Играе стрелката на оборотомера
-
- потребител
- Регистриран: 22 окт 2008, 20:03
- Модел на автомобила: Мондео 1.8 тд '98
- Status: Извън линия
Играе стрелката на оборотомера
Здравейте!
От известно време ми играе стрелката на оборотомера- от 0 до 1000 об. И се нормализира, когато има някаква консумация на ток- например са включени фаровете или натисна спирачка. Отначало помислих, че са четките на алтернатора например или нещо друго свързано с него, но акумулатора си зарежда нормално. Стигам до извода, че има хлабава маса някъде, но къде да търся. Ще се радвам, ако ме упътите:)
Благодаря!
От известно време ми играе стрелката на оборотомера- от 0 до 1000 об. И се нормализира, когато има някаква консумация на ток- например са включени фаровете или натисна спирачка. Отначало помислих, че са четките на алтернатора например или нещо друго свързано с него, но акумулатора си зарежда нормално. Стигам до извода, че има хлабава маса някъде, но къде да търся. Ще се радвам, ако ме упътите:)
Благодаря!
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Re: Играе стрелката на оборотомера
До колкото знам, при дизеловите двигатели оборотомера се управлява (взема сигнал за оборотите) от генератора. Трептенето на стрелката ми говори за повреда в диодния блок в регулатора.
Трептенето го има и над 1000 оборота, но поради инертността на системата и недостатък на окото не го виждаш.
Трептенето го има и над 1000 оборота, но поради инертността на системата и недостатък на окото не го виждаш.
-
- потребител
Значи не се губи маса, така ли? А къде е този диоден блок?
- Shooter
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2007, 12:23
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI 1996 Turnier Ghia
Ford Mondeo нова пръчка комби 2009 - Местоположение: Хасково
Искаш да кажеш че оборотите в оборотомера ограят от 0 до 1000 а двигателя няма съществена (уловима) промяна в оборотите?
Ако е така имаш лоша връзка някъде. Почисти клемите на алтернатора. свали таблото и почисти лентовите кабели. Това е лош контакт!
Тахометъра има 4 връзки.
Едната през букса е на минус.
втората е на на запалващия модул. едва ли е там
третата е на инструменталния панел. едва ли е там.
четвърта на ключ за запалване.
Ако е така имаш лоша връзка някъде. Почисти клемите на алтернатора. свали таблото и почисти лентовите кабели. Това е лош контакт!
Тахометъра има 4 връзки.
Едната през букса е на минус.
втората е на на запалващия модул. едва ли е там
третата е на инструменталния панел. едва ли е там.
четвърта на ключ за запалване.
-
- потребител
Благодаря. Ще се опитам да сваля таблото и да проверя за хлабава връзка.
-
- потребител
Голям пропуск от моя страна-забравих да спомена, че ми "играят" и светлините- например плафона и фаровете. Не е като да гаснат и святкат, но мигат
- Shooter
- потребител
Това вече е друго. Не сваляй таблото.
Запали - откачи акумолатора и мери напрежението което идва. Най-вероятно алтернатор. Диодния блок би трябвало да е на него отзад. Или диоден блок или четки или колектор на алтернатора.
Запали - откачи акумолатора и мери напрежението което идва. Най-вероятно алтернатор. Диодния блок би трябвало да е на него отзад. Или диоден блок или четки или колектор на алтернатора.
-
- потребител
Значи правилно бях тръгнал първоначално към алтернатора. А какво трябва да е напрежението като откача клемите и защо не го прави постоянно, а понякога "закрепва"?
- Shooter
- потребител
Сега не се сещам точно за напреженията. тук някъде във форума ги има описани точно. Мисля че зарядния ти ток трябва да е 13.2в, акумолатора в покой (незапален двигател) около 12.8в. при обороти на двигателя заряд до 14,5в. но не съм сигурен точно за десетите от волта. но това е без значение. за теб е важно да нямаш падове в напрежението (пулсации). Пулсациите могат да се дължат и на лош контакт в четките. искрят. при по-голямо искрене може да ти се изключи захранването. не знам дизела как реагира на това, но имах бензин Корса която ме направи луд половин година докато разбера че искрят четките и централно се влючва защитата и ми реже тока. всичко гасне и след малко светва. Искренето се проявяваше на около 80км/ч. тъкмо тръгна да изпреварвам и ми изгасне двигателя. луд станах а излезнаха четки.
-
- потребител
Благодаря!
Явно е че няма да се справя сам, ще трябва специалист. Но ми помогнахте с вашите мнения да съм по-подготвен:)
Явно е че няма да се справя сам, ще трябва специалист. Но ми помогнахте с вашите мнения да съм по-подготвен:)
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Откачането на клемите на акумулатора при работещ мотор на съвременните автомобили не е добра идея. При откачени клеми, напрежението скача на над 20V, което може да изгори нещо по електрониката и тогава проблем.keanu написа:Значи правилно бях тръгнал първоначално към алтернатора. А какво трябва да е напрежението като откача клемите и защо не го прави постоянно, а понякога "закрепва"?
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
Моят не е от най-съвременните:)само 95 набор е
или мислиш, че би имало проблеми? Като се замислих дали имам всъщност компютър? Не бордови, ами за управление например както е при бензиновите мотори?!

-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
В никакъв случай при запален двигател не откачай акумулатора. Измери напрежението и провери за хлабави/окислени връзки.