Проходимост при зимни условия? Трикове от стари шофьори?

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
vargala81
потребител
потребител
Регистриран: 06 дек 2007, 13:50
Модел на автомобила: Ford Focus 2001 г. - 1.6, 16v, 100 ps.Zetec SE Engine
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Проходимост при зимни условия? Трикове от стари шофьори?

Мнение от vargala81 » 12 фев 2010, 10:37

Кво да спорим ,тая сутрин бутах една очиларка .Беше застанала напречно на пътя и си въртеше на едно място :D а ние 4коли се наридихме и то на нанагорнище и чакаме :lol: след 1мин. дръпнах ръчната и слезнах да го избутам :evil: Миналия ден едно БМВ пред мен ,един чичка си отравя колата и хвърля снега на пътя ,ами БМВ-то като стъпи върху снега и задницата тръгна на ляво на дясно а моята не шавна.За спускането по на клон също може да поспорим ,при заледен участък на спускане не зависимо с предно или задно тръгнели да се върти трудно ще се удържи колата.Иначе при нормална снежна покривка слизам от хижа Здравец и спирам в с.Гълабово да изчакам колегите да дойдат с Транзита ,на слизана на един завой имаше едно БМВ където се беше завъртяло и тъкмо щях да слизам да помагам и един Ескорт комби който се изкачваше му помогна.Еми след 1час дойде шофьора на буса със на шефа Волвото ,насрал се от страх :lol: три пъти се е въртял и връчил клучовете на шефа и му казал да се оправя :lol: шефа е шофьор от 30год. и въпреки това и той се е узорил .След още 1час пристига и шефа с Транзита :D:
dydo на 12 Фев 2010, 09:00 ......Ето например на спускане при заледен път, задното е по-добро
кое те кара да мислиш така? аз например като карах Ладата на спускане не си позволявах да натискам педала на гаста ,особено в завой.Скороста през зимата ми е била на половина на тази от Форда ;):

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 12 фев 2010, 14:35

Няма какво да коментираме екстремните условия, особено по нашите пътища. Хората са направили за такива моменти джиповете и 4х4, но когато пътя не се поддържа нищо не помага. Това да караш и да трепериш къде ще изгубиш сцепление не е работа.
Преди много години бях още студент във Варна. Тогава имаше подобна климатична обстановка точно на Иванов срещу Йорданов ден (или обратното :D ).
Дъжда валеше и веднага замръзваше. Толкова бързо, че капките ставаха на полусфери. Неможеше дори да се ходи, а за кола да не говорим. Тогава почти целия градски транспорт бе парализиран, защото автостопанството, обслюжващо половината град е до гарата, която е много по-ниско от центъра. До 10-11 часа нито един автобус не можа да изкачи баира, а града беше като призрачен. По улиците нямаше никакви автомобили.

Потребителски аватар
venom4o
потребител
потребител
Регистриран: 07 авг 2006, 18:26
Модел на автомобила: Subaru Legacy GTB 2.0 turbo ,Volvo 960 3.0

Мнение от venom4o » 12 фев 2010, 21:22

Бе всичко е до майсторлък и аз съм се окопавал ама спуках гумата ония ден и сега със резервната набор 92 днес изкарах такъв баир с това обикновенно задно ,че се учудих от себе си и колата си

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 13 фев 2010, 19:57

Натиска върху гумите на предния мост е по-голям при колите с предно задвижване и предно-средно разположен двигател в сравнение с този върху задните гуми на кола със задно задвижване и предно-средно разположен двигател поне с 10% (предно 60%/40%, задно 50%/50%), така че все пак предното има предимство, когато става въпрос за сцепление на задвижващите колела с пътя!
Последна промяна от didon80 на 14 фев 2010, 11:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
venom4o
потребител
потребител

Мнение от venom4o » 14 фев 2010, 08:56

Тогава защо мустанга не е с предно ,а е с задно ? Защо драгстерите се изправят на задни гуми?Защо като набиеш газта самия ти се лепиш за седалката(ако ти е як мотора)! Б
- Защото при потегляне центъра на тежестта се премества назад (Не ме карайте да търся лекциите по физика и да пиша тука за инерчни сили , моменти и простотии). -Задницата кляка а предницата се надига и изведнъж великото сцепление на предното предаване се изпарява.Аз незнам кола заводски над 300 кона САМО с предно а такива с ЗАДНО ги има БОЛ това мисля ,че е достатъчен факт.Най доброто задвижване си е 4х4 и стига с този спор глупав по добре да се пусне друга тема. а не да се осира тая!

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 14 фев 2010, 09:52

Прав си, но в случая говорим за проходимост при зимни условия! Естествено че 4х4 е най-добре, мощните коли са със задно или 4х4 тъй като прекалено голямата мощност на предните колела пречи на управлението. _friends_

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 14 фев 2010, 11:54

venom4o написа:....... по добре да се пусне друга тема. а не да се осира тая!
Друга тема има, и там поспорихме доста.
И двамата сте прави, но говорите за различни неща. На сухо задното предава по-добре мощноста и ускорява по-бързо от кола със предно и е по-стабилна във завой, при положение че купетата, двигателите и гумите са съпоставими.
На сняг обаче нещата се обръщат и няма значение, дали колата със задно е със отношение П/З 70/30 ; 50/50 ; 30/70, всеки опит за рязко ускоряване води до загуба на контрол.
Всичко е въпрос на Физика и субективния фактор няма голямо значение. И преди да почнете да ме опонирате, че като не съм карал еди каква си кола не знам ще ви кажа, че съм се учил на сняг на автомобил с леко купе и маломощен задно разположен двигател (ЗАЗ), много е стабилен и особено сравнен със Жигула, но няма нищо общо със стабилното поведение на колите със предно.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
venom4o
потребител
потребител

Мнение от venom4o » 14 фев 2010, 19:54

_friends_ _friends_ Абсолютно съгласен !

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Мнение от cossy » 15 фев 2010, 13:15

venom4o написа:...Аз незнам кола заводски над 300 кона САМО с предно а такива с ЗАДНО ги има БОЛ това мисля ,че е достатъчен факт....
Факт - и то ФОрд! Фокус РС 305 коня-предно, СТ-то е с 225 коня... предно... Задното на сняг не струва, даже баирите ги качват на задна, аджеба става предно ;)
Изображение

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170

Мнение от essex » 15 фев 2010, 18:01

Хаха вчера как затънах лошо , беше голям наклон нагоре и аз трябваше да направя дясен завой и въпреки че бях 100 % че ще забоксува само да леко да врътна волана при положение че колалата бяха в права позиция , аз навих колкото се може по малко десен волан и затънах , а наклона беше мн шит защото от дясната страна е некво дере 3-4 метра и нямаше и дърво а в ляво телена ограда и колата като тръгна надясно въпреки че се мъчех всячешки, а то се случва на едно тясно пътче което води до една вила :D: добре че бях на 15 метра от виличката, та званнах на моя приятел който ме чакаше там ... та спрех колата и само 10 см ме деляха от това колата да полети :twisted: но с моя приятел хванахме 2 лопати и за 2 мин подкопахме до чист асфалт и потеглих без проблем, зимно време няма да ходя никъде с каквато и да е кола вече, това ми е първият път и да се надявам последен :mrgreen:
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”