Обороти на празен ход на 1.8 TDCI

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
neftoM
потребител
потребител
Регистриран: 01 окт 2009, 12:58
Модел на автомобила: Форд Мондео Амбиенте 1.8TDCI, 2009, Volvo C30 1.6i, 2007 (малко по-добър Форд;)
Status: Извън линия

Обороти на празен ход на 1.8 TDCI

Мнение от neftoM » 30 окт 2009, 20:59

Колко оборота трябва да поддържа двигател 1.8 TDCI на празен ход? Моят оборотомер показва 900 при топъл двигател. Нормално ли е? Аз си мислех, че дизелите работят на по-ниски обороти.
Изображение

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:

Re: Обороти на празен ход на 1.8 TDCI

Мнение от Alexi » 31 окт 2009, 08:40

колата ти гледам е нова ,от сега ли я мислиш .. колкото поддържа толкова ,при мен са около 800 ,а дизелите никога не са имали ниски обороти на празен ход .. виж бензинов шестак е друга работа

neftoM
потребител
потребител
Модел на автомобила: Форд Мондео Амбиенте 1.8TDCI, 2009, Volvo C30 1.6i, 2007 (малко по-добър Форд;)

Мнение от neftoM » 31 окт 2009, 13:57

Alexi написа:колата ти гледам е нова ,от сега ли я мислиш .. колкото поддържа толкова ,при мен са около 800 ,а дизелите никога не са имали ниски обороти на празен ход .. виж бензинов шестак е друга работа
Ами... гледам, докато е в гаранция да се оправи всичко.. Може би оборотомера не показва вярно. Сутринта, при студен двигател, като я запалих, оборотомера си показваше 900 оборота и продължи да показва толкова, даже и след като колата загря. Вероятно това е проблема..
Днес забелязах друго, обаче - на място, като подам газ, между 1300 и 1500 оборота двигателя започва да се тресе, над 1500 и под 1300 оборота спира. Някой има ли идея на какво се дължи това?
Изображение

Nikkei
потребител
потребител
Регистриран: 04 юли 2009, 15:22
Модел на автомобила: Ford Focus 2001
Ford Focus 2007 - 1.8 TDCI

Мнение от Nikkei » 31 окт 2009, 21:02

Моя е 1.8 ТДДИ и на празен ход е 750 оборота и не мръдва. На студен двигател когато е на автоматичен смукач е на 900. На 900 е също и при използване на турбото и като спреш в рамките на 30 секунди след като е било турбото на мах.
Ако ти са 900 оборота нещо не е наред според мен. На другата ми кола с коммън райл и там са 750 оборота на празен ход.
neftoM написа:
Alexi написа:колата ти гледам е нова ,от сега ли я мислиш .. колкото поддържа толкова ,при мен са около 800 ,а дизелите никога не са имали ниски обороти на празен ход .. виж бензинов шестак е друга работа
Ами... гледам, докато е в гаранция да се оправи всичко.. Може би оборотомера не показва вярно. Сутринта, при студен двигател, като я запалих, оборотомера си показваше 900 оборота и продължи да показва толкова, даже и след като колата загря. Вероятно това е проблема..
Днес забелязах друго, обаче - на място, като подам газ, между 1300 и 1500 оборота двигателя започва да се тресе, над 1500 и под 1300 оборота спира. Някой има ли идея на какво се дължи това?
Пилучава не нещо като резонанс, но не е добре да го има. Случвало ми се е на други коли.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 01 ное 2009, 09:37

neftoM написа:
апсолютно нормално е ... това е дизел ,купува се за икономия на гориво не за удоволствие от шофирането .. освен тресенето(вибрациите са при всички обороти всъщност) ще забележиш турболага ( подаваш газ ама колата тръгва да тегли след известно време - никога не свикнах с това) и пълната липса на тяга под 2000 оборота ,тракането студена ( и топла ) ,неравномерното разгръщане на въртящия момент ,шума над 3000 оборота ,а при отнемане на газта турбото спира и колата понякога рязко и неадекватно забива нос - свиквай :)

ivo_63
Потребител
Потребител
Регистриран: 07 авг 2007, 10:35
Модел на автомобила: ford mondeo MK1 1.8 TD ex
ford focus 2 1.6 tdci 2007

Мнение от ivo_63 » 02 ное 2009, 12:43

колега не искам да се дразня ама само бараки ли си карал ?

Потребителски аватар
villain
потребител
потребител
Регистриран: 29 ное 2006, 11:31
Модел на автомобила: FORD FOCUS COMBI 2002 (DuraTorq-TDCi 1.8L 115PS)

Мнение от villain » 02 ное 2009, 13:31

Мисля, че е нормално. Моята (от подписа) също държи към 900 оборота.
Изображение

Потребителски аватар
Itskin
потребител
потребител
Регистриран: 02 юли 2008, 14:46
Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCI '07

Мнение от Itskin » 02 ное 2009, 13:38

Колега,

моя Фокус държи 850, когато е по-студено е малко над 1000 за минута.
А това за тресенето, само като подаваш газ на място ли го прави или в движение.
Но каквото и да е, докато си в гаранция ходи в МП и за най-малкия проблем.

Поздрав

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 02 ное 2009, 14:35

ivo_63 написа:колега не искам да се дразня ама само бараки ли си карал ?
6 години карах 6 цилиндрово бензиново БМВ :D: между другото тоя форд дето го карам го вземах чисто нов и трудно може да се нарече барака ,за работен кон става но инак като удоволствие от шофирането му пиша тройка .. но пък гори малко и тегли зверски 700-800 кила не ги усеща ..

totolo6ia
потребител
потребител
Регистриран: 15 дек 2008, 18:06
Модел на автомобила: mondeo 2.0 115 tddi mk3, mondeo 1.8 td mk2

Мнение от totolo6ia » 07 ное 2009, 20:04

Колега,много се вглеждаш,карай си новото Мондео.Колата си е добре.Но все пак да не се притесняваш отиди в МП и ги накарай да запалят някое друго Мондео и виж дали и то е така.Все пак доста парички си дал и те са длъжни да ти обяснят.

neftoM
потребител
потребител

Мнение от neftoM » 14 ное 2009, 06:51

Благодаря на всички за отговорите!! Известно време нямах възможност да пиша, за това Ви бях изоставил. Иначе, това с тресенето се получава само като е на място колата. Мисля първо да взема да напълня резервоара с друга нафта и след това да отида в МП.
Изображение

aquacult
потребител
потребител
Регистриран: 03 сеп 2008, 23:35
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1,8TD

Мнение от aquacult » 29 ное 2009, 10:07

Нафтата му е маиката. Двигателя ми е 1.8тд и след като започнах да карам с Vpower Diesel разхода ми падна на 3,8 извинградско. Няма тресене при ниски ,няма бавно ускорение. Не се лъжете с тая нафта от ОМВ Супер дизел или алпин . Лятото е с табелка супер а зимата с алпин. Засичал съм стриктно различните нафти.
Разход - км- средна скорост. наи доброто е Power
.

Потребителски аватар
Яким
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2009, 14:31
Модел на автомобила: Focus MK1 facelift 1.8 `04г. Tdci . 100к.с (триврат)
Контакти:

Мнение от Яким » 30 ное 2009, 16:33

aquacult написа:Нафтата му е маиката. Двигателя ми е 1.8тд и след като започнах да карам с Vpower Diesel разхода ми падна на 3,8 извинградско. Няма тресене при ниски ,няма бавно ускорение. Не се лъжете с тая нафта от ОМВ Супер дизел или алпин . Лятото е с табелка супер а зимата с алпин. Засичал съм стриктно различните нафти.
Разход - км- средна скорост. наи доброто е Power.

Един мой приятел допреди няколко години работеше в Централата на ШЕЛ и ми каза същото - че Vpower Diesel е най добрият продукт който се предлага тук. Но пък същият човек ми е казвал че за бензиностанциите на ШЕЛ е много важно в коя бензиностанция зареждаш, щото били на нещо като франчайзинг (не разбрах точно) и имат някаква автономия, та всяка си е сама за себе си. Това дори когато имаше централа на ШЕЛ в БГ. А откакто няма - не знам как е контролът ама предполагам че не е по-добре. :)
иначе в едно указание на Руски ето какво намерих за Фокуса 1.8 TDCi:
частота вращения коленчатого вала двигателя в режиме холостого хода - 900+-100

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 01 дек 2009, 12:41

Тъй като поддържам бензиностанции и в частност 3 големи вериги в БГ ,които включват и Шел и ОМВ да внеса малко пояснения за дизела - дизелите В-Пауър и Премиум/Алпин се получават като към обикновен дизел се сложи добавка - добавката е високотехнологична химия ,от нея определено има ефект .Зимата и лятото са различни ,веригите си ги сменят стриктно .. за това на ОМВ лятото се казва Премиум а зимата Алпин ,това са нафти с различни присадки .Шел не менят името ,но присадката я сменят .Аз имам и от 2те присадки ,те като цяло са доста подобни и може да си ги добавя човек към обикновена нафта както и правя и става Премиум/В-пауър .Дали си струват +10 ст на бензиностанцията вече е отделен въпрос ,според мен не .

bai_Petko
потребител
потребител
Регистриран: 27 юли 2007, 16:14
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 16V Ghia, 1996, комби автомат
Контакти:

Мнение от bai_Petko » 01 дек 2009, 14:00

Четох във друг автомобилен форум, че слагат по малко масло за двутактови двигатели в нафтата - 60гр/резервоар - и имало ефект в подобрение работата на мотора и утихване на шума. Поразровете се, може да е полезно за дизеляците.
У нас обаче КАТ служи за да те преебе, а не за да оправи движението.
М. Карбовски

aquacult
потребител
потребител
Регистриран: 03 сеп 2008, 23:35
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1,8TD

Мнение от aquacult » 02 дек 2009, 14:16

bai_Petko написа:Четох във друг автомобилен форум, че слагат по малко масло за двутактови двигатели в нафтата - 60гр/резервоар - и имало ефект в подобрение работата на мотора и утихване на шума. Поразровете се, може да е полезно за дизеляците.
И аз съм чувал за подобно нещо но не смея да пробвам. добавял съм газ и е добре за зимата но най важното за зимата е 1
1. всички подгревни свещи да работят
2. Акумолатора да е наред.
Аз не съм имал проблеми с моя двигател.Но утре пак тръгвам на път 700 км и отново ще засека колата но този път с Алпин Диезел и после ще кажа.
Двигателя ми е на 180000 1.8 тди.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Alexi » 03 дек 2009, 16:35

във някои сервизни книжки пише че е апсолютно забранено слагането на добавки в резервоара от какъвто и да е вид .. добавянето на някакво масло при толкова прецизна горивна система ми се струва че ще е вредно ,или поне безсмислено .. но съм чел че мнозина слагат и казват че са доволни - мотора работел по меко особено студен

RaHzElChO
потребител
потребител
Регистриран: 29 окт 2009, 23:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI

Мнение от RaHzElChO » 03 дек 2009, 16:52

Моя работи на 900 оборота, онзи ден сложих 1 флаконче Liqui Moly Super Diesel Additive да почистване на горивната система, чувам добри отзиви за Gold Eagle добавките, но те уж давали повече мощност на двигателя, като вдигали цетановото число на нафтата, аз предпочетох по-тих и балансиран двигател.
Изображение

Потребителски аватар
Itskin
потребител
потребител
Регистриран: 02 юли 2008, 14:46
Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCI '07

Мнение от Itskin » 04 дек 2009, 07:49

Колега,

добавки, ако се слагат изобщо, се слагат само при токущо сменен горивен филтър.

bai_Petko
потребител
потребител
Регистриран: 27 юли 2007, 16:14
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 16V Ghia, 1996, комби автомат
Контакти:

Мнение от bai_Petko » 04 дек 2009, 10:02

Alexi написа:във някои сервизни книжки пише че е апсолютно забранено слагането на добавки в резервоара от какъвто и да е вид .. добавянето на някакво масло при толкова прецизна горивна система ми се струва че ще е вредно ,или поне безсмислено .. но съм чел че мнозина слагат и казват че са доволни - мотора работел по меко особено студен
Колега, ако говорим за прецизна горивна смес, то това може да важи за нафтата в Германия например, но не и тук. Нашата нафта си е жив майтап сравнена с немската. Който е имал опита да докарва дизелови коли от там знае разликата в поведението на мотора, когато му свърши нафтата от Германия и сипе от нашата "нафта".
У нас обаче КАТ служи за да те преебе, а не за да оправи движението.
М. Карбовски

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”