Ford Galaxy и Ford Mondeo

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
dido_06
потребител
потребител
Регистриран: 04 юли 2012, 17:08
Модел на автомобила: Ford Galaxy (WGR) 2.0i LPG 1997г.
Status: Извън линия

Ford Galaxy и Ford Mondeo

Мнение от dido_06 » 17 юли 2015, 22:31

Здравейте, колеги. Имам форд галакси 2.0 116 к.с. на повече от 310 000 километра (колата е и с газова). Изпадна ми цял форд мондео 1.8 115 коня на по-малко от 200 000 километра чиста бензинка. Интересува ме дали двата двигателя са взаимозаменяеми, понеже галаксито бута масло и не е това, което беше(навремето без проблеми на газ 170-180, сега с много зор едва 140-150). Също така, ако не са еднакви двигателите, поне скоростните кутии еднакви ли са, понеже на мондеото е супер, а на галаксито задна понякога излиза.... Ще ви бъда много благодарен, ако ми споделите абсолютно всичко за тези коли, какво мога да ползвам от мондеото и т.н.

dido_06
потребител
потребител

Re: Ford Galaxy и Ford Mondeo

Мнение от dido_06 » 20 юли 2015, 14:55

Никой ли не знае нищо по въпроса?

dido_06
потребител
потребител

Мнение от dido_06 » 09 авг 2015, 20:48

Браво, колеги. Имам регистрация в БМВ форума, опел форума и рено форума (според колите, които се търкалят в семейството). До сега за какво и да съм писал в другите форуми, винаги са ми помагали и отговаряли мигновено. Вие тук се правите на умрели буболечки, не помагате с абсолютно нищо. Дано не ми се налага да искам помощ за каквото и да било повече тук. Ариведерчи.

Потребителски аватар
BIGFORDFAN
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2007, 05:06
Модел на автомобила: Mondeo mk2 1.8 TD ''Сребърната стрела'' & 1996 Scorpio 2.9 12v automatic estate

Мнение от BIGFORDFAN » 10 авг 2015, 06:29

Колега, не разбрах как реши да смениш мотора на Галакси 2.0 с 1.8 от Мондео? Няма начин да стане с минимални усилия, по спомен от Скорпио мотора е подобен на твоя. Предполагам знаеш че Галаксито е 90% VW ? Поздрави !

Sent from my Lenovo

dido_06
потребител
потребител

Мнение от dido_06 » 10 авг 2015, 18:47

Благодаря, колега. Зора ми беше за ск кутия, понеже моята понякога изкарва задната.

Потребителски аватар
BIGFORDFAN
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2007, 05:06
Модел на автомобила: Mondeo mk2 1.8 TD ''Сребърната стрела'' & 1996 Scorpio 2.9 12v automatic estate

Мнение от BIGFORDFAN » 10 авг 2015, 23:17

99% съм сигурен че няма да стане от Мондео, дано някой друг потвърди със сигурност. Но от Скорпио мк2 би трябвало да стане, има ги доста на части. Успех!

Sent from my Lenovo

tikva
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2015, 18:21
Модел на автомобила: Galaxy

Мнение от tikva » 11 авг 2015, 11:19

dido_06 написа:Благодаря, колега. Зора ми беше за ск кутия, понеже моята понякога изкарва задната.
Ако те вълнува ск кутия ,ние имаме от 2.0 Галакси .

z42
потребител
потребител
Регистриран: 30 окт 2011, 00:21
Модел на автомобила: Galaxy Mk1 2.3i + STAG300

Мнение от z42 » 11 авг 2015, 12:39

Привет,
Монтаж на Галакси на двигател или кутия от Мондео и пр. не би трябвало да е никак реалистично (т.е. без яки доработки). Възможно е обаче някои детайли да са идентични или взаимозаменяеми.
Галаксито и Скорпиото имат вариант с "еднакви" двигател и кутия. Слагам "еднакви" в кавички, защото Галаксито е с напрено монтиран двигател, а Скорпиото - с надлъжно. Сещай се как ще успееш да им размениш което и да е от двете.
Виж за детайлите на двигателя и на кутията - повечето сигурно са еднакви, но преди "трансплантация" винаги се проверява в каталозите много внимателно. Примерно аз ако бях взел целия диф от 2.0 и го съеша с валовете от 2.3 ако изобщо се затвореше кутията, щеше да вие до небето, защото пиньона и короната на 2.0 и на 2.3 са с различен брой зъби и си вървят в комплект винаги!

За да не се повтарям, цитирам какво написах току-що на друг колега в отговор на бележка на лични:
Здравей, колега и извинявай за огромното закъснение - просто не съм си влизал в профила от месеци понеже нямах време за форуми и пр. ...

Ск.кутия от бензин на дизел - забрави (по принцип). Предавателните числа са различни, защото характеристиките на двигателите се различават съществено (обороти за максимален въртящ момент, работни обороти и пр.).
Съединителят също вероятно е различен за дизел и за бензин, а от там най-вероятно и чисто механично няма да може да се монтира кутията. Поне за моята кола (Галакси 2.3 бензин) е точно така - кутия от дизел изобщо не може да застане на мястото на оригиналната.
На Галаксито ми кутия от 2.0 бензин пасва механично, но предавателните числа за някои скорости са по-високи, което не е оптимално. Затова аз покарах малко с кутия от 2.0 и после си ремонтирах старата. С тази от 2.0 карах на излишно високи обороти, което вдига разхода.

За ск. от Фокус, Мондео и Фиеста и с различна кубатура не мога да ти кажа механично дали могат да се монтират, но дори и да могат, задължително сверявай предавателните числа от спецификацията на конкретните модели, за да не сменяш два пъти като мене кутия. По правило за една и съща кутия, но произведена за различни кубатури и конски сили очаквай разлики в предавателните числа и се съобразявай.

В моя случай от една стара кутия за 2.0 взехме корубата и касетата на дифа, а всичко останало - от оригиналната ми, както и нови лагери и пластини. Но първо проверихме съвместимостта на детайлите пооригиналния каталог в МП.
ПП Имам цяла неотваряна кутия от Галакси 2.0 която съм търкалял сигурно няма и 1000 км (преди да поправя счупената). Взех я за 300 лв и беше общо взето читава, макар и по-амортизирана от моята (съдейки по лекия луфт, който се усеща като я раздвижиш на ръка). За да съм коректен, трябва да спомена, че имаше някакво потрепване на лоста или нещо подобно (вече ми се губи точно) на 4-та ск., но ако беше от 2.3 щях да си карам с нея така.
Имам също валове, корона и избирач от другата кутия от 2.0, която ползвах за донор. Тя беше в по-лошо състояние (луфт при въртене на ръка) спрямо непокътнатата кутия от 2.0, която имам. Тия валове са с поне един видимо износен синхронизатор (мисля, че беше този на 3-та ск.), но нямам представа колко ще се усеща това при каране - аз не съм карал с тях, макар че колата от коята е свалена е докарана на ход (човека не помнеше да е усетил каквото и да е смущаващо нещо по пътя) и е била първоначално за продаване, а не за части (взех я от автокъща, не от автоморга).
Някой ако се интересува от кутията и частите (в София са), може да пише на лични.

ППП. В твоя случай, ако проблемът ти наистина е само със задната, може ремонта да е по-добрия избор. Задната е на основния вал (заедно с 1-ва, 2-ра и 5-та), а на другия са 3-та и 4-та. Евентуално може да смениш само основния (така си спестяваш потенциален проблем с 3-та, освен ако твоя е видимо по-зле) и зъбчатката за задната. Ремонтът ми звучи по-добре, защото можеш да смениш някои лагери и др. (семерингите май се сменят задължително дори ако не отваряш кутията)

dido_06
потребител
потребител

Мнение от dido_06 » 11 авг 2015, 21:31

Благодаря, колега. Имам 2 кутии, едната е без 2ра и сегашната има лек проблем със задната. Ще скалъпя от 2те една най-вероятно. Благодаря на всички.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”