Въпрос за опаковки Bag in box
-
- потребител
- Мнения: 141
- Регистриран: 19 юли 2008, 10:23
- Модел на автомобила: Вече съм с Ford Mondeo 1.8td, набор 98 :)
- Status: Извън линия
Въпрос за опаковки Bag in box
Здравейте колеги,
имам малко страничен от марката Форд въпрос. На село имаме около 500л вино, което трябва да се отточва от бъчвите и ми се иска да се запази, без да се окисли и в последствие да промени качествата си. Като гледам доста обещаващи за тази работа са опаковките Bag in box. Искам да ви попитам, някой запознат ли е каква е цената им (3 и 5лт) и дали могат да се пълнят без специализирана машина. Предполагам, че ако напълня торбата, изкарам въздуха и тогава сложа кранчето и пак евентуално обезвъздуша ще успея да предпазя виното от окисление. Споделете мнение, а надявам се и опит
имам малко страничен от марката Форд въпрос. На село имаме около 500л вино, което трябва да се отточва от бъчвите и ми се иска да се запази, без да се окисли и в последствие да промени качествата си. Като гледам доста обещаващи за тази работа са опаковките Bag in box. Искам да ви попитам, някой запознат ли е каква е цената им (3 и 5лт) и дали могат да се пълнят без специализирана машина. Предполагам, че ако напълня торбата, изкарам въздуха и тогава сложа кранчето и пак евентуално обезвъздуша ще успея да предпазя виното от окисление. Споделете мнение, а надявам се и опит

- mrdds
- потребител
- Мнения: 3127
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
- Местоположение: Пловдив
- Status: Извън линия
Re: Въпрос за опаковки Bag in box
Като утвърден винопроизводител мога да ти гарантирам,че няма нищо по добро от стъклото.Ако мислиш за напред да произвеждаш вино и да го съхраняваш купи си стъклени бутилки и коркови тапи за еднократна употреба и имаш един вид вечни съдове за съхранение(освен като изпиеш съдържанието не ги чупиш върху главата си).
Тези измислици са търговска опаковка,която да я напълнят и да я изхвърлят след това.На теб няма да ти е много изгодно да купуваш всяка година,а за измиване и многократна употреба забрави.
Имам резерви мерло от 2001 2002 г бутилирани по метода,който ти казах.Снощи дори отворих една бутилка,но надписа беше паднал,така и не мога да ти кажа от коя година е,но вкуса беше повече от превъзходен.
... а и виж ме по кое време съм станал да пиша след бутилка 6 годишно мерло.
Виждал съм хора,които съхраняват виното си в 10л. бутилки от мин. вода...прави си извода какво им е виното.
Тези измислици са търговска опаковка,която да я напълнят и да я изхвърлят след това.На теб няма да ти е много изгодно да купуваш всяка година,а за измиване и многократна употреба забрави.
Имам резерви мерло от 2001 2002 г бутилирани по метода,който ти казах.Снощи дори отворих една бутилка,но надписа беше паднал,така и не мога да ти кажа от коя година е,но вкуса беше повече от превъзходен.


Виждал съм хора,които съхраняват виното си в 10л. бутилки от мин. вода...прави си извода какво им е виното.
-
- потребител
- Мнения: 141
- Регистриран: 19 юли 2008, 10:23
- Модел на автомобила: Вече съм с Ford Mondeo 1.8td, набор 98 :)
- Status: Извън линия
Re: Въпрос за опаковки Bag in box
Това е ясно. Въпроса е, че за момента практиката е следната - във врачанския край виното си седи в бъчвата до това време (освен ако не се изпие), а аз съм в София. За целта се транспортира от селото до тук в тубички по 5-10л и тук, ако имаме стъклени бутилки си го разливаме, но проблема е, че нямаме. Още повече - тъмни. С тая бира в пластмасови бутилки положението е зле. А и от толкова преливания се предизвикват окисления, размътвания и какво ли още не, което не ми е много ясно. И за това си мисля, че е най-удобно Bag in box-чето. Иначе можеш ли да ме ориентираш какви се цените на бутилка за червено вино и въпросните тапи. И отделно - случайно да си измислил начин на пълнене без да се получава допир с въздуха? Bag in box-a си мисля, че когато торбичката е сгъната в нея няма нищо и съответно посредством маркуче би могло да се пълни директно с минимален допир до атмосферата. Говорим разбира се за home made варианти 

- mrdds
- потребител
- Мнения: 3127
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
- Местоположение: Пловдив
- Status: Извън линия
Re: Въпрос за опаковки Bag in box
Цените на бутилките в момента не мога да ти кажа как са защото имаме поне 500 бутилки,които ползваме от години.Виж в някой стъкларски завод сигурно имат цени.
За тапите 0,16лв ми се върти в главата... и от тях бяхме купили 3000бр преди някоя година от Винпром Пещера един колега ми беше уредил.
За окислението и допира с въздуха ... малко се разминаваш от действителността.
В същност окисление на виното може да стане само ако то се съхранява в открит, проветрив съд.Дори едната от целите на преточването на виното е точно този допир с въздуха за подобряване и ускоряване на тихата ферментация.
Не знам за какво размътване говориш,но при правилно съхранение и преточване утайката се премахва след 2 преточвания и виното ,коетео остава е идеално бистро(поне моето).
Разбира се при много труд и изчетена литература нещата се правят много добри.
Скоро бях седнал да обядвам в едно крайпътно заведение около Белово и кръчмаря беше един образ,който твърдеше,че имал най хубавото домашно вино и продавал по 1 тон на година защото неговите съдове никога не ги миел с вода.Като свърши виното в тях запушвал буретата и до новото вино не ги отварял.Така според него не можели да се завъдят бактерии и мухъл,които с водата се носели
Разбира се той едва ли е чувал и за измиване с калиев перманганат,запалване на серен фитил в бурето,измиване с вряла вода и т.н.
Има достатъчно професионална литература за домашно винопроизводство.Там пише всичко.
Като идея тези "торбички" са удобни,но напълвани в заводски условия.В домашни условия няма нищо по добро от измитото стъкло.
За тапите 0,16лв ми се върти в главата... и от тях бяхме купили 3000бр преди някоя година от Винпром Пещера един колега ми беше уредил.
За окислението и допира с въздуха ... малко се разминаваш от действителността.
В същност окисление на виното може да стане само ако то се съхранява в открит, проветрив съд.Дори едната от целите на преточването на виното е точно този допир с въздуха за подобряване и ускоряване на тихата ферментация.
Не знам за какво размътване говориш,но при правилно съхранение и преточване утайката се премахва след 2 преточвания и виното ,коетео остава е идеално бистро(поне моето).
Разбира се при много труд и изчетена литература нещата се правят много добри.
Скоро бях седнал да обядвам в едно крайпътно заведение около Белово и кръчмаря беше един образ,който твърдеше,че имал най хубавото домашно вино и продавал по 1 тон на година защото неговите съдове никога не ги миел с вода.Като свърши виното в тях запушвал буретата и до новото вино не ги отварял.Така според него не можели да се завъдят бактерии и мухъл,които с водата се носели


Разбира се той едва ли е чувал и за измиване с калиев перманганат,запалване на серен фитил в бурето,измиване с вряла вода и т.н.
Има достатъчно професионална литература за домашно винопроизводство.Там пише всичко.
Като идея тези "торбички" са удобни,но напълвани в заводски условия.В домашни условия няма нищо по добро от измитото стъкло.
Последна промяна от mrdds на 17 апр 2009, 12:42, променено общо 1 път.
- jack71
- потребител
- Мнения: 890
- Регистриран: 28 яну 2005, 16:17
- Модел на автомобила: Escort 1.6 Mi ; Capri I 2.6 6V ; Capri 2.8 6V
- Местоположение: Варна
- Status: Извън линия
Re: Въпрос за опаковки Bag in box
Сигурен съм че колективно целия форум ще намерим решението на проблема ти от воле!
Въпроса е после кой ще ни намери нас
извинявай че ти наспамих темата, но не се въздържах.




Въпроса е после кой ще ни намери нас

извинявай че ти наспамих темата, но не се въздържах.

Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 55 госта