Проблем с мигачите

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
pl.stoyanov
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2008, 22:33
Модел на автомобила: ford fokus, 1999г., 1.6, бензин
Status: Извън линия

Проблем с мигачите

Мнение от pl.stoyanov » 09 май 2010, 00:37

Здравейте колеги!
От няколко дни имам странен проблем с моя Форд Фокус ( 1999 г., 1.6 см3, бензин, комби ). Проблема се състои в това, че когато подам ляв мигач, заедно с всички леви мигачи светят и всички десни ( все едно, че съм включил аварийните). При включване на десните всичко е нормално. Ситуацията е много неприятна, тъй като настрещните шофьори в кръстовището при ляв завой остават в шах - какво смятам да правя.
Предположих, че проблема е в ключа и го проверих - всичко си изглежда нормално. Елиминирах го и подадох с мостче сигнала межу пинове 2 и 1 на куплунга към него. Ситуацията е същата - светят едновременно всички мигачи. При подаване на сигнала между пинове 2 и 3 светят само десните мигачи. От тук си правя извода, че проблема е някъде другаде. Ключа за аварийните си действа както трябва - при включване се включват всички мигачи а при изключване се изключват.
Моля ако някой се се срещал с такъв проблем или има информация да ми даде съвет.

Потребителски аватар
kkkc100
потребител
потребител
Регистриран: 16 яну 2010, 23:32
Модел на автомобила: Mondeo MK3 TDCI 2.0 130 HP /X.2001/

Re: Проблем с мигачите

Мнение от kkkc100 » 09 май 2010, 03:24

pl.stoyanov написа:Здравейте колеги!
От няколко дни имам странен проблем с моя Форд Фокус ( 1999 г., 1.6 см3, бензин, комби ). Проблема се състои в това, че когато подам ляв мигач, заедно с всички леви мигачи светят и всички десни ( все едно, че съм включил аварийните). При включване на десните всичко е нормално. Ситуацията е много неприятна, тъй като настрещните шофьори в кръстовището при ляв завой остават в шах - какво смятам да правя.
Предположих, че проблема е в ключа и го проверих - всичко си изглежда нормално. Елиминирах го и подадох с мостче сигнала межу пинове 2 и 1 на куплунга към него. Ситуацията е същата - светят едновременно всички мигачи. При подаване на сигнала между пинове 2 и 3 светят само десните мигачи. От тук си правя извода, че проблема е някъде другаде. Ключа за аварийните си действа както трябва - при включване се включват всички мигачи а при изключване се изключват.
Моля ако някой се се срещал с такъв проблем или има информация да ми даде съвет.

залепнало е релето ! няма по- логично обяснение колега _friends_

и се радвай ако не е ключа( лостчето за мигачите ) ,че цената му е уникална !
Цял живот живееш само заради един миг.
Мигът ,заради който си струва да умреш
...и истински са живели само тези,
които са открили този свой миг...

pl.stoyanov
потребител
потребител

Мнение от pl.stoyanov » 09 май 2010, 22:18

Не е релето. Извадих едно по едно всички релета. Нито едно от тях не оказва влияние на мигачите. Спират единствено когато се изадят бушоните (F33 за мигачите и F59 за аварийните светлини) или се разкачат куплунзите на бутона за аварийните светлини или куплунга на таблото с уредите.Явно връзките минават през тези устройства, но къде е повредата?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 10 май 2010, 18:19

pl.stoyanov написа:Не е релето. Извадих едно по едно всички релета. Нито едно от тях не оказва влияние на мигачите. Спират единствено когато се изадят бушоните (F33 за мигачите и F59 за аварийните светлини) или се разкачат куплунзите на бутона за аварийните светлини или куплунга на таблото с уредите.Явно връзките минават през тези устройства, но къде е повредата?
Релето за мигачите май е в кормилната колона, а не в бушонното табло при останалите релета.

pl.stoyanov
потребител
потребител

Мнение от pl.stoyanov » 14 май 2010, 22:58

Здравейте колеги!
Реших си проблема. След като разглобих и проверих таблото с релетата и бушоните, ключа за мигачите, бутона за аварийните светлини, таблото с уредите, блока за централното заключване и връзките, стигнах до идеята, че проблема може да идва от алармата. Обадих се на тези, дети ми я монтираха преди година и половина. Не се замислиха много - проблема им се оказа познат. Имало по един диод за левите и десните мигачи в алармата. Като изгори някой от тях, става проводник и оттам идвал проблема. Смениха ми го за 20 минути, срещу 10 лв.
Да ви споделя, какво научих: Прекъснатия сигнал за мигането ( на мигачите и аварийните светлини) идва от платка, намираща се в бутона за аварийните (няма реле).Звука, който чуваме, когато включим мигачи или аварийни идва от зумерче, което се намира в ключето за мигачите. Блока за централното заключване и компютъра се намират на дясната колонка. Достъпа до тях става, като се свали жабката. Тя се държи с три винта за пантата си и се сваля неочаквано лесно.
Пожелавам ви безаварийно каране. Благодаря на всички, които ми писаха за съвет.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”