Катализатор - дали е за махане?

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
nhk
потребител
потребител
Регистриран: 19 окт 2007, 17:46
Модел на автомобила: Fiesta 1996 1.3i Endura
Status: Извън линия

Катализатор - дали е за махане?

Мнение от nhk » 24 юни 2009, 15:18

Изчетох доста от темите за катализатора, но така и не попаднах на някоя по обощена - нещо от сорта на "Кога да си махаме катализатора" или нещо подобно.
Аз имам една Фиеста 1.3 Endura-E (J4C) с верига, която се кара от дъжд на вятър, но ми прави впечатление, че нещо не ускорява както трябва. Ускорява добре до 50-70 км/час и после мисля, че се мъчи. Фиестичката гори масло (сигурно над 1л/1000км) и бог знае на колко километра е. Внос е от Италия и на километража пише 49000км, но според сервизната книжка е на 149000км - поне пресмятайки по изминатите километри (първите 5 години е посещавала редовно сервиз - после италианска работа :D:D:D ). Не мисля, да я ремонтирам - жена ми я кара малко (по 1000-2000 км за година). Затова предпочитам да доливам 1 литър и после смяна и пак така. Двигателчето е шумно, но по-добре клапаните да са охлабени малко отколкото натегнати - и това не ми пречи. Единственото, което ме дразни е, че гори в градски условия колкото БМВ Х5 :D:D:D по 11-12л/100км. Извън града гори 5.5-6.5л/100 (засичал съм я без включен климатик). Но нещо ми се върти из главата, че катализатора е започнал да се запушва и затова гори много, а и мирише на ацетон в гаража като подуша ауспуха и двигателя работи. Досега съм преминал през всички болежки на Форд - държене на високи обороти, забиване на муцуна, прегоряла клема на вентилатора на парното и т.н. Всичко оправих сам, защото за проблемите с оборотите и забиването на муцуната според майсторите трябваше да сменя половината сензори докато "улучим" повредения - идиотска история. Първо почистих МАФ, забиването на муцуната се оправи, но задържането на оборотите остана. С един мултицет проверих показанията на повечето сензори - температурни, потенциометри, ламбда сондата и т.н. Единствено ТПС не беше в нормата - смених го с чисто нов и количката се оправи. В момента свещите са керемидено-кафеникави абе като по учебник работи двигателчето, но гори в града. Кабелите за свещите нямат утечки - не прекъсва, не прехвръкват искри.
Затова си мисля за катализатора. Някакви идеи?

Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител
Регистриран: 03 юли 2007, 15:19
Модел на автомобила: Най-различни!

Re: Катализатор - дали е за махане?

Мнение от dydo » 25 юни 2009, 21:24

Е много гори 8) Моя Мондю си е наред, ама с 10 литра понякога мина 70 км. градско и съм на червено. А Х5 гори далеч над тези показатели от 11-12, вярвай ми.

nhk
потребител
потребител

Мнение от nhk » 25 юни 2009, 22:45

dydo написа:Е много гори 8) Моя Мондю си е наред, ама с 10 литра понякога мина 70 км. градско и съм на червено. А Х5 гори далеч над тези показатели от 11-12, вярвай ми.
Xexe образно казано. Проблема май се оказва един изпускателен клапан. Пуснах една тема при двигателите, ако някой знае да каже, че май ще трябва да вадя главата, сега нямам време за това, а в сервиз вече не искам да стъпя за нищо на света.
Като оправям клапана ((Темата за клапана е обяснена в раздел Двигател) а клапана сега го натегнах колкото може и луфта се обра до 0.35, но това болче за регулиране е стегнато на макс. повече неможе - не мисля, че е нормално). Сега изтеглих всичкия софтуер за Форд и проучвам точно от какво може да е проблема. Дори утре ще направя една USB камера (+ един светдиод за да осветя в тъмното) и ще огледам вътре в блока където влиза повдигача какво е положението :) Като имам 2 дни свободни ако е това, което си мисля ще я оправя набързо.
А катализатора - ще го махна (сега при ремонта като вадя главата) и ще сложа резонаторно гърне.

Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител

Мнение от dydo » 26 юни 2009, 09:46

Еваларка, че си ги знаеш нещата. Аз съм шофьор, на колкото години са и вече последните завършили абитуриенти, ама освен преглед нивото на масла, разни други течности, смяна на някой бушон или свещ, задруго нищо не съм в час. Къдети ще сваля глави, ще нагаждам клапани и ще обирам луфтове........тъмна Индия братче. А и нямам интерес, направов сервиза. Вярно, доста солено понякога може да излезне, ама като не разбирам 8) Но за 1.3 двигател е възможно този разход да е малко висок.

Потребителски аватар
Cougar
потребител
потребител
Регистриран: 14 яну 2008, 09:34
Модел на автомобила: Ford Probe GT '93 2.5 V6 EB9003AH, Ford Cougar '00 2.0 16V EB9950AH

Мнение от Cougar » 28 юни 2009, 08:55

Като я посръчкаш, ако замирише на ла*на, значи е за махане кат-а :D :mrgreen:
Продавам си колата !

nhk
потребител
потребител

Мнение от nhk » 28 юни 2009, 13:23

Cougar написа:Като я посръчкаш, ако замирише на ла*на, значи е за махане кат-а :D :mrgreen:
:D :D :D

Ще пробвам! Благодаря за точния и директен отговор!

Потребителски аватар
dydo
потребител
потребител

Мнение от dydo » 29 юни 2009, 08:51

nhk написа:
Cougar написа:Като я посръчкаш, ако замирише на ла*на, значи е за махане кат-а :D :mrgreen:
:D :D :D

Ще пробвам! Благодаря за точния и директен отговор!
На мен пък един майстор ми каза, че замирисвало на сяра.

Потребителски аватар
Cougar
потребител
потребител
Регистриран: 14 яну 2008, 09:34
Модел на автомобила: Ford Probe GT '93 2.5 V6 EB9003AH, Ford Cougar '00 2.0 16V EB9950AH

Мнение от Cougar » 30 юни 2009, 06:15

Ами да ти кажа, то наистина миризмата от катализатора е на сяра, просто миризмите са МНОГО близки, затова казвам така :)
Айде, от катализатора мирише повече на пръднато... :mrgreen: :D:
Продавам си колата !

Потребителски аватар
mclsdreal
потребител
потребител
Регистриран: 01 май 2009, 20:44
Модел на автомобила: Мондео 1.8TD-2000, Джия

Мнение от mclsdreal » 30 юни 2009, 08:20

А аз се чудех, защо около мене смърди на пръдня :P :D: :D: .. Ще си махам катализатора ми се струва... _friends_
I`m sorry.. I can`t be perfect... !!

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”