Въпрос за предница на Фиеста

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител
Регистриран: 04 фев 2015, 13:54
Модел на автомобила: Fiesta 1,3 08.1995
Status: Извън линия

Въпрос за предница на Фиеста

Мнение от Logrus » 12 апр 2015, 16:02

Привет колеги.
Наскоро по грешка се сдобих с Фиеста 1,3 '96г. Шантава кола - има ел.стъкла, има климатик (неработещ естествено), но няма серво на волана!!!!!
Като цяло автомобилчето е добро, но имам проблеми с предницата (окачване и кормилна уредба. С окачването: явно съм за тампони - цялата предница чука, но вчера се наложи да се качвам на заден ход по доста стръмна рампа и цялата предница се разщрака. Започна едно щракане като от разбито каре, но щом колата стъпи на равното веднага изчезна, освен това на същото място на преден ход не се чува щракане. От какво би могло да е?
С кормилната уредба май проблема е по-тежък - колата е без серво, но воланът е безумно тежък (карал съм и друга такава Фиеста и правя сравнение) - особено на място се изискват невероятни усилия, за да завиеш. Освен това по време на движение, като навия волана той не се връща, а остава почти там до където съм го навил. Дайте идеи какви биха могли да са причините?
Мерси предварително
Смелите умират веднъж, страхливите по сто пъти на ден.

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ -> Focus 1.6 TDCI '07

Re: Въпрос за предница на Фиеста

Мнение от OgiDogi » 12 апр 2015, 16:26

Logrus написа:Привет колеги.
Наскоро по грешка се сдобих с Фиеста 1,3 '96г. Шантава кола - има ел.стъкла, има климатик (неработещ естествено), но няма серво на волана!!!!!
Като цяло автомобилчето е добро, но имам проблеми с предницата (окачване и кормилна уредба. С окачването: явно съм за тампони - цялата предница чука, но вчера се наложи да се качвам на заден ход по доста стръмна рампа и цялата предница се разщрака. Започна едно щракане като от разбито каре, но щом колата стъпи на равното веднага изчезна, освен това на същото място на преден ход не се чува щракане. От какво би могло да е?
С кормилната уредба май проблема е по-тежък - колата е без серво, но воланът е безумно тежък (карал съм и друга такава Фиеста и правя сравнение) - особено на място се изискват невероятни усилия, за да завиеш. Освен това по време на движение, като навия волана той не се връща, а остава почти там до където съм го навил. Дайте идеи какви биха могли да са причините?
Мерси предварително
От разбити тампони може при натоварване на заден да опира някъде полуоската по елемент от окачването и от там да щрака. Но и каретата се натоварват в обратна посока и ако са били разбити и са разменяни ляво с дясно, също може да тракат на заден ход.
Тежкият волан може да се дължи на ръждиви шарнири и/или накрайници, освен ако рейката не е клеясала.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител

Мнение от Logrus » 12 апр 2015, 16:58

Странното е, че каретата не тракат при заден на равно, ама по рампата имах усещане че аха да се счупи нещо?!
Накрайниците не изглеждат клеясали, може би е рейката - а тя отваря ли се за ремонт или да си търся друга?
Имам съмнения и в карето към кормилния прът, но не знам как да го сваля :oops: , за да го проверя.
Другото - има ли как да монтирам серво от същия модел?

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 12 апр 2015, 17:21

Logrus написа:Другото - има ли как да монтирам серво от същия модел?
Намираш хидравлична рейка,+ всички необходими части,- маркучи, хидравлична помпа със стойката за закрепване на двигателя, казанчето за хидравличното масло, ремък и вероятно ролка за обтягане.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
LORDA83
потребител
потребител
Регистриран: 24 окт 2013, 22:41
Модел на автомобила: Ford - Focus III Wagon, facelift, 1.0 EcoBoost ( 125 кс ), S&S, 2015 г.
Ford - Fiesta IV, Ghia (Mk4-Mk5) - 1.25 i 16V (75 Hp), 1999 г.
Renault - Megane Grandtour II - 1.9 dCi (120 Hp), 6 скорости, 2004 г.
Контакти:

Мнение от LORDA83 » 12 апр 2015, 17:25

Това MK4 / МК5 генерация ли е?
Тя по принцип май трябва да си има серво?! :D

Иначе ти казвам конкретни цени, ако се стигне до рейката. Хидравличната за тази Фиеста е 600 лв, без монтаж/демонтаж и масло. Най-добре я брой 700 лв, ако слагаш нова, но тъй, като се съмнявам, че ще го направиш, и по принцип, че някой го прави, то веднага ти казвам и цена за рециклаж на старата, ако се установи, че тя не ти е наред. Цената за рециклаж на старата, заедно с майсторлъка, монтаж/демонтаж и масло е 240 лв, но съм далеч от идеята, че ти ще минеш само с това, имайи се в предвид какви ги пишеш и описваш.

Ти в това състояние, дето ни я описваш... тя горката направо е... пълна гробница бре момко. Къде и какво си гледал, като си я взимал?!
От тука, без дори да съм я виждал колицата... ти казвам, че тръгнеш ли да я правиш и докарваш наистина до техническа изрядност... хилядарка не може да ти стигне само за частите по ходовата част и кормилното управление :D Труда, или каквото и да е друго не ти ги броя даже, щото се съмнявам, че така, както ни я описваш... само ходовата и част ще е дроб и всичко останало по нея ще е изрядно.

Извинявай, че те упреквам, ама при такива симптоми... направо си спал като си я взимал, а и кой знае за каква цена си я взел, дето сама по себе си е следвало да издава, че тая кола не е в час.

Е, вижте какви коли се продават и купуват колеги... пък вие после си продавайте колиците за по няма и 2 000 лв изрядни и с куп екстри по тях...
Аз като ги гледам и слушам ежедневно какви гробници, оглозгани целите и с всичко свалено от тях се продават за такава сума... и имам чувството и усещането, че моята когато и да я дам за по-малко от 6 бона - все ще съм се прее*ал и ще съм за пребиване, имайки се в предвид какво има в нея, как е поддържана и това, че 2/3 е буквално нова и гаранционна дори... пък нека си е Фиеста и на 20 години! :)
" Само слабите се стремят към порядък, силните владеят хаоса!!! "

Потребителски аватар
LORDA83
потребител
потребител
Модел на автомобила: Ford - Focus III Wagon, facelift, 1.0 EcoBoost ( 125 кс ), S&S, 2015 г.
Контакти:

Мнение от LORDA83 » 12 апр 2015, 17:29

ЯЛТА написа:
Logrus написа:Другото - има ли как да монтирам серво от същия модел?
Намираш хидравлична рейка,+ всички необходими части,- маркучи, хидравлична помпа със стойката за закрепване на двигателя, казанчето за хидравличното масло, ремък и вероятно ролка за обтягане.

То аз го наредих горкия човечец, ама ти съвсем го доуби :D :D :D
Само за изредените от теб 2-3 части вече е минал хилядарката! :D

Един съвет колега... хубаво си помисли дали изобщо ще я правиш. Искрен и директен съм с теб. Ако имаш ресурс, който да харчиш и ти е толкова свидна колицата - действай. С малко повече упорство и време ще успееш и ще помагаме с каквито насоки и сувети можем, но наистина хубаво си помисли дали си заслужава всичкото това. До като я оправиш технически... ще си дал пари за части най-вероятно, колкото да платиш още 2 такива Фиести, като тази, която си взел.

Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител

Мнение от Logrus » 12 апр 2015, 17:39

Моята май е Мк3 (ако разбера как да кача снимка ще видите). Колата си я купи баща ми преди около година за 600лв. - от тогава има навъртяни около 6-7хиляди предимно градско. Просто оня ден реши да ми я подари и понеже в момента друга кола нямам тази трябва да я стегна - 2 деца возя :)

Понеже това е поредната Фиестичка у нас (имахме Куриер 1,3 '96 и Фиеста 1,1 '91) имам някои заделени части - например цялата хидравлика за волана (още си е с маслото) :wink: Така че, ако има как бих си сложил сервото. Пари много няма да наливам - колицата е прилична, но е твърде стара, за да си заслужава големи инвестиции - програмата е да оправя предницата, да си поиграя малко с озвучаването и да я карам докато не е станала твърде нерентабилна :D

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 12 апр 2015, 17:51

LORDA83 написа:То аз го наредих горкия човечец, ама ти съвсем го доуби Само за изредените от теб 2-3 части вече е минал хилядарката!
Ми не е вярно това, освен ако не си пазарува от Мото Пфое. През 2005 год. правих тази операция на Форд Сиера, и всичките части втора употреба ми струваха 170 лева. А с един приятел я събрахме и монтирахме, като неговия хонорар беше 50 лева.
А такива коли по моргите се намират много..................А и нова механична рейка едва ли е повече от стотина и нещо лева................

Потребителски аватар
LORDA83
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от LORDA83 » 12 апр 2015, 17:51

Logrus написа:Моята май е Мк3 (ако разбера как да кача снимка ще видите). Колата си я купи баща ми преди около година за 600лв. - от тогава има навъртяни около 6-7хиляди предимно градско. Просто оня ден реши да ми я подари и понеже в момента друга кола нямам тази трябва да я стегна - 2 деца возя :)

Понеже това е поредната Фиестичка у нас (имахме Куриер 1,3 '96 и Фиеста 1,1 '91) имам някои заделени части - например цялата хидравлика за волана (още си е с маслото) :wink: Така че, ако има как бих си сложил сервото. Пари много няма да наливам - колицата е прилична, но е твърде стара, за да си заслужава големи инвестиции - програмата е да оправя предницата, да си поиграя малко с озвучаването и да я карам докато не е станала твърде нерентабилна :D

Абе замислих се и аз... ама не зная... Написал си уж, че е 96 година! А От тази година започват МК4.
МК3 са до 95...
Главоболията ти откъм парична гледна точка ще са значително по-малко с МК3, но пак няма да си заслужава и ще ти надхвърли стойността на самата кола, ако я подкараш да я правиш наред :) Това, че имаш други коли от този тип и части за нея... не мисля, че ще ти спести много :)
Тези коли отдавна са станали " нерентабилни ", както ти се изрази в поста си по-горе.
Както казах... избора си е твой и зависи всичко от това ти с какъв ресурс разполагаш и какво точно влагаш в самата количка, колко ти е свидна, ценна и прочие... Изясни за себе си първо тези неща, пък после както казах... време, търпение и пари, ако имаш - всичко се оправя и става.

Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител

Мнение от Logrus » 12 апр 2015, 18:06

http://logrus.snimka.bg/automobiles/ford.861613 - същата такава е моята и доколкото знам е от '96г.
Трудът не ме плаши, време ще намеря, а пари....е, те се изкарват :D Свикнал съм да се грижа за автомобилите си и сега няма да е различно - докато е моя ще си я гледам доколкото ми позволяват силите.
Засега ще се концентрирам върху окачването отпред, кормилната уредба ще изчака. Въртят ми се и други идеи из главата, но само времето ще покаже дали ще ги биде.

Потребителски аватар
LORDA83
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от LORDA83 » 12 апр 2015, 18:08

ЯЛТА написа:
LORDA83 написа:То аз го наредих горкия човечец, ама ти съвсем го доуби Само за изредените от теб 2-3 части вече е минал хилядарката!
Ми не е вярно това, освен ако не си пазарува от Мото Пфое. През 2005 год. правих тази операция на Форд Сиера, и всичките части втора употреба ми струваха 170 лева. А с един приятел я събрахме и монтирахме, като неговия хонорар беше 50 лева.
А такива коли по моргите се намират много..................А и нова механична рейка едва ли е повече от стотина и нещо лева................

Кой говори за механична? :)
Ние до сега коментирахме хидравличната рейка, подчертавам ХИДРАВЛИЧНА и то НОВА за по-малко от 550-600 лв не може да я намериш никъде и от никой производител! :) И определено не ти говоря за Мото Пфое! :)
Ако не можеш да си я направиш сам, в сервиз, никой майстор за по-малко от 100 лв няма да ти я свали старата и смени с новата! :)
С помпата е същата работа! Тя даже е малко по-скъпичка, с около 50на лв!

Но както и казах... никой не купува и не слага такива неща... правят се рециклажи на старите рейки. Споменах цената и за тях. Заедно с майсторлъка и маслото... ни повече, ни по-малко от 240 лв. ( само за рейката говоря )

Но няма значение това вече... уточнихме, че Фиестата на момчето нито е МК4 генерация, нито е с хидравлика най-вероятно, макар, че има вариант модела да е и с хидравлика. Цените при МК3 са около двойно по-ниски от МК4 за тези части, и все пак отново са си бая " дебели "! :)

само за справка... помпа + рейка - 600 лв :) -> http://www.autopower.bg/%D1%80%D0%B5%D0 ... 4c318.html

Потребителски аватар
LORDA83
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от LORDA83 » 12 апр 2015, 18:10

Logrus написа:http://logrus.snimka.bg/automobiles/ford.861613 - същата такава е моята и доколкото знам е от '96г.
Трудът не ме плаши, време ще намеря, а пари....е, те се изкарват :D Свикнал съм да се грижа за автомобилите си и сега няма да е различно - докато е моя ще си я гледам доколкото ми позволяват силите.
Засега ще се концентрирам върху окачването отпред, кормилната уредба ще изчака. Въртят ми се и други идеи из главата, но само времето ще покаже дали ще ги биде.
Не би трябвало да е повече от 95 година. Просто тази кола и двигател до тогава се произвежда.
Но няма много значение... щом имаш желание, познания и условия за работа - подкарвай я! :)

Потребителски аватар
LORDA83
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от LORDA83 » 12 апр 2015, 18:17

Ето ти ги Фиестите... мотори, години и прочие...

http://www.auto-data.net/bg/?f=showSubM ... eli_id=829

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 12 апр 2015, 20:58

На тази Фиеста рейката се сваля за 15мин, механичната рейка се ремонтира без проблем, има ремонтен комплект. На всички коли с механична рейка, на място волана се върти тежко, ако това ти е първата с такава нормално да ти се вижда тежък. По-вероятно е карето на кормилния прът да създава проблем, този модел страда от това. Ако наличната хидравлика е от МК3 няма никакъв проблем да я монтираш на твоята.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител

Мнение от Logrus » 12 апр 2015, 21:33

HACKO написа:На тази Фиеста рейката се сваля за 15мин, механичната рейка се ремонтира без проблем, има ремонтен комплект. На всички коли с механична рейка, на място волана се върти тежко, ако това ти е първата с такава нормално да ти се вижда тежък. По-вероятно е карето на кормилния прът да създава проблем, този модел страда от това. Ако наличната хидравлика е от МК3 няма никакъв проблем да я монтираш на твоята.
За 15 минути, ако си го правил :D
Преди да се пробвам ще гледам да набавя всичко необходимо, за да мога в един ден да оправя и хлопащата предница и каретата и кормилната уредба. В момента ровя за схеми на окачването, за да си извадя парт номерата и да мога да си правя сметката.
Иначе хидравликата е от Куриер 1,3 Мк3 - след празниците ще я прегледам, за да видя какво ще ми трябва допълнително.
Не ми е първата кола без серво - Вартбург, Трабант, Лада и още един такъв Форд са ми минали през ръцете, но тази е особено тежка. На място се налага да тегля волана с всичките си 100 кила, че да направя маневра. И това задържане на волана навит след завой е доста....неприятно. Дано мина само с каре - него мога да го сменя, а и не е някаква неземна сума (около 30 лв. по спомен)

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 12 апр 2015, 23:19

По-тежко от Ладата?!?
Хидравликата от Куриера е същата. Карето е на лесно при двигателя (затова и се поврежда), изобщо всичкото и е на лесно, рейката се държи към купето с два болта, откачаш накрайниците, равиваш болтовете, развиваш карето и рейката е долу.
Не се нагърбяй да направиш всичко в един ден, смяната на тампоните на носачите е трудоемка, а и ще трябва да търсиш преса за набиването им.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител

Мнение от Logrus » 13 апр 2015, 19:48

Е, тя колата си поиска своето - днес дясното каре се разщрака непрекъснато. Та от къде в София да си търся карета и тампони по предницата, коя марка е за препоръчване и ориентировъчни цени?
Също така препоръчан сервиз в районите Бистрица, Дървеница, Младост, Дружба или Хладилника? (няма да имам време сам да я правя, а ще ми трябва да е готова преди 24.04.)

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 13 апр 2015, 21:22

LORDA83 написа:Не би трябвало да е повече от 95 година. Просто тази кола и двигател до тогава се произвежда.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Fiest ... .931997.29
През 1996-97 се произвежда МК3 паралелно с МК4 под името Fiesta Classic
И за да няма съмнения най-добре да се провери по номера на рамата, и ще се види кога е произведена.

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 13 апр 2015, 21:44

[quote="Logrus" Хладилника? (няма да имам време сам да я правя, а ще ми трябва да е готова преди 24.04.)[/quote]
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 71#p470686

Младост-4- Камбаните:

http://www.pitstopbg.com/service/

Потребителски аватар
Logrus
потребител
потребител

Мнение от Logrus » 18 апр 2015, 19:37

След разговор с Митко Фордманиак, взех да се приготвям за болезнено олекване на джоба :? Тея дни ще отида до него да погледне колата и да произнесе присъдата, но ми се ще дотогава да се приготвя психически за предстоящите разходи. В тази връзка ще ми препоръчате ли магазин, в който да проверя цените, както и някаква марка на частите, за която да гледам?
Става дума за външни карета, носачи (заедно с тампоните), биалетки и шарнири - като за начало.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”