Мондео МК3 бензин - педала на газта
-
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2011, 17:32
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 2005
- Status: Извън линия
Мондео МК3 бензин - педала на газта
Здравейте, обръщам се към колегите с Мондео МК3 бензин, но и не само, прави ми впечатление, че педала на газта е по твърд от на други коли които съм карал в скоро време (фиеста бензин, канго дизел, ленд круизер дизел).
Под твърд имам предвид, че по трудно се натиска, трябва повече усилие от крака, честно казано с по мек педал по ми харесва.
Разгледах как работи системата и установих че педала опъва жило директно до дросела, а на него има пружина, която създава усилието. Нищо нередно не видях, което ме кара да мисля, че всички такива мондеота са така?
Също така по жилото изглежда се предават вибрации(високочестотни, жужи ми кракът) от двигателя към педала, и мисля че твърдия педал спомага тези вибрации да са по осезаеми от ако беше по мек.
Това ми е втория въпрос, дали усещате такива вибрации, при покачване на оборотите се увеличават и по някое време започват да намаляват, като пика е някъде около 3000 оборота.
Под твърд имам предвид, че по трудно се натиска, трябва повече усилие от крака, честно казано с по мек педал по ми харесва.
Разгледах как работи системата и установих че педала опъва жило директно до дросела, а на него има пружина, която създава усилието. Нищо нередно не видях, което ме кара да мисля, че всички такива мондеота са така?
Също така по жилото изглежда се предават вибрации(високочестотни, жужи ми кракът) от двигателя към педала, и мисля че твърдия педал спомага тези вибрации да са по осезаеми от ако беше по мек.
Това ми е втория въпрос, дали усещате такива вибрации, при покачване на оборотите се увеличават и по някое време започват да намаляват, като пика е някъде около 3000 оборота.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Мондео МК3 бензин - педала на газта
Откачи жилото от дросела и с ръка провери как се движи, трябва да се движи леко без да запъва. Ако се движи с усилие го смажи, ако не помогне трябва да се смени. Възможно е ако жилото заяжда да е сложена по-силна пружина и за това да се натиска с усилие. Преди да го разкачиш, огледай жилото откъде минава, да не е прекарано отнякъде където прави остър ъгъл и оттам да затяга. И накрая, но не на последно място виж на някое друго Мондео с какво усилие се натиска педала. Сигурно ако имаше с какво да сравниш нямаше да пишеш тука, но опитай на някой паркинг на хипермаркет, същото Мондео спри до него и помоли собственика да ти позволи да натиснеш педала. Колкото и да пишем няма как да се разберем колко трябва да е "твърд" педала, трудно се описва, всеки го възприема по различен начин.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2011, 12:14
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8 2005 sold, Fusion 1.4 TDCI 2009 sold, Focus 1.6 Ecoboost 2012 sold, Volvo V60 2016, Toyota LC120 2008
Имам същото Мондео - няма такъв проблем.
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Да но не се знае колегата какво разбира под твърд. Както каза наско ако имаш възможност сравни с друго такова мондео. Не си карал Сааб да видиш какво се казва твърде педал на газтаal_lukanov написа:Имам същото Мондео - няма такъв проблем.

-
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2011, 17:32
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 2005
Най накрая остана малко време да разгледам добре жилото, оказа се, че пружината на дросела има две нива на регулиране и естествено беше законтрена на далечното палче, т.е. по затегната. Предишното палче е само на около 2-3 см разлика и я законтрих на него, сега педала стана почти толкова мек колкото и на другите коли, явно само 2-3 см са достатъчни да се промени доста твърдостта на педала. Жилото се движи без проблем, няма остри ъгли.
Но още усещам вибрациите от двигателя, почти съм сигурен че минават по жилото до педала, защото като го пипам се усещат. Но определено заради омекването на педала като че ли по леко се усещат. Определно мисля, че двигателя има повече вибрации от нормалното, но това вече е проблем, който трябва да се види в сервиз.
Но още усещам вибрациите от двигателя, почти съм сигурен че минават по жилото до педала, защото като го пипам се усещат. Но определено заради омекването на педала като че ли по леко се усещат. Определно мисля, че двигателя има повече вибрации от нормалното, но това вече е проблем, който трябва да се види в сервиз.