Въпроси за Ford Mondeo 1.8 tdci 2002

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
boumm
потребител
потребител
Регистриран: 27 май 2015, 13:32
Status: Извън линия

Въпроси за Ford Mondeo 1.8 tdci 2002

Мнение от boumm » 27 май 2015, 13:54

Здравейте,

Нов шофьор съм и си търся кола, харесвам марката Ford. Харесах си модела Mondeo 1.8 tdci 2002. Но имам няколко въпроса, които смятам, че тук мога да намеря отговор заради голямата общност. Какво мислите за него? Добра кола ли е за първа? Каква е нормалната цена за тази кола, защото има обяди за по 2 000лв и за по 5 хиляди. Като аз мога да отделя до 5 000лв за самата кола.
Какви са разходите после на година данъци и т.н. за тази кола?

Надявам се да не е проблем, ако се сетя други въпроси да ги задам?

Благодаря предварително за отговарянето на въпросите ми, които сигурно са досата.. но това ще ми е първата кола и сещате как е когато не знаеш нищо в началото :D

P.S. Сгрешил съм мястото на темата, извинявам се за това...

Потребителски аватар
dragonn2
потребител
потребител
Регистриран: 10 ное 2014, 12:09
Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
Контакти:

Re: Въпроси за Ford Mondeo 1.8 tdci 2002

Мнение от dragonn2 » 27 май 2015, 14:41

Здравей,
Не мога да дам конкретно мнение за Мондео, защото не карам такъв модел, но мога да дам мнение за покупка на кола втора ръка като цяло.
Първо, имай в предвид че дизел на малко километри няма или поне е изключително рядко животно. Като гледам обявите в интернет, всички дизели от края на 90-те та до 2010 са все на 100 000 км.... Като го купуваш просто си направи следната сметка: кола 2002 година, значи вече е на 13 години, сложи по минимум 20 000 на година = 260 000km. Това е минимума! Никой западно европеец няма да си купи дизел, без да търси някаква изгода от това, а именно по-добра икономя на дълги разстояния. Предполагам и ти затова гледаш дизел, нали ;). Ако си отваряш очите на 4 като купуваш колата и уцелиш поддържан екземпляр, тези километри не трябва да те плашат. Просто ти казвам да не вярваш на километража при избор на кола. Аз като купувах моята изобщо не обърнах внимание на какви километри е. Относно цените в момента, ами зависи си от състоянието на колата. Според мен няма нужда да се изхвърляш да взимаш най-скъпата която намерш, защото това не е гаранция за качество при колите втора ръка, а и не си струва за кола 2002 година. Аз бих избрал нещо в средния ценови диапозон (3000-3500лв) и останалите пари (освен тези за първоначално обслужване) бих си ги заделил на страна да съм спокоен ако в последствие замине турбина, дюзи или маховик - това са основните подводни камъни. Предлагам ти да потърсиш малко из форума и сам може да намериш повече подробности за Мондео.

ПП. Да не те лъжат нещо джамбазите за двигателя, че няма 1.8 TDCI при Мондео - 2.0 е мотора.
ИзображениеИзображение

boumm
потребител
потребител

Мнение от boumm » 27 май 2015, 15:32

Здравей,
Благодаря за съветите. Отворен съм и към предложения за кола подобна до 5 000лв. Да, това за киометрите ме стряска леко, но като гледах по-новите модели вече са извън моята финансова възможност.

За мотора, гледах го в обява и там беше написано точно така от автокъща.

Eastbourne
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
Модел на автомобила: Focus c-max 1.8

Мнение от Eastbourne » 28 май 2015, 11:52

Има много теми. Потърси и ще намериш
Според мен за първа кола не си взимай дизел особено tdci, тъй като може да те вкара в големи разходи ако нещо се развали. Бензина е по-добрия вариант.
Подготви си едни пари отделно: 500 лева за регистрации ако я взимаш без номер, още поне 500 за обслужване и някакви допълнителни ремонти. Имай предвид, че може да ти се наложи и гуми да купуваш, което си е съвсем нормално,а едни гуми на мондео са ти да речем 400 лева.

Прегледай темите по форума и питай ако има още неясно.

boumm
потребител
потребител

Мнение от boumm » 28 май 2015, 16:27

Да, това разбрах да не е дизел, а да е безнин. Чета форума и научих доста ползени неща.

Потребителски аватар
Septerra
потребител
потребител
Регистриран: 03 авг 2008, 17:56
Модел на автомобила: 2015 Ford Mondeo ST-Line 2.0 TDCi

Мнение от Septerra » 28 май 2015, 19:04

Колега, бързо споделям и аз. Първо, такъв мотор няма, поне при тази генерация. 1.8 tdci има при Мондео след 2008 година. 2002 година, което е Мондео МК3, има 2.0 TDCI и 2.0 TDDI. И аз бих казал, че този дизел не е подходящ за първа кола, макар че за една година нямам никакви оплаквания на този етап.

Ако искаш да взимаш подобно Мондео, независимо дали бензин или дизел, се огледай за коли след фейслифта. Това значи 2003 края, 2004 и нагоре. Оправени за разни забележки, а и на визия е доста по-добър, поне според мен. Ако вземеш кола от човек, мисля, че е по-добре. От автокъщите се започва шоуто, поне в голяма част от случаите. Ако дадеш около 4000 лв. за кола от човек, мисля, че няма да сбъркаш - гледай да не играе скоростния лост, да няма излишни шумове при натискане на съединителя, да има спокойна работа на мотора. Разбира се, окачване, външен вид, интериор - всичко подлежи на преглед.

За разходите. Моята е 2.0 дизел, 115 к.с. Върви, бих казал, доста прилично за малкото си коне. Карал съм и със 180 постоянно до Стара Загора, но при 120-130 се чувства перфектно и разходът е нисък. При нормално каране гори 7.5 градско и 5.2-6.0 извънградско. Надуеш ли до 150-160 да поддържа, отива на 6.5. Данъкът е към 150 лв. на година.
........

Потребителски аватар
dragonn2
потребител
потребител
Регистриран: 10 ное 2014, 12:09
Модел на автомобила: 2001 Ford Focus 1.6 16v / 2007 Ford Fusion 1.6 16v / 2004 Toyota RAV4 D4D
Контакти:

Мнение от dragonn2 » 29 май 2015, 09:44

Аз бих взел 2.0 16V (145 Hp) бензин. Разхода зависи от това как се кара колата, но на това купе би трябвало да му е тамън. Слагаш му и газ, ако търсиш икономия и заспива.
ИзображениеИзображение

boumm
потребител
потребител

Мнение от boumm » 29 май 2015, 23:02

Защо е по-добре да се купи кола от човек, а не от автокъща? Като чета форума мисля, че е по-добре да се насоча към Фиеста модела от колкото Мондеото.

Потребителски аватар
mustang94
потребител
потребител
Регистриран: 22 апр 2015, 17:37
Модел на автомобила: Mondeo Mk4 2.0TDCi 130hp
Контакти:

Мнение от mustang94 » 30 май 2015, 17:44

Колега и аз бях като теб преди 1 месец. Бях се нарумил на Мондео след 2001 година. Обаче като седнах във Фокус и почувствах че това е моята кола :D Бих те посъветвал да прегледаш и Фокусчетата. Не са толкова малки колкото изглеждат и са също доста удобни и комфортни. Моя е 1.8TDCI 2002 facelift и за сега съм много доволен! Бяга много и е икономичен. А за това за дали от автокъща или човек според мен няма кой знае каква разлика. Единственото което ми идва на ум е че от автокъща колите са по скъпи и има повече разходи после за регистрация ау, докъто ако я вземеш от човек вече регистрирана отпадат разходите по регистрацията ама идва въпроса защо иска да я продаде. Аз за моята кола ходих само по автокъщи и бих те посъветвал да попиташ дали може да я покараш поне 10тина км. Отвори и капачката на двигателя и виж дали пуши от там. Гледай за ружда по праговете, по ръбовете на вратите и под купето. Най-добре ако си викнеш някой който разбира с тебе. Не е зле и на я закараш някъде да я закачат да видях какви са й живите данни, защото не всичко е толкова явно. Ако почнат да се дърпат... да не ти дават да буташ, да я караш по-добре иди другаде! Успех ще те чакаме да се похвалиш с нова колица скоро _friends_

boumm
потребител
потребител

Мнение от boumm » 03 юни 2015, 08:58

Да, фокусчетата доста почнаха да ми допадат. Преди не ги бях забелязвал, което ми е било грешката :D Наистина много почнаха да ми харесват, така че веч есъм 90% сигурен, че искам да си взема фокус. Както каза ти, не са толкова малки напълно нормален размер имат. Аз също се надявам скоро да се сдобия с една бройка за мен :D

boumm
потребител
потребител

Мнение от boumm » 03 юни 2015, 13:48

Имам въпрос: Фокус какъв климатик имат? Защото гледам, че пише по обявите, че има климатик, но не се уточнява дали е климатроник или не. Дали климатика им е климатроник на моделите 2002-2003-та година?
Ако няма може ли да се сложи и горе/долу колко струва? Тъй като си е удобство да си нагласиш температурата.
Може да ми е малко "тъп" въпроса, та благодаря за разбирането! Тук има чудесно общество, което е доста различно от другите форуми. Там за мойте въпроси щяха да са обяснили колко съм тъп поне 10-на пъти.

Eastbourne
потребител
потребител
Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
Модел на автомобила: Focus c-max 1.8

Мнение от Eastbourne » 03 юни 2015, 14:54

Едното е климатик - пускаш 1,2,3,4 степен, а другото климатроника си нагласяш температурата и степен на духане.
Климатроници се слагат на колите с ниво на оборудване - Ghia т.е. с най-много екстри.

Потребителски аватар
BIGFORDFAN
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2007, 05:06
Модел на автомобила: Mondeo mk2 1.8 TD ''Сребърната стрела'' & 1996 Scorpio 2.9 12v automatic estate

Мнение от BIGFORDFAN » 03 юни 2015, 15:02

Климатроник трудно се среща при Фокус мк1, но според мен не е задължителен чак толкова. Ако случайно изпадне с климатроник ще ти е бонус, иначе е възможно да се преправи на климатроник обикновения климатик, но не си заслужава според мен.

boumm
потребител
потребител

Мнение от boumm » 04 юни 2015, 14:14

Благодаря за информацията.

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”