Може ли дизел да се задави.
- VPP
- потребител
- Регистриран: 08 ное 2006, 07:43
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI
- Status: Извън линия
Може ли дизел да се задави.
Досега бях на бензин и не съм толкова запознат с дизелите. Питането ми е може ли при запалването дизел да се задави ако подадеш газ. Сутрин не иска да пали когато стане под -5 градуса. В първия момент дава вид че ще запали и после само върти. Ако някой е вещ в тазо област да ми каже какво става. Благодаря.
-
- потребител
- Регистриран: 06 дек 2004, 11:51
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8TD (1996 ... в пенсия) & C4 1.6HDi(2009) & Avensis 2.0 D-4D (2010)
първо виж дали имаш нафта
ако е глътнала въздух (празен резервоар) - бутона на помпичката (в/у горивния филтър) ще е омекнал - след няколко натискания (помпене) - ще се втвърди (ако нямаш гориво ще омекне пак !)
преди няколко дена бях паркирал колата с 2-те десни гуми на тротоара (1-2 дни) - като я запалих работи 20-30сек и угасна ... докато не долях 2-3 литра нафта. ... Преди когато стрелката е в червеното - имах нафта поне за 100км - ама спед като свалих таблото (за изгоряла крушка) - вече червеното == празен резервоар !
при мен се е случвало 2/3 пъти (на едни и същи места!) да почне да прекъсва при качване/слизане на баир или след остър завой ... когато резервоара се лашка и има 2-3 литра на дъното!
Вече съм решил - никога да не я оставям с по-малко от 1/4 !
свещите подпомагат паленето, но не може да са причина да откаже да пали съвсем!
ако е глътнала въздух (празен резервоар) - бутона на помпичката (в/у горивния филтър) ще е омекнал - след няколко натискания (помпене) - ще се втвърди (ако нямаш гориво ще омекне пак !)
преди няколко дена бях паркирал колата с 2-те десни гуми на тротоара (1-2 дни) - като я запалих работи 20-30сек и угасна ... докато не долях 2-3 литра нафта. ... Преди когато стрелката е в червеното - имах нафта поне за 100км - ама спед като свалих таблото (за изгоряла крушка) - вече червеното == празен резервоар !
при мен се е случвало 2/3 пъти (на едни и същи места!) да почне да прекъсва при качване/слизане на баир или след остър завой ... когато резервоара се лашка и има 2-3 литра на дъното!
Вече съм решил - никога да не я оставям с по-малко от 1/4 !
свещите подпомагат паленето, но не може да са причина да откаже да пали съвсем!
- svir4o
- потребител
- Регистриран: 17 юни 2006, 23:35
- Модел на автомобила: MONDEO mk3 2,5 v6 със сърце от София
отговор
може да имаш дюзи за почистване.при мен проблема беше следният..като стане студено само припалва а като напомпя 2.3 пъти пали и всичко е наред до другата сутрин.отидох на майстор почисти ми дюзите.нова центровка и вече нямам проблема.каза че е много важно акумулатора да е за дизел т.е голям....ако твоят е 55амп смени го при първа възможност ....хайде успехи ....и много поздрави на габровци....може и на БОЖКО дето монтира аларми до МОТО ПФОЕ.от миро 

- Svetlix
- потребител
- Регистриран: 21 сеп 2006, 18:38
- Модел на автомобила: Nissan Almera SRi 1.6, 16V
- Контакти:
Дизел не може да се задави.
За първоначален старт подгряващите свещи са много важни! Виждам, че си ги проверил. Виж да не е запушен или да нямаш водица в горивния филтър и от там да идат въртелите. Източи съдържанието на горивния филтър (и не го връщай в резервоара) или направо го смени ако не си го сменял скоро. Съветите на svir4o също трябва да вземеш под внимание в случай, че горното не помага
За първоначален старт подгряващите свещи са много важни! Виждам, че си ги проверил. Виж да не е запушен или да нямаш водица в горивния филтър и от там да идат въртелите. Източи съдържанието на горивния филтър (и не го връщай в резервоара) или направо го смени ако не си го сменял скоро. Съветите на svir4o също трябва да вземеш под внимание в случай, че горното не помага

- VPP
- потребител
- Регистриран: 08 ное 2006, 07:43
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 TDI
Понеже скоро взех колата и смених всичко както се полага. ремък, филтри и масло, свещите проверих имаше една изгоряла смених я, акомулатора е 74 тази вечер ще го заредя и него до дупка и остава след празниците да се проверят дюзите. Дано мъките спрат до там. Е благодаря за съветите. Чао за сега. Когато всичко се оправи ще пиша за да може някой след мен да трупа опит.
- GUYVER
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2007, 17:09
- Модел на автомобила: Форд Ескорт 1.6 D
Виждам че няма други мнения та реших да се обадя и аз.Имам сходен проблем и скоро ще го премахна.Приятел ми сподели, че е възможно и сигментите да са се поизносили и от там да идват мъките ми при палене на минусови температури.Скоро ще ги сменя и ще напиша какво се е получило от съвета му.Ама и все пак моята таратаика е малко старичка 1987г. е, но съм много доволен от нея(малко ми харчи аа и двигателя не съм пипал) взех я на 12 години като беше(1.6 Д ескорт). 

-
- потребител
- Регистриран: 06 дек 2004, 11:51
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8TD (1996 ... в пенсия) & C4 1.6HDi(2009) & Avensis 2.0 D-4D (2010)
По-горе съм те питал:VPP написа:моят проблем се разреши! Слава Богу. Трудно съм палил понеже от дясно има една помпичка за задържане на горивото а мембраната и била скъсана. Смених я за 5 лева и всичко се оправи. В сервиза не можаха да го открият станахме и майстори колкото и да не разбираме по пътя на логиката намираме проблема.
като ти е била скъсана мембраната - успяваше ли да се втвърди бутона (т.е. да подкачваш гориво) !?Mondeo18TDI96 написа: ... бутона на помпичката (в/у горивния филтър) ще е омекнал - след няколко натискания (помпене) - ще се втвърди ...
- chains
- потребител
- Регистриран: 08 мар 2005, 23:25
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8 TDI `94 CLX Turnier & Focus 1.6 V16 `00 Turnier
То тая година на практика зима нямаше ама - значи /догодина ако има зима/ като паднат температурите под -10, -15 градуса - след като подгрееш веднъж свещите не палиш веднага, връщаш ключа до нула и пак започваш да грееш, само че не чакаш, а започваш да въртиш - ползата от това е, че като е много студено ледената нафта като влезе в цилиндрите почти моментално охлажда свещите и ....., а като рестартираш с-мата им се пуска отново ток и се неутрализира ледената нафта /така старта е сигурен и на -25 без да върти като откачена/!
Друг съвет от мене е да не се ориентираш много по лампата за свещите , а да изчакаш да чуеш цъкането на релето /нали говориме когато е отрицателна темп/ - не е много прецизна индикацията и доста хора с дизели веднага щом изгасне лампата започват да въртят и викот после, че Фордовете не палят зимата /много зор видях докато го обясня това на една съседка с Фиеста - все едно до главата ми въртеше всяка сутрин в 05:30ч./!
Друго - никакво доверие на уреда за количеството на горивото след като мине под 15л. /от 15 нагоре е ок/, че докато му свикнах често ходех с туба до бензиностанциите!
Друг съвет от мене е да не се ориентираш много по лампата за свещите , а да изчакаш да чуеш цъкането на релето /нали говориме когато е отрицателна темп/ - не е много прецизна индикацията и доста хора с дизели веднага щом изгасне лампата започват да въртят и викот после, че Фордовете не палят зимата /много зор видях докато го обясня това на една съседка с Фиеста - все едно до главата ми въртеше всяка сутрин в 05:30ч./!
Друго - никакво доверие на уреда за количеството на горивото след като мине под 15л. /от 15 нагоре е ок/, че докато му свикнах често ходех с туба до бензиностанциите!
- mrdds
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
VPP,моля те ако имаш възможност снимай самата помпичка къде се намира и ако може мембраната,защото това "от дясно" е много обширно понятие.
Ще помогнеш много.
Съжалявам че питам като ученик в 3-ти клас,но като бъдещ собственик на дизел трябва да ги знам тези неща.
Ще помогнеш много.
това нещо никак не ми стана ясно -как се неутрализира ледената нафта като се подаде отново ток на свещите???chains написа:... като паднат температурите под -10, -15 градуса - след като подгрееш веднъж свещите не палиш веднага, връщаш ключа до нула и пак започваш да грееш, само че не чакаш, а започваш да въртиш - ползата от това е, че като е много студено ледената нафта като влезе в цилиндрите почти моментално охлажда свещите и ....., а като рестартираш с-мата им се пуска отново ток и се неутрализира ледената нафта /така старта е сигурен и на -25 без да върти като откачена/....
Съжалявам че питам като ученик в 3-ти клас,но като бъдещ собственик на дизел трябва да ги знам тези неща.
- Атанас
- потребител
- Регистриран: 18 окт 2006, 15:36
- Модел на автомобила: Mondeo MK2 1.8TDI в сърцето ми
Mondeo MK3 2.2TDCI - Местоположение: София
Колегата VPP визира запалителна система Lucasmrdds написа:моля те ако имаш възможност снимай самата помпичка къде се намира и ако може мембраната,защото това "от дясно" е много обширно понятие.
Ще помогнеш много.
това нещо никак не ми стана ясно -как се неутрализира ледената нафта като се подаде отново ток на свещите???
Помпата се намира от дясно на двигатела, над филтъра за нафтата. На тази снимка се вижда малко от помпата - в горния десен ъгъл има една кръгла "джаджа" от която излизат 2 черни тръбички: http://www.clubford.org/forum/download.php?id=3608" onclick="window.open(this.href);return false;
В тази тема има снимки на мембраната: http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... A%F2%EE%F0" onclick="window.open(this.href);return false;
Идеята за повторно подгряване е да се осигури по-висока температура в цилиндрите, за да може да се запали гориво-въздушната смес в студено време, особено като двигателя е поизносен
- chains
- потребител
- Регистриран: 08 мар 2005, 23:25
- Модел на автомобила: Mondeo 1.8 TDI `94 CLX Turnier & Focus 1.6 V16 `00 Turnier
Значи, след като подгрееш свещите и завъртиш ключа в цилиндрите започва да влиза леден въздух и ледено гориво, при което те охлаждат "реотаните" и затрудняват старта! Докато при въртене след рестартиране на с-мата при влизането на студената смес не може да охлади свещите, тъй като те са в режим на подгряване и им се подава ток!
-
- потребител
- Регистриран: 19 яну 2006, 20:07
- Модел на автомобила: БМВ Е46 320d Комби 2001г 136к.с
Мондеото има специален нагревател точно след горивният филтър - една черна кутийка и горивото минава през нея.Още в началото като опознавах колата,като сменях ремъците питах в сервиза - Какво е това? и ми отговориха че това загрява нафтата,за да не влиза ледена нафта в помпата и да пали по-лесноmrdds написа:-как се неутрализира ледената нафта като се подаде отново ток на свещите???