зарежда 14,5волта

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
plamenford
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2006, 17:22
Модел на автомобила: ford mondeo 1.8TDI
Status: Извън линия

зарежда 14,5волта

Мнение от plamenford » 20 авг 2008, 20:45

Става дума за мондео 1 8тд 94г.Динамото зарежда 14,5волта,а като запаля колата акомулатора започва да кипи.ходих на майстор за акомулатори замери зареждането и каза че всичко е добре да си сменя акомулатора защото ми бил заминал.Днес си купих нов акумолатор,слагам го на колата и като я запаля и новия започва да бълбука.отидох до едни майстори които се занимават с алтернатори,събраха се трима и се чудят и се маят такова нещо не са виждали.Динамото не презарежда а акомулатора кипи.дайте съвет ако някой е патил от това

Потребителски аватар
isoiso
потребител
потребител
Регистриран: 08 яну 2007, 19:15
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8 zetec 98г

Re: зарежда 14,5волта

Мнение от isoiso » 20 авг 2008, 21:20

Нормално е динамото зарежда по книга 14,464 а това че бълбука при зареждане - отиди в някое зарядно за акумулатори - всички бълбукат и вътре не се диша :) не се шашкай. Ако кипи нещо фрапиращо вече намери някой да ти види тоците!

Потребителски аватар
plamenford
потребител
потребител

Мнение от plamenford » 20 авг 2008, 22:03

стария акомулатор направо ври,а новия балбука лекичко.Май не е нормално като запалиш и веднага да започне да ври,при положение че алтернатора зарежда нормално.

Потребителски аватар
isoiso
потребител
потребител
Регистриран: 08 яну 2007, 19:15
Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8 zetec 98г

Мнение от isoiso » 20 авг 2008, 22:39

Това по памет ти го казвам, не съм специалист. Според мен няма нищо тревожно, ама не пречи да се допиташ до някой( ама гледай да е компетентен, не само да те хвърлят на черешата разни всезнайковци) >:D<:

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 21 авг 2008, 00:03

Ако имаш някой познат в сервиз за телевизори и с осцилоскоп, помоли го да видите колко е прав правия ток към акумулатора. Лично съм виждал до 600 V пикове на един Москвич, но няма гаранция при определени обстоятелства и при теб да има повишено напрежение. Виж си провери гъстотата на разтвора (на електролита) в стария акумулатор. Устроуството - денсиметър се продава в OMV и Лукойл и струва около 3 лв. мисля, но цената е от миналата година.

Потребителски аватар
plamenford
потребител
потребител

Мнение от plamenford » 21 авг 2008, 17:03

днес ходих на ул.Антим 1 при едни жичкаджий занимават се само със стартери и алтернатори и те казаха че било нормално в тези жеги така да кипи акомулатора.Зареждането за тях е добро/14,5волта/и казаха да си карам така и да не се притеснявам.

Потребителски аватар
зуница
потребител
потребител
Регистриран: 29 юни 2007, 23:04
Модел на автомобила: ФОКУС 2.0 ГАЗ-БЕНЗИН
2008г.

Мнение от зуница » 21 авг 2008, 18:24

Колега, 14.5 V трудно биха накарали здрав акумулатор да кипне.Кипенето е признак на голям заряден ток.Можеш да го получиш само при високо зарядно напрежение , или силно разреден акумулатор. За да разделиш проблема ,ти предлагам следното: Постави акумулатора на зарядно устроиство .Зарядния ток е не по-вече от 10% от номиналния на
акумулатора и постепенно спада.При по-голям ток който не спада във времето имаш кипене и проблем в акумулатора.
Ако можеш виж дали всички клетки кипят,ако някоя не кипи - дала е на късо. За другите остава повишено напрежение ,презареждат се и кипят.Ако всички клетки кипят еднакво и след няколко часа кипенето спре ,а напрежението наближи 14V насочи вниманието си към алтернатора .Там нещата са по-сложни .Поне ще знаеш къде е проблема.
Не казвай "Хоп!" преди да си скочил!

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 22 авг 2008, 00:30

Максималното напрежение на напълно зареден акумулатор без товар е 14.4 V (2.4 V на клетка).Така че е нормално да имаш 14.5V на алтернатора.Ако си обърнал внимание малките крушки по осветлението таблото ако са оригинални пише 14.4V а не 12V.
Аз ако не карам колата 1 месец и нагоре задължително си зареждам акумулатора на зарядно с с ток 5-7% от капацитета (моят е 62 Ah - с 4A) зарядното ни е автоматично и изкл. когато акумулатора стигне 14.4V на празен ход. Правя това защото автомобила няма регулиране на зарядният ток и той може да стигне високи стойности - като резултат се получава загряване, кипене ... и се съкращава живота на акумулатора.

Потребителски аватар
stoy@n
потребител
потребител
Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003

Мнение от stoy@n » 23 авг 2008, 16:29

Edinuser написа:Максималното напрежение на напълно зареден акумулатор без товар е 14.4 V (2.4 V на клетка).Така че е нормално да имаш 14.5V на алтернатора.Ако си обърнал внимание малките крушки по осветлението таблото ако са оригинални пише 14.4V а не 12V.
Аз ако не карам колата 1 месец и нагоре задължително си зареждам акумулатора на зарядно с с ток 5-7% от капацитета (моят е 62 Ah - с 4A) зарядното ни е автоматично и изкл. когато акумулатора стигне 14.4V на празен ход. Правя това защото автомобила няма регулиране на зарядният ток и той може да стигне високи стойности - като резултат се получава загряване, кипене ... и се съкращава живота на акумулатора.
Колега не съм голям специалист но на генератора(алтернатора)където са четките има една"джаджа" която върши работата на регулатор....

:roll:

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 23 авг 2008, 22:41

stoy@n написа:...
Колега не съм голям специалист но на генератора(алтернатора)където са четките има една"джаджа" която върши работата на регулатор....

:roll:
Тя регулира напрежението алтернатора да бъде 14.4V независимо от оборотите и натоварването, а не зарядния ток на акумулатора до колкото знам.

Потребителски аватар
msotiroff
потребител
потребител
Регистриран: 30 мар 2007, 21:30
Модел на автомобила: Ford Galaxy 1,9 TDI
Ford Mondeo 1,8 TD

Мнение от msotiroff » 26 авг 2008, 19:24

Мойта кола откакто я имам зарежда на 14,6 пък акумулатора не е кипял до сега... въпреки че е 8-годишен :)

Значи 14,5 V не е прекалено много ;)
Същността на човешката личност може да се оприличи на дроб,
където в числителя стои оценката на обществото за личността, а в знаменателя - самооценката й.
Така колкото повече знаменателя клони към безкрайност, толкова повече дробта клони към нула.

Потребителски аватар
Sim3
потребител
потребител
Регистриран: 16 юни 2007, 22:06
Модел на автомобила: Ford Focus 1,8 TDdi '99
Контакти:

Мнение от Sim3 » 27 авг 2008, 23:02

Проверявал ли си в този случай дали ти се затоплят клемите на акумулатора?
Изображение

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”