пътуване до Македония

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
tisho_tbk
потребител
потребител
Регистриран: 25 фев 2007, 18:07
Модел на автомобила: Mondeo'2009 2L TDCI 103kw
Контакти:
Status: Извън линия

пътуване до Македония

Мнение от tisho_tbk » 26 ное 2008, 11:22

Здравейте, от доста време на съм писал ....

мисля да ходя до Македония с личния си автомобил и искам да попитам тези които са ходили дали имат някакви препоръки.
колата работи и на бензин и на газ - някакви предпочитания за бензиностанция??? Там може ли да се кара на газ?
има ли някакви допълнителни такси/винетки които да се заплащат на границата??? Ако да - от къде се купуват?

абе всякакви неща които биха могли да са ми от плоза, пък кат се върна ще допълня темата.....

Потребителски аватар
blago_
потребител
потребител
Регистриран: 11 окт 2007, 15:12
Модел на автомобила: SCORPIO І 2.0 DOHC EFI

Re: пътуване до Македония

Мнение от blago_ » 26 ное 2008, 11:52

Здравей, ходил съм до Тетово с дизелов автомобил преди 2 години. Заредихме в България и там не сме зареждали :lol: за такса на границата не сме плащали, само 2 броя магистрални такси в едната посока и 2 обратно, но там си има чек пойнтове на самата магистрала и колите спират, плащат и продължават. Мисля, че за 4-те такси беше около равностойността на 25 евро сумата. Колегата дето ходихме с него беше от Разлог и незнам къде е сменял и на какъв курс.

П.С. Незнам до колко ще ти е полезна информацията от преди толко време :lol: но е по-добре от нищо :D:

** като каза колегата за фарове - халогените бяха забранени /спомям си, защотото колегата се чудеше 5мин от къде се спират/ :D:
Последна промяна от blago_ на 26 ное 2008, 12:56, променено общо 1 път.
Никога не карай по-бързо отколкото твоят ангел-хранител може да лети!

geo_g
потребител
потребител
Регистриран: 02 юни 2006, 17:00
Модел на автомобила: A4 1.8T,
Punto 1.7D

Мнение от geo_g » 26 ное 2008, 12:48

Паспорт
Зелена карта
Евра - задължително, че с левове е зор. Там ще си смениш Евра за Денари. Курса навсякъде е един и същ.
Фарове !!!!!!! задължително
Спазвай правилата за движение по пътищата!!!!!! и не се разправяй с полицаи, ако си виновен плащай глобата и бягай.
Ако си на гости повече от 48часа трябва да се регистрираш в полицията и си носи бланката от полицята или хотела на излизане за границата.
Няма винетки и такси. Гранична такса единствено се плаща на обратно влизане в България, май беше 4лв. А в Македония има само по магистралата. До Скопие около 2-3 EUR.
Зреждаш в Кюстендил или Блаоевград и пътуваш. За газ не знам, а и не съм поглеждал.

Късмет!

p.s. наскоро четох, че македонците от 2-3 седмици насам искали и Здравна застаховка, така че можеш и да си направиш, не е излишна. Най-кратката май излизаше 5-6лв.

Потребителски аватар
sikywrc
потребител
потребител
Регистриран: 16 юли 2008, 13:32
Модел на автомобила: Fiesta `95 1.3, 60hp, LPG
Контакти:

Мнение от sikywrc » 26 ное 2008, 23:40

Имаш такса само на магистралата (тол такса,патарина) 40 и 60 денара в едната посока, поне така беше преди два месеца.
61 денара бяха 1 евро горе долу.
За халогените забрави 35евро глоба, трябва да се върнеш където има банка и да платиш :wink:
Спазвай ограниченията 40 заначи 40 :mrgreen: След границата има едно мн.дълго село на равното и право, внимавай 80км или 70км беше.Зелена карта задължително! Здравна застраховка не са ми искали.Пълномощно за управление на автомобила, ако не е на твое име на български и английски, нотариално заверено(македонците не четат български)
На магистралата също има ушеви, там ограничението е 120км/ч
Комплект резервни крушки.
Вериги, миналата зима беше доста зор да обясна, че ако с тази кола закъсам и вериги няма да ми помогнат :)

Потребителски аватар
tisho_tbk
потребител
потребител
Регистриран: 25 фев 2007, 18:07
Модел на автомобила: Mondeo'2009 2L TDCI 103kw
Контакти:

Мнение от tisho_tbk » 05 дек 2008, 09:25

sikywrc написа:Имаш такса само на магистралата (тол такса,патарина) 40 и 60 денара в едната посока, поне така беше преди два месеца.
61 денара бяха 1 евро горе долу.
За халогените забрави 35евро глоба, трябва да се върнеш където има банка и да платиш :wink:
Спазвай ограниченията 40 заначи 40 :mrgreen: След границата има едно мн.дълго село на равното и право, внимавай 80км или 70км беше.Зелена карта задължително! Здравна застраховка не са ми искали.Пълномощно за управление на автомобила, ако не е на твое име на български и английски, нотариално заверено(македонците не четат български)
На магистралата също има ушеви, там ограничението е 120км/ч
Комплект резервни крушки.
Вериги, миналата зима беше доста зор да обясна, че ако с тази кола закъсам и вериги няма да ми помогнат :)
Как мина при мен .......
На границата започнаха да се *бават, но минахме сравнително бързо.
Допълнителни такси/винетки нямаше (или поне аз не съм плащал).
Таксите за магистралите са различни - от 20 до 50 денара. Отначало спазвах огранивенията и извънградско, и тези на магистралата, но започнаха да ме изпреварват постоянно коли от типа на Yugo и Zastava :D
Няма проблеми да се кара на газ, има бензиностанции, но аз зареждах само на МакПетрол - най - голямата верига.
Ами това е ... Благодаря на всички колеги,които са писали по темата.

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”