Направи си сам - Трип компютър
- FordSierra1.6L
- потребител
- Регистриран: 28 фев 2005, 22:11
- Модел на автомобила: Ford mondeo MK2 2.5 V6 "ST"
- Status: Извън линия
Re: Вижте какво си монтирах - трип компютър
Идеално мерси може би съм пропуснал някой ред моя грешкаdidon80 написа:Не си чел внимателно колега, всеки който е сложил трип има 12 жила, инъче няма как да го подкараш само с 5........

- kriki
- потребител
- Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
- Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec
Ако всичко е нормално тия дни моя трип трябва да тръгне от англия ама кога ще дойде хабер си нямам, дано да е скоро 

- jvspasov
- потребител
- Регистриран: 12 юни 2008, 19:29
- Модел на автомобила: Renault Clio Sport 2.0 16V 00 г.
- Контакти:
В крайна сметка всичко опира до сондата в резервоара - трябва да се смени с такава с два датчика ...
Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!
- kriki
- потребител
Ти какво да не би да го подкара, щото моят днес дойде и ще трябва да го почвам, само дето за разлика от вас имам само 5 кабела и нали се сещате каква кушия ще си отворя докато тръгне всичкоjvspasov написа:В крайна сметка всичко опира до сондата в резервоара - трябва да се смени с такава с два датчика ...

- jvspasov
- потребител
- Контакти:
Не но на там отивам и без това датчика си показва квото си иска когато си иска и както му хрумне
А и след всички опити направени от колегата на там си вървят нещата ... Няма логика да имаш допълнителни кабели а на сондата да няма кабели след пинчетата... Ауч оспех все пак ти пожелавам и безпроблемно в окабеляването..

Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!
- kriki
- потребител
Мерси аз вече си имам индикация за средна скорост и изминато разтояние (датчика за скоростта беше най - удобен за прекарване)
сега трябва да пусна и останалите 6 кабела 

- momo76
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
- Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.
Сагата с трипа продължава. След дълго умуване и гледане по схемите, реших да подам сигнал на трипа за нивото в резервоара от сигнала който отива в таблото за индикацията. Така или иначе свалях таблото и реших да пробвам. Сигнала от сондата влиза в таблото на пин 7 на по малкия куплунг, кабела е бял с червена ивица. Пуснах едно допълнително кабелче от него до трипа - пин 8. И хоп имаме показание за оставащи километри до зареждане, но май не показва много вярно. Ще го тествам тия дни да видим как е. Но поне вече при старт трипа си показва последния наблюдаван параметър а не застава на липсващото показание за оставащи километри.
Открих и още една екстра на трипа. Ако се добави липсващата в нашите коли джаджа "Instrument Interface Module" трипа започва да издава и звукови сигнали - при натискане на бутон и при привършване на горивото. Тази джаджа я има ако има и круиз контрол. При добавянето на "Instrument Interface Module" и липса на сигнал за оставащо гориво на всеки старт пищи доста изнервящо щото си мисли че няма бензинец.
А пък защо си слагах "Instrument Interface Module" - може би се досетихте, вече си имам и круиз контрол ама за това ще пиша по късно.
Открих и още една екстра на трипа. Ако се добави липсващата в нашите коли джаджа "Instrument Interface Module" трипа започва да издава и звукови сигнали - при натискане на бутон и при привършване на горивото. Тази джаджа я има ако има и круиз контрол. При добавянето на "Instrument Interface Module" и липса на сигнал за оставащо гориво на всеки старт пищи доста изнервящо щото си мисли че няма бензинец.
А пък защо си слагах "Instrument Interface Module" - може би се досетихте, вече си имам и круиз контрол ама за това ще пиша по късно.
- jvspasov
- потребител
- Контакти:
Очаквам с нетърпение резултатите и разбира се снимки да не забравиш да сложиш кое каде и как 

- didon80
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
- Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238 - Местоположение: Сливен
Опиши по-подробно кое от къде си взел, как си свързал и т.н. , че да пробвам и аз! Ако може да качиш и снимки на нещата ще е супер. 

- kriki
- потребител
Браво колега momo76 предлагам ти, ако разбира се имаш възможност да пуснеш тема за круиз контрола и това какво е необходимо за неговото монтиране и ако може да каже от къде гледа схемите. По въпроса с трипа аз вече си пуснах някои кабели и почна да показва повечето неща и аз като теб го вързах към бензиномера на таблото, но мисля че думите ''май не показва много вярно'' са доста слаби като се има предвид това че в пмомента съм почти на резерва, а трипа показва , че мога да мина към 300 км. В началото като го вързах при малко по-малко гориво от сега показваше 82 км. Друго което ми направи впечатление е, че когато ги показваше тези 82 км при всяко подаване на контакт си ги показваше тях независимо на какъв покапоказател си бил преди това, а след като заредих си тръгваше от тм където съм го оставил. Имам някакви идеи за решение на този проблем, но за целта първо трябва да извадя сондата. Вчера пробвах но не успях да извадя щуцерите на горивните маркучи. Откопчах осигуровките които се виждат на снимката пусната от колегата didon80 и ги дръпнах на горе все си мисля че дърпане на щуцерите му е майката, ама не смея да опъвам много, че са пластмасови. Тая вечер може да пробвам пак, но въпреки всичко ще помоля колегата да каже дали няма някаква тънкост за ваденето, тъй като той е отработил въпроса.
- momo76
- потребител
Скоро ще има и специална тема за круиз контрола, ама малко да се освободя и да снимам готовия резултат.
За трипа: и аз си мисля че не показва точно, сега съм на 1/4 пълен резервоар а показва че мога да мина 400км. на половин резервоар показваше 650. Явно съпротивлението на двете сонди за трипа и таблото е различно и оттам идва разликата. Ще поровя в нета да видя какви трябва да са стойностите и дали може да се измисли нещо, а най добре е някой колега с фабричен трип да си премери стойностите на съпротивлението на двойната сонда и да каже какви са.
Между другото имам още няколко идейки за подобрение по любимия автомобил. Почти съм готов с адаптер за връзка на оригиналното дистанционно за аудиото на волана с плеяри Сони, като го направя може да измисля нещо и за Пионер. Но всяко нещо с времето си.
За трипа: и аз си мисля че не показва точно, сега съм на 1/4 пълен резервоар а показва че мога да мина 400км. на половин резервоар показваше 650. Явно съпротивлението на двете сонди за трипа и таблото е различно и оттам идва разликата. Ще поровя в нета да видя какви трябва да са стойностите и дали може да се измисли нещо, а най добре е някой колега с фабричен трип да си премери стойностите на съпротивлението на двойната сонда и да каже какви са.
Между другото имам още няколко идейки за подобрение по любимия автомобил. Почти съм готов с адаптер за връзка на оригиналното дистанционно за аудиото на волана с плеяри Сони, като го направя може да измисля нещо и за Пионер. Но всяко нещо с времето си.
- momo76
- потребител
След подробен преглед на ел.схемите на Мондео от Ford TIS видях следното. Ако трипа е от кола да 98година, т.е. версия 3.0 сигнала от резервоара идва на пин 8 на трипа и идва от двойната сонда на резервоара, по точно явно е потенциометър за трипа взема сигнал от едната част, а за индикатора на таблото от другата.
За трип версия 3.0 си трябва двойна сонда в резервоара.
Я сега да си признае кой има трип жерсия 3.6 и нагоре да направим пробата.
При по новите жерсии 3.6, 4.0 и 5.0 сигнала от резервоара идва на пин 7 и по схемата се вижда че този сигнал е същия който отива и към индикатора на таблото.
Излиза че ако трипа е версия 3.6 и нагоре е необходимо само да се подаде сигнала който отива към таблото на пин 7 на трипа. Ако колата е след 99г. това би трябвало да си е така по принцип. Ако колата е от преди 99г. трябва допълнителна жица която да подава сигнала от таблото към пин 7 на трипа.За трип версия 3.0 си трябва двойна сонда в резервоара.
Я сега да си признае кой има трип жерсия 3.6 и нагоре да направим пробата.
- jvspasov
- потребител
- Контакти:
Моя трип е версия 5 а колата е 98 г произведена но първи собственик 99 и по спомени 7-8 пин са с едни и същи кабели черен с бяла ивица - ами сега 

Последна промяна от jvspasov на 22 юли 2009, 10:44, променено общо 2 пъти.
- kriki
- потребител
Моят е 3.0 и снощи го вързах по схемата с двойната сонда днеска гледах че показва по смислени неща от преди, ама все още са странни. Имам усещането че самият трип по някакъв начин се опитва да се адаптира към стойностите които му идват от сондата. Както вече споменах при първоначално включване и гориво почти на резерв ми показа 82 км. след като заредих вдигна стойноста до около 400 км. но при изразходване на горивото не падна под 280 км. и стоеше дълго време без да се променя, а когато се промени го правеше през 40- 50 км. на веднъж, явно самият трип не приемаше стоиностите от сондата за реални, понеже за него аз карам а горивото вместо да намалява се увеличава. Днес като карах с новото свързване на сондата километрите до зареждане намаляваха заедно с изминатите и то плавно, но тъй като имах малко гориво до свършването му успя да падне от 260 едва до 225 км. аз реално изминах горе долу 30-40 километра и според мен сега трипа си работи нормално само дето явно все още не знае кое му е нулевото положение и затова показва повече. Тази огромна разлика в стойностите при едно и също количество гориво, при обратно свързана сонда ми дава надежда че самият трип се нагажда към стоиностите които му подава сондата и сега просто трябва да заредя за да може да проследи изменението на стойностите подавани от сондата в диапазона от пълен към празен резервоар за да се калиброва. Това са само предположения, утре тоест днес ще заредя и ще го рестартирам, ще видя какъв ще е резултата и ще пиша все пак нали надеждата умира последна
- kriki
- потребител
Днес заредих ама само 11 литра ефекта беше нулев, в смисъл показанието си остана същото както и преди да заредя, а като тръгнах продължи да пада пропорционално на изминатите километри ще видим след няколко зареждания какво ще стане. Пропуснах да го рестартирам но нищо.
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Изчетох цялата тема и останах с впечатление че след 99 та година се слага и трябва да заработи въпросния трип компютър, да показва оставащи км. Така ли е или трябва да се правят доработки така или иначе за да тръгне.Не съм вадил часовника на моята но предполагам щом я Джия трябва да има окабеляването. Замислям се и аз да взема един трип комп да видим какво ще стане.
- momo76
- потребител
От проба глава не боли. Само гледай трипа да е по нова версия. След 3
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Добре а как да го разбера дали 3та или по-нова версия от 3. За пример вземаме http://cgi.ebay.co.uk/mondeo-mk2-ghia-x ... 7C294%3A50
-
- потребител
- Регистриран: 13 яну 2008, 12:54
- Модел на автомобила: Mondeo 98"2.0 131кс
Колеги,ето помпа с две скали и обикновенна. http://media.snimka.bg/3375/013005267-big.jpg
- Next
- потребител
- Регистриран: 30 мар 2008, 17:33
- Модел на автомобила: Ford Focus 2004, BMW E46 Х2 ,Nissan Navara 2.5di
колеги а дали е същата работа и при фокус 1.6 2004г. ако си взема трип комп. дали ще има кабели колата ?