Проблем с турбо на Мондео

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Grigoroff
потребител
потребител
Регистриран: 07 юни 2008, 20:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo TD
Контакти:
Status: Извън линия

Проблем с турбо на Мондео

Мнение от Grigoroff » 02 май 2009, 21:50

Колеги, моля ви за помощ. Става въпрос за турбото на колата ми (Мондео 2002 комби, TDCi 130 коня, на около 130хил). Днес бях на BMW събора в Пловдив да погледам малко... и навръщане към София реших да понатисна колата да видя с летните гуми колко ще залепи на километража. Известно време (около 10-тина минути) карах с около 200-210км/ч и тъй като карах пред един приятел с E46-ца с който се бяхме разбрали да спрем на McDonalds аз се бях поотплеснал малко и в последния момент от 200 набих спирачки за да успея да влезна в отбивката... като почти без да изчакам да се поохлади малко изключих двигателя (ГРЕШКА!!!). Отидохме да хапнем по един сандвич и след около 20 мин тръгнахме ... в този момент разбрах че колата ми е ЧИСТ ДИЗЕЛ и ни помен от турбото. Спрях, отворих капака огледах го .. нямаше течове. Тръгнах и се ослушах за свистене от маркучите - такова не се чуваше... след това махнах клемите на акумулатора и рестартирах компа... с надеждата да се оправи - УВИ!!! Изчаках 40-тина минути да се охлади колата и тръгнах пак - турбото така и не работеше. Прибрах се мудно но бързо ( с около 140-150км/ч) ... и сега съм я паркирал. Мисля след малко да направя едно кръгче за да видя дали случайно нещо не се е променило. Моля да ми обясните дали е възможно да съм прегрял турбото... да се е спукал маркуч .. или просто да е изпаднало в някакъв авариен режим. Благодаря

Потребителски аватар
Shooter
потребител
потребител
Регистриран: 01 дек 2007, 12:23
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI 1996 Turnier Ghia
Ford Mondeo нова пръчка комби 2009

Re: Проблем с турбо на Мондео

Мнение от Shooter » 03 май 2009, 10:00

колега, моли се да не е запекло турбото! май ще го сваляш. не знам промивка и раздвижване дали ще помогне!

Grigoroff
потребител
потребител
Регистриран: 07 юни 2008, 20:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo TD
Контакти:

Re: Проблем с турбо на Мондео

Мнение от Grigoroff » 04 май 2009, 18:57

Проблема е решен ... оказа, се че едно тънко маркуче което прави вакуум. То се е стопило и не се е отварял егерклапана. След като го сменихме турбото си заработи перфектно ;)... програмирахме стъклата да се вдигат автоматично отново.. става също много лесно. Сега ми остана само да разбера как да намеря keycode-а за радиоти (RDS6000) защото ми беше записан на сенника но аз съм го изстрил без да знам че е кода за радиото и сега съм без музика в колата. Някой да знае как по серийния номер на радиото мога да намеря keycode-а за него. По чужди форуми чета, че можело. Имам също така и номер на ключа за вадене на дубликат... дали по него може да е намери нещо! Благодаря.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”