Съвети за Ford Mondeo 2.5i V6 24v

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Сашо4
потребител
потребител
Регистриран: 25 юни 2015, 15:27
Status: Извън линия

Съвети за Ford Mondeo 2.5i V6 24v

Мнение от Сашо4 » 26 юни 2015, 19:50

Наскоро си взех такъв Форд и има нещо странно в него. :D При изгасен двигател в разширителният съд няма вода (антифриз) и след като го запаля и загрее малко преди да се включи перката за охлаждане казанчето се пълни до горе и се пуска перката охлажда и водата почва да намаля и направо изчезва пак остава празно казанчето и така всеки път, нормално ли е или има някакъв проблем?
И какви проблеми имат тези двигатели 170 конски сили е и какво трябва да гледам?
П.с: 1998 година е.

AlexP
потребител
потребител
Регистриран: 08 окт 2006, 19:07
Модел на автомобила: 2000 Mercedes S500
2006 Toyota Prius
1996 Toyota RAV4

Re: Съвети за Ford Mondeo 2.5i V6 24v

Мнение от AlexP » 26 юни 2015, 22:21

Провери водната помпа. На МК1 и МК2 с този двигател водната помпа е с пластмасова перка и перката често превърта около оста. Антифриза не циркулира и двигателя прегрява. Много масов проблем.

При МК3 перката е метална. На моето за 20000км антифризза не е мръднал и с 1мм.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 27 юни 2015, 09:07

Като начало смени капачката на разширителния съд, в нея има клапан, който поддържа налягането в системата. Когато клапана не може да създаде налягане, се получават такива симптоми.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
BladeMan
потребител
потребител
Регистриран: 06 дек 2011, 22:06
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK2 1.8TD Ghia

Мнение от BladeMan » 27 юни 2015, 09:34

Имах такъв проблем на БМВ е36 318. Смених капачката (скоро ми се наложи на новата да и пръсна WD40 защото пак беше запекла в отворено положение) и другото което стана е ,че обезвъздуших като качих колата на наклон такаче казанчето за наливане да е на доста по-високо.
ПП: не казвам ,че колегите не са прави или ,че със сигурност проблема ти е като моя!
Изображение

Потребителски аватар
Tsurinski
потребител
потребител
Регистриран: 27 май 2009, 11:47
Модел на автомобила: Ford Cougar 2.5 99

Мнение от Tsurinski » 27 юни 2015, 14:15

Колега имам Cougar със същия двигател като твоя. Когато го взех направи абсолютно същия проблем. Решението на проблема е описания от Наско и BladeMan. При мен клапана в капачката беше блокирал и държеше по високо налягане в системата (нормално 1-1,2bar) че чак се беше раздул разширителния съд. Само внимавай да не ти пробутат капачка която според търговците на части я продават като пълен заместител но оставя преливното каналче отворено и така системата не работи под налягане т.е. гледай да е като старата ти капачка. Успех!
P.S. Извинявам се ама кой да чете до края. При теб проблема е обратен на моя т.е. отворен клапан. Сменяй защото при работа без налягане вероятността да прави въздушни възглавници е голяма. Иначе като двигател е сравнително безпроблемен. Освен посочената от колегата по горе водна помпа проблем може да ти направи системата IMRC изразяващ се в мудност във високи обороти но се оправя лесно с малко финансови средства. Иначе стандартното за всеки двигател: свещи, кабели и хубаво масло. Моя гони преклоните 300 хил. км. и си го карам на 5W30 без проблем.
Изображение

Сашо4
потребител
потребител

Мнение от Сашо4 » 27 юни 2015, 16:28

Да му сипя ли вода до минимума и после да го запаля и да го оставя да работи? Защото преди да се включи вентилатора маркучите са меки, а ако сипя до минимума къде ще отиде водата като загрее? Има ли вероятност да избие от някъде?

Потребителски аватар
Tsurinski
потребител
потребител

Мнение от Tsurinski » 27 юни 2015, 16:38

Ами налей до максимума - да не говорим че под минимум не трябва да пада. Видя ли какво е състоянието на клапана в капачката?
Изображение

Потребителски аватар
BladeMan
потребител
потребител

Мнение от BladeMan » 27 юни 2015, 16:43

Слагаш колата на такъв наклон ,че казанчето да е най на високо в цялата система. След това сипваш вода в казанчето до средата (между минимум и максимум). Сложи капачката и напомпай с ръка маркучите (големите) и се заслушай при капачката дали има издишане (ако има смени капачката) . Виж по книжка къде са ти отворите за обезвъздушаване и обезвъздуши при запален двигател (би трябвало да са мънички винтчета при радиатора или при термостата (мисля че моето е самообезвъздушаващо се :D) пусни си парното да ти духа топло и си ти! Така поне обезвъздушавам аз!
Изображение

Потребителски аватар
Tsurinski
потребител
потребител

Мнение от Tsurinski » 27 юни 2015, 16:49

BladeMan написа: Виж по книжка къде са ти отворите за обезвъздушаване и обезвъздуши при запален двигател (би трябвало да са мънички винтчета при радиатора или при термостата (мисля че моето е самообезвъздушаващо се :D)
Няма самообезвъздушава се! Иначе си прав за останалото с изключение на наклона - по TIS го дават на равно и течност на макс до включване на вентилаторите след което да се долее при нужда.
Изображение

Потребителски аватар
BladeMan
потребител
потребител

Мнение от BladeMan » 27 юни 2015, 16:52

Имал съм проблеми с БМВ-то ми и вече на всички го правя с након! Мисля ,че ТД-то ми се самообезвъздушава защото там където попринцип има болт за обезвъздушаване на термостата при мен е с тръбичка която отива в казанчето!
Изображение

Потребителски аватар
Tsurinski
потребител
потребител

Мнение от Tsurinski » 27 юни 2015, 17:34

BladeMan написа:на термостата при мен е с тръбичка която отива в казанчето!
И при този двигател е така! За метода ти на обезвъздушаване не споря, просто казвам как го дават от Форд. Иначе в думите ти има резон - проста физика. В крайна сметка е по-важно да помогнем на колегата! Поздрави!
Изображение

Сашо4
потребител
потребител

Мнение от Сашо4 » 27 юни 2015, 22:44

Напълних го малко над минимума и малко под максимума, средата един вид и чаках 2 пъти да се пусне перката и няма проблеми преди да се пусне перката водата се качва почти до капачката и след като се пусне перката и охлади водата пак спада до там където трябва да бъде. Благодаря за информацията.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”