много досадно задържане на "газта" - Fiesta MK4 HELP :(
-
- потребител
- Регистриран: 08 сеп 2008, 18:51
- Модел на автомобила: Fiesta
- Status: Извън линия
много досадно задържане на "газта" - Fiesta MK4 HELP :(
здравейте на всички като за начало искам да благодаря на всички прочели темата
Колата е Фиеста 1.4 16v Zetec 97-ма година
Проблема е при много досадно задържане на "газта" или по точно на оборотите когато карам до 2000-2500 няма проблем обаче мине ли 3000 тая стрелка залепва на 4 и там остава ноне само стреклата ами и двигателя си дава газ
какво да правя проблема е отвратителен ако реша да давам газ и при сменяне на скоростите боксува саединителя както и е много гадно за разхода като цяло и изобщо много неприатна за каране
кажете какво да правя
възможно ли е да е електроника нешо или нещо механично --- когато колата е на място на свободна не задърйа цепя до 6000 и веднага си падат обаче когато е в двийение задържа
дори и да я пусна по енерция на свододна задържа а като е на място нЕ !
Благодаря предварително на отзовалите се

Колата е Фиеста 1.4 16v Zetec 97-ма година
Проблема е при много досадно задържане на "газта" или по точно на оборотите когато карам до 2000-2500 няма проблем обаче мине ли 3000 тая стрелка залепва на 4 и там остава ноне само стреклата ами и двигателя си дава газ
какво да правя проблема е отвратителен ако реша да давам газ и при сменяне на скоростите боксува саединителя както и е много гадно за разхода като цяло и изобщо много неприатна за каране

кажете какво да правя

възможно ли е да е електроника нешо или нещо механично --- когато колата е на място на свободна не задърйа цепя до 6000 и веднага си падат обаче когато е в двийение задържа

дори и да я пусна по енерция на свододна задържа а като е на място нЕ !
Благодаря предварително на отзовалите се
-
- Администратор
- Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
- Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г. - Местоположение: София - Надежда 1
- Контакти:
Re: Много Кофти Проблем Fiesta MK4 HELP :(
Според мен има две вероятни причини, а именно:
1) Задържа ти въздушната клапа, която се управлява от педала на газта, посдством жило или ти задържа самото жило.
2) т. нар TPS или датчик за положението на въпросната клапа.
1) Задържа ти въздушната клапа, която се управлява от педала на газта, посдством жило или ти задържа самото жило.
2) т. нар TPS или датчик за положението на въпросната клапа.
-
- потребител
Благодаря че се отзова ..
Няма проблеми сас педала нито жилото защото това беше първото нещо което проверихме жилото си върви много добре няма засечки връща се сигурен сам че не е от там
ако беше от жилото на място щеше да задържа а тя нго прави само в движение и всеки път като задържи ръгам на по горна предавка и спира или евентуално намалям скоростта и задържането спира
Как да проверя този датчик за който ми каза ?
Няма проблеми сас педала нито жилото защото това беше първото нещо което проверихме жилото си върви много добре няма засечки връща се сигурен сам че не е от там
ако беше от жилото на място щеше да задържа а тя нго прави само в движение и всеки път като задържи ръгам на по горна предавка и спира или евентуално намалям скоростта и задържането спира
Как да проверя този датчик за който ми каза ?
-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2006, 18:30
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 Zetec 16V
Освен ТPS, причина за подобно поведение могат да са MAF и клапан за празен ход.
Ето ти един бърз тест за TPS: Разкачаш конектора и мериш съпротивлението между средния и левия пин и после между средния и десния (всъщност не знам при теб как са наредени). Движиш бавно дросела на ръка. Показанията на омметъра трябва да се променят бавно и плавно. Всяко задържане и/или рязка промяна в показанията говорят за неизправност.
Ето ти един бърз тест за TPS: Разкачаш конектора и мериш съпротивлението между средния и левия пин и после между средния и десния (всъщност не знам при теб как са наредени). Движиш бавно дросела на ръка. Показанията на омметъра трябва да се променят бавно и плавно. Всяко задържане и/или рязка промяна в показанията говорят за неизправност.
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
- samsung_bg
- потребител
- Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г
Колегите са ти ги изброили възможмите причини. Искам да допълня, че проблема го нямаш когато колата е спряла, е защото има датчик за покой и неговата информация сигурно е приоритетна.
Аз го имах абсолютно същия проблем и се реши с почистване на клапана за празен ход и TPS-а.
Аз го имах абсолютно същия проблем и се реши с почистване на клапана за празен ход и TPS-а.

-
- потребител
Каде се намират тези две неща как да установя повредата и как да ги почистя в смисал не е нещо сложно предполагам ??
-
- потребител
Колега, ако не ги знаеш къде са, рискуваш да си изгубиш времето и резултатът да е обратен. Прежали някой лев и иди на майстор.Mihail40 написа:..Каде се намират тези две неща...
Ако пък желанието ти сам да си ремонтираш колата е непреодолимо, започни с изчитане на съответните теми във форума, разучаване на Microcat и пр.
Успех

-
- потребител
Re: много досадно задържане на "газта" - Fiesta MK4 HELP :(
Ами това Microcat какво е 

- samsung_bg
- потребител
Това ти е MAF-аMihail40 написа:Каде се намират тези две неща как да установя повредата и как да ги почистя в смисал не е нещо сложно предполагам ??

Това е TPS-а. Развий двете болтчета, свали го и напръскай хубаво с WD40.

Това е клапана за празен ход(много хора му викат стъпков мотор)

Това са три маркуча, които също правят бели като се нацепят

За почистването на MAF-а и клапана за празен ход има страшно много теми тук във форума. Пускай търсачката и ги изчети.
Успех!

-
- потребител
Помагайте хора , значи трите маркучета под колекторите ги проверих единия беше много сцепен огромна цепнатина - сменихме го почистихме куплунгите на дебитомера и на ТПС-а обаче след тези промени вече тотално откачи колата чуди се дали да държи обороти гасне постоянно из града карам се едно е автоматик сама дава газ и вече и на свободна и оборотите падат единствено като намаля скоростта стана още по отвратителна за каране
Не сам отварял само двете почета на ТПС-а дано да е от тях
когато карам натискам педала плавно и тя не подава газ чак изведнаж от високите дава изведнаж това според мене значи че именно тоя ТПС на дросела клапата тои барка нещата карах на откачен ТПС нищо нестава карам сас закаче ужас
някакви нови идеии
четах други теми сас такива проблеми сичко е от тия четирите неща незнам какво да правя вече
Благодаря
Не сам отварял само двете почета на ТПС-а дано да е от тях
когато карам натискам педала плавно и тя не подава газ чак изведнаж от високите дава изведнаж това според мене значи че именно тоя ТПС на дросела клапата тои барка нещата карах на откачен ТПС нищо нестава карам сас закаче ужас
някакви нови идеии
четах други теми сас такива проблеми сичко е от тия четирите неща незнам какво да правя вече
Благодаря
-
- потребител
Край няма да пипна нищо повече по тази кола тази вечер ми се случи най - неприатното нещо което дори немога и да си представя че може да се случи ...
слизам аз във 00:30 часа просто защото ме човърка нещо и искам да проверя отново маркучите и другите простотии на малоумната си кола недай си боже виждам че единия маркуч за вакуума е изваден викам си супер най накрая я оправих .. но уви понеже немога да бръкна до там буксата на динамото ми пречи реших да я извадя извадих я , бъркам - наместих маркуча и в момента когато си вадя ръката измежду колекторите и динамото гривната ми се опира във буксата на динамото някакви искри излязаха и имах чувството че сичкия ток на света беще ме праснал понеже немога да си изкарам раката заклещена от паника гривната ми направо се стопи е ако не сте виждали разтопено сребро върхо човешка плът обадете се ще ви покажа първата ми мисал беше да спра тока по някакав начин но незнаех дали да мсиля за оганя и заклещената ми къка която вече си беше на виглен ... протягам се с последни сили и откачих клемата на акомулатора тока ме пусна но горенето продалжи напанах си зрдаво ръката и я отклещих
и в крайна сметка откачен вакум МИЗЕРНА кола ФОРД откачена клема и дланта ми и част от китката на въглен разтопена гривна по кожата ми
после извиках майка ми и вече помня че ми прилоша и се събудих на леглото сас студена карпа на челото
няма какво да казвам повече
Бродава се форд фиеста 97-ма ел мел климатик 1.4 16 в
слизам аз във 00:30 часа просто защото ме човърка нещо и искам да проверя отново маркучите и другите простотии на малоумната си кола недай си боже виждам че единия маркуч за вакуума е изваден викам си супер най накрая я оправих .. но уви понеже немога да бръкна до там буксата на динамото ми пречи реших да я извадя извадих я , бъркам - наместих маркуча и в момента когато си вадя ръката измежду колекторите и динамото гривната ми се опира във буксата на динамото някакви искри излязаха и имах чувството че сичкия ток на света беще ме праснал понеже немога да си изкарам раката заклещена от паника гривната ми направо се стопи е ако не сте виждали разтопено сребро върхо човешка плът обадете се ще ви покажа първата ми мисал беше да спра тока по някакав начин но незнаех дали да мсиля за оганя и заклещената ми къка която вече си беше на виглен ... протягам се с последни сили и откачих клемата на акомулатора тока ме пусна но горенето продалжи напанах си зрдаво ръката и я отклещих
и в крайна сметка откачен вакум МИЗЕРНА кола ФОРД откачена клема и дланта ми и част от китката на въглен разтопена гривна по кожата ми
после извиках майка ми и вече помня че ми прилоша и се събудих на леглото сас студена карпа на челото
няма какво да казвам повече
Бродава се форд фиеста 97-ма ел мел климатик 1.4 16 в
-
- потребител
Колега, знам, че моментът не е много подходящ, но мислиш ли, че марката е единственият виновник за случката?
Ще ти мине ръката, споко, някой белег най-много да ти остане, но тази случка ще я разказваш години напред.
От сърце ти желая бързо възстановявяне, а с продажбата не бързай.
Ще ти мине ръката, споко, някой белег най-много да ти остане, но тази случка ще я разказваш години напред.
От сърце ти желая бързо възстановявяне, а с продажбата не бързай.

- samsung_bg
- потребител
Колега, дано ръката ти се оправи без последствия. Не обвинявай колата, тези проблеми май са доста често срещани. Ако я продадеш и вземеш дори и друга марка сигурно и тя няма да е перфектна. И ако правиш ремонти вбъдеще не бъди припрян, най-малкото прави го през деня на светло. Успех!

-
- потребител
Благодаря за искреносста и на двама ви .. аз мсиля че дори и да го бях правил през деня щеше да се случи аз съм си виновен че откачих куплунга за динамото за да мога да си пъхна раката ...