Скъсан болт на главата

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Ruseff
потребител
потребител
Регистриран: 24 фев 2012, 07:57
Модел на автомобила: Ford Scorpio 2.0 I DOHC
Status: Извън линия

Скъсан болт на главата

Мнение от Ruseff » 06 май 2014, 18:48

Момчета,здравейте.Скъсахме болт след притягане на главата,4-ти цилиндър дясно.Кво прайм ся? Никой не му се сваля глава,та ако някой знае,да помага.

Peet
потребител
потребител
Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98

Re: Скъсан болт на главата

Мнение от Peet » 06 май 2014, 19:44

Може би трябва да опиташ с т.нар. екстрактор на скъсани болтове или обратен метчик.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 06 май 2014, 20:28

Болтовете са твърди, няма да могат да се пробият за обратния метчик, ще трябва да се сваля главата. Кой ли ви бъркаше да стягате главата?
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 06 май 2014, 20:32

Стърчи ли малко над главата стеблото на болта, или се крие в главата ?
Ако се крие,- ще се дваля главата, няма как. Ако се показва поне 3 мм. отгоре се слага подходяща гайка и се заварва към болта от вътрешната страна, после се отвива, ако се скъса операцията се повтаря.............
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Ruseff
потребител
потребител

Мнение от Ruseff » 06 май 2014, 22:25

Благодаря,момчета.Причината за притягането бяха няколкото хил.км след смяна на гарнитурата.Кофти,няма как,свалям главата.

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 06 май 2014, 22:28

Използувай после динамометричен ключ задължително. И пак няма гаранция тъй като се полагат и нови болтове, нооо...........

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 06 май 2014, 22:36

Ако сте ползвали старите болтове....гответе се за ново сваляне на главата. Мноооого трудно ще се развие. На тези болтове им се деформира резбата при натягане и при опит за повторна употреба заклинват много гадно.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ -> Focus 1.6 TDCI '07

Мнение от OgiDogi » 06 май 2014, 22:38

Ruseff написа:Благодаря,момчета.Причината за притягането бяха няколкото хил.км след смяна на гарнитурата.Кофти,няма как,свалям главата.
И сте използвали старите болтове, нали?
Веднъж стегнати до определените нютони или градуси, болтовете влизат в т. нар. "зона на провлачване", в която стеблото им се разтяга и действа като пружина - прилага динамично усилие върху главата. Всяко следващо упражнение (дори и за нови болтове) със стягането може да прехвърли зоната и следва късането. Рядко има двигатели, на които болтовете не се подменят при сваляне на главата, точно поради посоченото разтягане.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

Ruseff
потребител
потребител

Мнение от Ruseff » 06 май 2014, 23:31

Подразбира се,че съм ползвал старите болтове,но досега не ми се е случвало това.Винаги има първи път,благодаря за инфото.Утре да ме закара до Търново,и да ме върне, пък после ще му мисля.Хайде по биричка и в кревата до топлото дупе.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 07 май 2014, 00:37

Ruseff написа:....Утре да ме закара до Търново,и да ме върне, пък после ще му мисля......
:-?: *00147* *00127* *00101*

dreadx
потребител
потребител
Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV

Мнение от dreadx » 07 май 2014, 01:11

Много благодаря за информацията, ще е полезна и за мен. Тъкмо преди два дена обсъждахме с един човек дали след определени километри се допритягат болтовете, защото на ЛАДА-та му било точно така, пък на новите коли не пише нищо за допритягане. Ще му кажа да не си прави експерименти.

Потребителски аватар
mi6o
потребител
потребител
Регистриран: 11 авг 2007, 10:20
Модел на автомобила: Мондео МК3, 2.2 ТДЦИ, 2005 г., 155 к.с. (коНби), Мондео МК 2 (коНби) / 1.8 ТД / 98 г. /90 к.с. ( бивш Ескорт 1.8 ТД / 98 г. / 90 к.с. , още по-бивша Фиеста 1.25 / 16 кл. / 75 к.с. / 96 г. )

Мнение от mi6o » 07 май 2014, 01:33

Може и дa не съм прaв и дa бъркaм,но с един скъсaн болт нa глaвa нямa ли дa прегрее моторa,дa прегори гaрнитурaтa,дa смеси aнтифризa и мaслото,дa изкриви глaвaтa от прегрявaнето и дa стaне крaсотa положението.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 07 май 2014, 01:46

Относително е. Виждал съм Мондео, което си беше дошло от слънчевата Италия с три скъсани болта и направи беля чак когато собственикът му реши да смени водата в мотора с антифриз. Беше карал поне едни 10-15 хиляди лятото. Но като сипа антифриза,потече като лейка...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
mi6o
потребител
потребител
Регистриран: 11 авг 2007, 10:20
Модел на автомобила: Мондео МК3, 2.2 ТДЦИ, 2005 г., 155 к.с. (коНби), Мондео МК 2 (коНби) / 1.8 ТД / 98 г. /90 к.с. ( бивш Ескорт 1.8 ТД / 98 г. / 90 к.с. , още по-бивша Фиеста 1.25 / 16 кл. / 75 к.с. / 96 г. )

Мнение от mi6o » 07 май 2014, 02:05

Не знам човече. Аз лично не бих карал колата докато не оправя проблема.

Потребителски аватар
Lancer
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2012, 06:06
Модел на автомобила: Ford Focus '99

Мнение от Lancer » 07 май 2014, 06:48

Ruseff написа:Подразбира се,че съм ползвал старите болтове,но досега не ми се е случвало това.Винаги има първи път,благодаря за инфото.Утре да ме закара до Търново,и да ме върне, пък после ще му мисля.Хайде по биричка и в кревата до топлото дупе.
Щом има топло дупе в кревата всичко е в ред, справил си се с най-важната част.
За болтовете, от толкова як материал са, че ме съмнява да се деформират резби или тяло, по мое мнение са вечни, но предполагам крехки, при тази зверска якост. Иначе без глава е възможно да е отпуснал и ако има как да го захванеш, да се развие без голямо усилие. Какво ви пречи да опитате с някое свредло да въртите с винтоверт наобратно, дано тръгне. Веднъж превъртях тоя вътрешен шестограм с еврейска звезда, та опитах да изсвредля главата на болта, отидоха 3 свредла и не отнех кой знае колко от метала, толкова е як, накрая се разви на ръка...
Сокол скитник

Ruseff
потребител
потребител

Мнение от Ruseff » 07 май 2014, 07:38

Добро утро,момчета.Топлото дупе снощи не помогна за по-светли мисли тая сутрин,но помага за ентусиазма в гаража.Та,болта се скъса докъде се е завила резбата в блока.Останалата част излезе.Дълбочината е не по-малко от 15 см......Момчета,извадих го!!!!!!!!! Няма мечици,няма райбери и т.н.Снощи,преди биричката и топлия мек задник на жената пробвах нещо,за което мислех,че е невъзможно,но се получи.
Първо пръснах малко ръждопреобразовател,оставих го към половин час,следва почистване с бензин,като ползвах пръчка арматура 8 мм,и накрая поксипол малко топченце на края на арматурата и в дупката.Сега отидох да видя дали аджеба нещо е станало,и ....излезе.Така че можете да ме поздравите,няма да свалям глава.Слагам нов болт ,и спокойно със стягането.Дано да помогна на някой,който му се е скъсил животеца при звука на скъсания болт.Хайде по едно кафенце за опресняване на мислите и в гаража да слагам капака.И в Търново.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 07 май 2014, 08:49

Когато се използват стари болтове, не се донатяга главата. На практика на новите мотори донатягането не е класическо както при руските след няколко хил.км. а просто почивките между степените на затягане вършат тази работа. При самото разтягане на болта при първото завиване, разтягането е минимално, но съществува, се променя структурата на метала, което го прави по-крехък. Докато на руските и старите западни мотори болтовете са достатъчно дебели и могат да се използват многократно без да се притеснявате от скъсване, при новите мотори болтовете са на границата на якостта и затова при повторно завиване понякога се късат на много по-малка сила от нужната.

ufer
потребител
потребител
Регистриран: 15 юли 2010, 14:16
Модел на автомобила: Ford Taunus 20MTS

Мнение от ufer » 07 май 2014, 15:06

Да, Наско е прав! Добрите стари болтове! Поне 5-6 пъти съм използвал едни и същи. Да не говорим, че един майстор на времето нямаше динамометричен ключ и стягаше с тръбата... При целият ми опит с Форд от 1982 досега имам само един скъсан болт (онзи с тръбата). Сегашните ги правят консуматив, както и ремъците, и водните помпи и какво ли още не. Както се казва - носталгия по добрите стари резервни части! :(

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 07 май 2014, 23:24

ufer написа:... При целият ми опит с Форд от 1982 досега имам само един скъсан болт (онзи с тръбата). ..
:D: Аз пък на CVHа на Ориона съм съм свалял главата 4 пъти и само един път използвах динамометричен ключ и тогава скъсах 2 болта (скъсаха се на 8кг).

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 08 май 2014, 14:03

1986 год. сменявах гарнитура на главата на Жигулето, малко след Монтана /Михайловград- тогава/, на шосето при една чешмичка. Бях подготвен че ми предстои смяна,- с нужните части, и инструменти. Та на финала всичко готово, проверявам дали всички болтове съм ги затегнал, и хоп, болта между 3 и 4 цилиндър над датчика за маслото се скъсаааа. Стигнах благополучно до Видин, а като се върнах в София си купих динамометричен ключ. За мой огромен късмет, същият ключ използувах чак след 6 год.-1992 г., когато гарнитурата даде фира, поради изгнилата тръбичка за парното, която се намираше под изпускателните тръби. Та със този скъсан болт колата си изкара цели шест години,- късмет. Забравих да спомена че гарнитурата тогава бях намазал прилично с графитна грес.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”