клапан свободен ход

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Потребителски аватар
se7en
потребител
потребител
Регистриран: 05 ное 2007, 19:38
Модел на автомобила: Ka
Контакти:
Status: Извън линия

клапан свободен ход

Мнение от se7en » 25 май 2008, 17:53

имам следния проблем с колата -форд ка .При превключване на скоростите се форсира ,същото прави и когато е на свободна .Майсторите казват че трябва да сменя клапан за свободен ход ако някой е имал такъв проблем ще се радвам да сподели с мен .Частта е около 300 лв. и не ми се иска да се окаже че проблема не е от нея.
7th

Потребителски аватар
pepy1
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 май 2005, 22:38
Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел
Контакти:

Re: клапан свободен ход

Мнение от pepy1 » 25 май 2008, 19:06

теми като твоята има няколко във форума,верно че не са за форд ка ,но при него не е много по различно от фиеста ,ескорт или мондео
има даже и снимков материал

това е една от всичките теми http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... %B4#p37475" onclick="window.open(this.href);return false;
времето е като парите-никога не стига

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 27 май 2008, 14:55

Че защо пък само този прословут клапан да е виновен ? Обикновено при блокаж (замърсяване) на този клапан влияе само на празния ход на двигателя, става неустойчив, гасне, задачата на този клапан е когато дроселовата клапа се затвори, да отвори друг "байпасен" канал за въздуха с цел оптимална горивовъздушна смес. Ако този клапан блокира отворен няма как колата да се форсира като при теб защото горивовъздушната смес става бедна.
Мисля по скоро да провериш и почистишследното
MAF, MAP каквото там имаш
Датчика за положението на дроселовата клапа
Датчика за скорост монтиран на скоростната кутия. Задачата на този датчик е да вдигне оборотите до 1100-1200 когато се движим на свободна предавка (по инерция), целта е да обезпечи нормална работа на хидравликата, сервоусилвателя на спирачки. Ако обаче сме на скорост и отпуснем газта следва да се спре притока на гориво, датчика работи съвместно с другите.
Датчика за температура на охлаждащата течност - например на Зетек има 2 датчика единия дава напрежение на стрелката на таблото, другия е скачен с компа - ако този дефектира компа си "мисли" че колата е студена и да форсира. Отделно има един датчик до термостата, който включва перката.
Ламбда сондата също не е за пренебрегване.

Без диагностика, ей така "майстора казал" е ала бала ще ти сменят наред докато улучат.
А диагностиката не е кой знае колко скъпа.

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 27 май 2008, 15:56

Точно този клапан когато остане отворен може да "форсира" колата. Лично изпробвано е от мен - 5500 оборота стигаше.
Обикновено при блокаж (замърсяване) на този клапан влияе само на празния ход на двигателя, става неустойчив, гасне,
- да, когато е блокирал затворен :wink:
Ако този клапан блокира отворен няма как колата да се форсира като при теб защото горивовъздушната смес става бедна.
- Има как - повече въздух през MAF-а :arrow: компютърът коригира сместа (ТПС е второстепенен след МАФ). Клапанът е байпасен на дроселната калапа - да, но не смуче отвън - пак си взима от тръбата към филтъра.
Тия неща важат за Зетеците, не знам Ка-то с какъв мАтор е...
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
se7en
потребител
потребител
Регистриран: 05 ное 2007, 19:38
Модел на автомобила: Ka
Контакти:

Мнение от se7en » 29 май 2008, 14:08

мотора на колата е 1.3.Вчера ходих на диагностика и ми казаха че били изчистили грешките и затегнали клапаните , днес карах и отново имам проблем .Не се форсира толкова много ,но пак е така.Проблема възниква повече при смяна на предавките възходящо на свободна не се форсира
7th

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”