомобил с леко купе и маломощен задно разположен двигател (ЗАЗ), много е стабилен и особено сравнен със Жигула, но няма нищо общо със стабилното поведение на колите със предно.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- venom4o
- потребител

- cossy
- потребител
- Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
- Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V
Факт - и то ФОрд! Фокус РС 305 коня-предно, СТ-то е с 225 коня... предно... Задното на сняг не струва, даже баирите ги качват на задна, аджеба става предноvenom4o написа:...Аз незнам кола заводски над 300 кона САМО с предно а такива с ЗАДНО ги има БОЛ това мисля ,че е достатъчен факт....

- essex
- потребител
- Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
- Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Хаха вчера как затънах лошо , беше голям наклон нагоре и аз трябваше да направя дясен завой и въпреки че бях 100 % че ще забоксува само да леко да врътна волана при положение че колалата бяха в права позиция , аз навих колкото се може по малко десен волан и затънах , а наклона беше мн шит защото от дясната страна е некво дере 3-4 метра и нямаше и дърво а в ляво телена ограда и колата като тръгна надясно въпреки че се мъчех всячешки, а то се случва на едно тясно пътче което води до една вила
добре че бях на 15 метра от виличката, та званнах на моя приятел който ме чакаше там ... та спрех колата и само 10 см ме деляха от това колата да полети
но с моя приятел хванахме 2 лопати и за 2 мин подкопахме до чист асфалт и потеглих без проблем, зимно време няма да ходя никъде с каквато и да е кола вече, това ми е първият път и да се надявам последен 

По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.