Разкрачена задница - Скорпио/комби

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
miro_atc
потребител
потребител
Регистриран: 26 фев 2008, 16:46
Модел на автомобила: Скорпио
Status: Извън линия

Разкрачена задница - Скорпио/комби

Мнение от miro_atc » 26 фев 2008, 17:23

Здравейте,
след поредната дупка задна дясна гума силно се наклони. От това което виждам разцепен и огънат е носача. Всъщност не знам дали се казва "носач"... просто на това нещо е главината, амортисьора и пружината и e хванато към купето с нещо като люлка. Видях че в haynes на аглийски се води като"Lower arm"...

Дайте акъл какво да правя?
Дали да търся някой да го завари, или да го сменям и ако го сменям откъде да започна търсене... Видимо уж няма корозия само някакви петна без да е изядено, обаче си е факт че се скъса... По-точно то е профил, скъсан е от долната страна и след това се е огънал от горна страна. Освен това тоя профил ми изглежда от не много дебела ламарина, та не знам...

Потребителски аватар
TURBOTO
потребител
потребител
Регистриран: 01 май 2007, 13:38
Модел на автомобила: Ford Mondeo'94 1.8 16V

Мнение от TURBOTO » 26 фев 2008, 17:36

Моето мнение е замяна все, пак това е отговорна част по окачването.Чувал съм че се заваряват но съм против тези неща.Пообиколи по автоморгите първо,ако нямаш успех виж по магазините но се съмнявам,че ще намериш подобно нещо на друго място освен в МП.
Изображение

miro_atc
потребител
потребител

Мнение от miro_atc » 26 фев 2008, 17:45

Честно казано никак не искам да се стига до МП ако това означава "Мотопфое"...

Преди 7 години когато купих колата се оказа с пукната глава, тогава се наложи те да я оправят понеже никъде не открих точно тоя вариант на DOHC с 8 клапана. Тогава се наложи да платя още 50% от цената на която бях взел колата ;-)

От друга страна знам че ще е трудно да намеря носач или както там се казва това по моргите и ще претрепя маса време... Щеше ми се още малко да издържи тая кола, че сега баш нямам пари за нова, ама...

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 26 фев 2008, 21:42

Първо провери по магазините за авточасти. Неможе да няма или поне да доставят. Хубав преден носач (немски) на мен ми излезе 65 лв. заедно с тампоните, но това е за моето Скорпио. Твоята не е ясно коя година е и освен, че е комби и ДВГ-то е DOHC с 8 клапана друго незнаем. Провери цените в няколко магазина и виж дали има разлика в задния носач на Комби Хечбег и Седан.
А бе това да не е новото Мондео, че да няма части освен в МП. Я се стегни. Кво си се отчаял! :wink:

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Мнение от g.taskov » 26 фев 2008, 22:12

При ремонт може да не се получи точната геометрия, като ново и ще ти износва гумата.

miro_atc
потребител
потребител

Мнение от miro_atc » 27 фев 2008, 09:45

nikolovvd написа: А бе това да не е новото Мондео, че да няма части освен в МП. Я се стегни. Кво си се отчаял! :wink:
А бе не е, ама... Скорпиото е 92-ри набор и както казах вече доста я карам и досега винаги съм удрял на камък с магазините... Примерно преди 2-3 години реших да сменя амортисьорите че им е време. МП ми обадиха цена по 700лв за задните и 500лв за предните - при това на парче! Нали се сещате че няма как да дам 2400 лв щото тя цялата кола не струва толкова...
Е къде ли не търсих. Проверявах Монро - изобщо не произвеждат точно тоя модел, за комбито някакви "ушички" били малко по-така и не пасвали... Едни представители на някакви турски производител също бяха много силни, но като видяха колата и се отказаха...

Иначе съм много доволен от колата, само да не беше толкова рядко животно - не стига че е скорпио, ами е някаква "междинка" и явно в много малка серия. По-старите са едновалки, а по-новите двувалки с 16 клапана и не само двикателя е различен ами и доста други части.

Все пак днес ще я заведа на тенекеджия да я погледне, пък да видим... Притеснявам се разбира се че след заварка може да носи гуми, макар че повече се притеснявам да не се скъса заварката по време на движение че да се пребия някъде...

Потребителски аватар
venom4o
потребител
потребител
Регистриран: 07 авг 2006, 18:26
Модел на автомобила: Subaru Legacy GTB 2.0 turbo ,Volvo 960 3.0

Мнение от venom4o » 27 фев 2008, 14:34

колега виж първо тампоните на носача да не са заминали защото от тях се разкрачва главно.. трудно се кривят задните носачи!

kolega
потребител
потребител
Регистриран: 14 юни 2006, 13:24
Модел на автомобила: Scorpio 2.0i

Мнение от kolega » 27 фев 2008, 15:24

Имам същата кола - Скорпио комби 92 год. И двата задни носача са ми заварявани, левия от около три години, десния от една, скоро смених пружините, но дясното колело остана малко разкрачено. Иначе си намерил евтини амортисьори, на мен ми обадиха цена за заден от 1210 лв. броя. Преди две години търсих задни носачи къде ли не, всеки ме пращаше в Мото Пфое. По телефона от София ми казаха цена от 500 лв. за един брой и две седмици за доставка, а от Монтана - 720 лв. и един месец чакане. Лошото е, че на комбито са различни от тези на седана. Доколкото знам, този модел е произвеждан от 1992 год. до 1994 год., и няма хечебек, само седан и комби. Според мен колата е супер - с размери на панелна гарсониера, с относително нисък разход на бензин, карам я на газ в момента, удобството и возията са несравними. Мисля, че една качествена заварка ще свърши работа, карам така от доста време, по лоши пътища, износва малко гумата по вътрешния ръб, но така или иначе, износването не е повече от другите, сменям ги заедно.
Виж www. ford-scorpio.ru , има доста информация за тази кола.

miro_atc
потребител
потребител

Мнение от miro_atc » 27 фев 2008, 15:56

venom4o написа:колега виж първо тампоните на носача да не са заминали защото от тях се разкрачва главно.. трудно се кривят задните носачи!
Може би не обясних добре, значи носача се беше разцепил отдолу вследсвие на което се огъва съвсем лесно заради нарушения профил...

Вече го заварих обаче! Поне като временно решение... не съм убеден че майстора го изправи достатъчно и може би ще яде гуми.
Затова ако намеря някъде втора злоупотреба на разумна цена ще го сменя!
Лошото е, че на комбито са различни от тези на седана.
И аз така предполагам... най-малкото щото амортисьорите на комбито са различни. Уж са самонапомпващи, даже днес пак оглеждах и си имам копресорче и датчика за височината си е там, обаче аз никога не съм забелязал тоя механизъм да бачка.
Дори като беше млада колата и амаортисьорите бяха в много по-добро състояние никога не съм забелязал да се помпи... От 50-100 кила и си кляка и това е, а уж кобито го дават до 500 килца.
В момента точно това ми е последна грижа, просто ми е любопитно дали тия "напомпващи се" амортисьори са измислена работа, или при мен просто са прецакани от самото начало.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”