Ремонт на счупена тресчотка на съединителя.

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Status: Извън линия

Ремонт на счупена тресчотка на съединителя.

Мнение от essex » 09 мар 2015, 18:31

Колеги днес след 120 км предимно градско каране smiley-transport03 ми се счупи тресчотката съединителя, хубавото че тъкмо паркирах при блока си.
Натиснах педала на съединителя при изгасен мотор, да включа 1-ва скорост и прассс :D: изхърча една пластмаса и педала потъна докрай.
Ето снимки http://pics.data.bg/albums/39369/%D1%82 ... %BB%D1%8F-
С 300 зора демонтирах цялата конзола, има 4 болта с глава 13, намират се от към двигателя, болтовете на които се завиват всъщност държат сервото на спирачките. И 2 болта които са отгоре пак са с глава 13, чудното е че при мен единият липсваше :D:
Преди време имах донор ( орион 1991) и му пазя стойката с педалите.
При сравняването се оказа че моита тресчотка се редулира с болт, който натиска тресчотката, а от донора тресчотката е с пружина.
От бързане не видях че мога да разви 2 болта на самата стойка които държат педала на съединителя, така става по бързо и по лесно ремонта :mrgreen: :oops:
Оказа се че мойта счупена тресчотка е с една идея по голям диаметър от колкото на донора, а и на донора леко хлопа, монтирах я на мойта стойка с педали.
Утре ще снимам подробно всичко.
Въпроса е сега от къде да си намеря читава тресчотка, ще се разровя по сайтовете, съединителя ми е доста тежичък и може би трябва да се презапася с няколко в багажника :)
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Re: Ремонт на счупена тресчотка на съединителя.

Мнение от ЯЛТА » 09 мар 2015, 19:10

Ми в магазина на Димитър Петков, аз бях купувал за Сиерата ми, беше 6 лева, или 8 не помня точно.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
lubomirov89
потребител
потребител
Регистриран: 01 сеп 2010, 13:49
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 16v FYDA

Мнение от lubomirov89 » 09 мар 2015, 19:11

Ако съединителя ти се натиска трудно, скоро ще сменяваш съединител. И аз бях така, дори започна да ме боли пръсеца при градско каране. Накрая закачих ремарке с тон и половина царевица и той взе, че роди. А малко преди да се прецака съединителя тресчотката започна на 5 натискания 1 път отърве. Смених съединителя и всичко си дойде на местото, интересното е че беше изтъркано до нитове, и притискателя беше повече от половината изяден там където търка аксиалния лагер. Може долу горе да се ориентираш за състоянието на съединителя по положението на вилката на аксиалния лагер, мога да направя снимка на нов съединител къде е положението и.

Потребителски аватар
lubomirov89
потребител
потребител
Регистриран: 01 сеп 2010, 13:49
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 16v FYDA

Мнение от lubomirov89 » 09 мар 2015, 19:25

Не ме домързя и отидох да направя една снимка
Изображение
ако твоя е в посока към радиатора доста, значи не е добре работата.

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител

Мнение от essex » 09 мар 2015, 19:44

Позванях тук там и се оказа че в Motophoe не се предлага само тази част, намерих я в аутоплюс марка Febi 11 лв :D:
Къв прасец, аз половин година страдах от болки в левия крак, като мигрена на крака ми беше :D: сега левия крак е по здрав от десния.
Любе много добре че си снимал, ама идея нямам къде ми е вилката, утре като сглобя колата ще видя как е, имам едно резервно жило в багажника, ще сваля и жилото да си погледна.
Ялта оригинална ли е частта която си закупил.
Намерих но цената ми е висока http://avtochasti-ford.com/details.aspx ... tId=140095 за това ще видя утре на Феби
Само да си кажа че от този магазин закупих свещи ФоМоКо на цена 11 лв бройката и след има няма 12 000 пробиха порцелана, работеха добре като цяло.

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 09 мар 2015, 20:04

Хм, тази скъпата е оригинална, моята едва ли е била оригинална. А свещите ги правят в Русия, одобрени от FoMoCo.................
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
eodor
потребител
потребител
Регистриран: 31 дек 2007, 09:38
Модел на автомобила: Mк3 2.2 -228hp
493Nm
Контакти:

Мнение от eodor » 09 мар 2015, 20:36

В Евро 07 има комплект с палец, и п оотделно. Ако си намериш от морга е по-добре, тези новите са някак си крехки.Цената.. комплекта струва по-евтино от единичната бройка.

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител

Мнение от essex » 09 мар 2015, 22:33

Аз има от къде да си намеря втора ръка, но ще рискувам с нова неоригинална поръчал съм я вече от Аутоплюс и ако случайно нещо стане че не е същата, ще проверя в еуро07, мерси за инфото :)

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител

Мнение от essex » 10 мар 2015, 18:23

Колеги ето снимки http://pics.data.bg/albums/39369/%D1%82 ... %BB%D1%8F-
Оказа се че тресчотката която се счупи е идентична с тази която взех на Febi, даже и надписите по тях :D:
Вижда се колко е тънка пластмасата на тресчотката ( мисля че е оригиналната) за разлика от новата която куших, снимал съм и канала в който влиза жилото, на оригиналната е много по дълбок :shock:
Разказа ми се играта на студа днес :twisted: *dead001*
Свалих пластмасата която е под самото табло, свалих таблото с релета и бушони, свалих железната стойка на таблото с релета и бушони и натиках всичко по най-бързия начин, като кажа че точно там е и алармата, и кабелите за газовата ... цяло чудо е че запали и тръгна без проблеми, как може толкова идиотско да са го направили форд mechanic-smile
за малко да забравя, вижда се болта на педала на съединителя че е завит почти докрай което ми става ясно че съм за съединител.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”