Стартера ми залепна! Върти дори когато не е на контакт ключа
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
- Status: Извън линия
Стартера ми залепна! Върти дори когато не е на контакт ключа
Стартера не искаше да спре да върти. Загасих двигателя, а той продължава да върти.... От скоро ми прави проблем понякога, но не искаше да завърти, сега пък неще да спре. Оправям го с почукване с едно желязо по кабелите и клемите на стартера.
Ясно е, че ще се сваля, но какво може да е станало? Четките да са запекли или да са останали само пружинките? То има ли четки там? Къде да търся да взема, ако е от това?

Ясно е, че ще се сваля, но какво може да е станало? Четките да са запекли или да са останали само пружинките? То има ли четки там? Къде да търся да взема, ако е от това?

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
Четките са си постоянно допрени до колектора, тъй че не е от тях.
Шалтерът подава ток за задвижване на стартера и вероятно той е залепнал. Не се сещам как може да стане това, но аз нямам друго обяснение.
Шалтерът подава ток за задвижване на стартера и вероятно той е залепнал. Не се сещам как може да стане това, но аз нямам друго обяснение.

Последна промяна от cocoff на 18 окт 2007, 13:27, променено общо 1 път.
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Да, беее,cocoff написа:Четките са си постоянно допрени до колектора, тъй че не е от тях![]()
Шалтерът подава ток за задвижване на стартера и освен да е залепнал той...

Като го сваля ще докладвам!

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Преди да свалиш стартера провери да не е контактния ключ. Откачи тънкото кабелче което отива на шалтера, ако стартера спре значи е контактния ключ или нещо по инсталацията. Ако не спре нанеси му побой може да се отлепи без разглабяне.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
- Контакти:
Яде бой, хм, не му се размина! Дето викат, че боя не помагал.... Днес никъфф проблем нямаше.HACKO написа:.............. Ако не спре нанеси му побой може да се отлепи без разглабяне.
Акумулатора уж е добре, зимата някъде го купувах.
Има слаб контакт някъде по стартера, защото или върти или се мъчи, или пък въобще не върти, па както се видя и залепва даже.

- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
- Контакти:
Стартера го носих на сервиз, смениха му само втулките и казаха, че е перфектен....
Вчера пробвах дали не е нещо от контактния ключ- сложих друг, обаче ефект нулев.
Прави ми впечатление или е някакво адски тъпо съвпадение, защото не го прави само един път- значи като се пипа нещо покрай стартера, а именно кабелите и след това десетина пъти пали без проблем от раз.
Та към алтернатора отива директно "+" от акумулатора, друга жичка идва от контактния ключ( тя е на букса) и още една жичка която е вързана към дебелия кабел "+". Възможно ли е там да става нещо с тези кабели? Плюсовия кабел е бая дебел според мен да е от него, но знам ли.. Кабела от към контактния ключ като го махна и дам накъсо буксата и кабела от плюса пак прави номера с пукането само. Не ми е ясно другото кабелче към плюса какво е или просто оттам е взет "+" за нейде си?
Вчера пробвах дали не е нещо от контактния ключ- сложих друг, обаче ефект нулев.
Прави ми впечатление или е някакво адски тъпо съвпадение, защото не го прави само един път- значи като се пипа нещо покрай стартера, а именно кабелите и след това десетина пъти пали без проблем от раз.
Та към алтернатора отива директно "+" от акумулатора, друга жичка идва от контактния ключ( тя е на букса) и още една жичка която е вързана към дебелия кабел "+". Възможно ли е там да става нещо с тези кабели? Плюсовия кабел е бая дебел според мен да е от него, но знам ли.. Кабела от към контактния ключ като го махна и дам накъсо буксата и кабела от плюса пак прави номера с пукането само. Не ми е ясно другото кабелче към плюса какво е или просто оттам е взет "+" за нейде си?

- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
- Контакти:
Шалтера се чува как щрака или това щракане не е от него?
Не разбрах коя жица да гледам? Единия извод е този с кабела от плюса заедно с някакво друго кабелче там и се притягат с гайка, другия извод е този за кабелчето от контактния ключ, което е на букса като на бобина.
Не разбрах коя жица да гледам? Единия извод е този с кабела от плюса заедно с някакво друго кабелче там и се притягат с гайка, другия извод е този за кабелчето от контактния ключ, което е на букса като на бобина.

- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Шалтера представлява електромагнит, на чиято котва е закрепена масивна медна плочка. При подаване на +12V на бобината котвата изхвърля медната плочка, коята от своя страна прехвърла +12V от акумулатара до стартера.
Често при образуване на нагар по медната плочка и двете контактни пластини контактната площ намалява и протича на по-голям ток на единица площ. Това води до стапяне на метала в точката на контакт поради увеличаване на тока на единица площ, а от там до заваряване. Нещо като точкова заварка.
Лечението е разглобяване на устройството и почистване с шкурка и ако се налага заравняване на контактните повърхности с пила.
Често при образуване на нагар по медната плочка и двете контактни пластини контактната площ намалява и протича на по-голям ток на единица площ. Това води до стапяне на метала в точката на контакт поради увеличаване на тока на единица площ, а от там до заваряване. Нещо като точкова заварка.
Лечението е разглобяване на устройството и почистване с шкурка и ако се налага заравняване на контактните повърхности с пила.
- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
- Контакти:
Токовите заварки са ми ясни, както и разтапянето на шините на ел. подстанция.
Днес пак го носих стартера и ми ремонтираха шалтера. Засега всичко е точно. Просто предишния пък като ми смениха втулките и са го тествали след това, стартера не е засекъл нито веднъж.

Днес пак го носих стартера и ми ремонтираха шалтера. Засега всичко е точно. Просто предишния пък като ми смениха втулките и са го тествали след това, стартера не е засекъл нито веднъж.

- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
- Контакти:
Е да, но простотията беше в това, че проблема не беше постоянен, а от време на време- палеше десет пъти подред примерно без проблем, а след това пък само да чука.... Явно не са го тествали достатъчно пъти след смяната на втулките.
Но сега пък знам, че скоро няма да има проблем със стартера!
Но сега пък знам, че скоро няма да има проблем със стартера!

- madboy
- Администратор
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
- Контакти:
Е да, може и така да е, НАСКО, но ние първия път го занесохме с уговорката да се смени всичко каквото не е добре. Видяли, че втулките са не са първа младост и са ги сменили. Друг дефект не е показал и това е. Казаха да си проверя акумулатора дали е добре или контактния ключ. При тях ходих и за алтернатора, когато се чудех дали не се бъзика и ако бяха "пичове" можеха да го свалят, да го позачистят и пак да ми вземат два-трийсе лева.... Не ги защитавам, не са ми баджанаци, пък и интереса си е мой.