Нямам фарове - РЕШЕН
- peterdi_bg
- потребител
- Регистриран: 11 сеп 2008, 22:02
- Модел на автомобила: n/a
- Status: Извън линия
Нямам фарове - РЕШЕН
Колеги,
днес изведнъж се оказа че не ми работят фаровете! Смених крушките, ключа, проверих бушоните и връзките около волана - всичко изглежда ок обаче не щат да работят. Къде точно се разделя кабелът за двата фара? Каква е връзката там? Може ли да е прекъснало там?
Извън София съм, ако някой може да ми каже добри електричари които си разбират от работата, в Пазарджик или района. Тел. 0889332285 че не мога да си проверявам интернета.
днес изведнъж се оказа че не ми работят фаровете! Смених крушките, ключа, проверих бушоните и връзките около волана - всичко изглежда ок обаче не щат да работят. Къде точно се разделя кабелът за двата фара? Каква е връзката там? Може ли да е прекъснало там?
Извън София съм, ако някой може да ми каже добри електричари които си разбират от работата, в Пазарджик или района. Тел. 0889332285 че не мога да си проверявам интернета.
Последна промяна от peterdi_bg на 22 сеп 2009, 16:39, променено общо 1 път.
ЦЕНИ ЖИВОТА! УБИЙ СКОРОСТТА!
- aniaeg
- потребител
- Регистриран: 18 юни 2009, 11:26
- Модел на автомобила: volvo v40
Re: Нямам фарове!
здрасти.я виж първо дали има маса.включваш фаровете и с едно кабелче пускаш маса,най добре от акумулатора,до фара.
Бъди себе си,има достатъчно други
-
- потребител
- Регистриран: 13 юли 2009, 10:30
- Модел на автомобила: orion1.3mi CL 92г
кабелът за двата фара се разделя в таблото
- peterdi_bg
- потребител
по-скоро се оказа, че се разделя някъде при бушоните, но така и не беше там проблема.eliceco написа:кабелът за двата фара се разделя в таблото
Направих теста с кабела от акумулатора и фаровете си светеха. Понеже си знам отпреди, че по самите жици никога нищо не се прецаква, почнах да търся проблема по връзките и ключовете - единия от които присаден от лада. Него го смених най-напред, но промяна нямаше. По-лесно стана проверката, след като си намерих и фазомерче. Оказа се, че се е прецакал ключа за къси/дълги светлини (общ с мигачите). Той е отделно от ключа, който пуска самите фарове, но като се беше повредил и не се включваха никакви. За да имам някакви фарове, пуснах жичка вместо ключа и имах само къси. Ключа за късите и дългите има 4 конектора (останалите 7 са за мигачи и клаксон), получава ток за фаровете по единия от тях (бял с черно) и го праща към някой от другите два (жълт и бял) за къси или дълги. Като се прибрах в София, смених целия ключ, освен него смених и другия с чистачките и така разкарах и ключа от лада, с който досега си пусках фаровете.
При проблем с такива ключове, горещо препоръчвам да не се разглобяват. Много пипкава работа е да се сглоби пак. Ако ви е за първи път, де...

Ето снимка на старите два ключа, които свалих.
СНИМКАТА
Последна промяна от peterdi_bg на 22 сеп 2009, 17:03, променено общо 2 пъти.
- peterdi_bg
- потребител
Re: Нямам фарове - РЕШЕН
- tropper
- потребител
- Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
- Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
- Контакти:
Само да вметна че прегорели контактни пластини на ключове или релета не винаги могат да бъдат диагностицирани с мултицети или "фазомер". Трябва да се натовари с нещо, дето ще дръпне поне 100-200мА - примерно малка крушчица. Наскоро така се заблудих за един компресор на климатик. С мерене с мултицет си даваше някакво напрежение около 12В, но в момента в който усетих че не е много стабилно сложих крушка и тя не светна
Оказа се нагорели контакти на релето. След смяна на релето климатика си заработи.

- peterdi_bg
- потребител
В ключа има платка.
Не успях да разбера кое точно му беше повреденото, но беше ясно че не може при всички положения на ключа само на една и съща букса да свети. Като пробвах с жичката и светнаха фаровете, беше вече съвсем ясно.
Не успях да разбера кое точно му беше повреденото, но беше ясно че не може при всички положения на ключа само на една и съща букса да свети. Като пробвах с жичката и светнаха фаровете, беше вече съвсем ясно.