олкото по голяма е джантата толкова по слаби ти стават спирачкит

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
Bijutera
потребител
потребител
Регистриран: 12 авг 2007, 14:51
Модел на автомобила: Ford Fusion 1.6 16V
Status: Извън линия

Re: олкото по голяма е джантата толкова по слаби ти стават спира

Мнение от Bijutera » 02 юни 2008, 22:40

объркал се е,макар че някои обичат при лед и зимни условия да нямат голямо сцепление ;;):

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 02 юни 2008, 23:56

Май пак се открива добрия стар спор за това кои гуми спират по-добре тесните или широките :)
Аз предлягам най-после да го разнищим този въпрос и да приключим веднъж за винаги!

Да започнем от тази изходна позиция:
1.Широките гуми са по-добре и спират най-добре НА СУХ АСФАЛТ (а и автомобила е по-устойчив на завой! ), а и по-трудно превъртат при потегляне.
2.Зимно време на сняг - е по-добре с по-тесни гуми.
3.На мокро време аквапланинга зависи от широчината и профила на гумите, масата и скороста на автомобила, дълбочината на локвата! При движение със скорост по-висока от XX км/ч и по-ниска от YY км./ч възниква аквапланинг, като XX и YY зависят от по-горните условия.

Потребителски аватар
KickingKing
потребител
потребител
Регистриран: 10 юни 2006, 21:46
Модел на автомобила: само за руси
Контакти:

Мнение от KickingKing » 09 юни 2008, 15:55

Айде да не си точно прав?
2. Тука има 2 теории по въпроса като едната казва, че е по-добре с по-тесни, другата с по-широки. Каква е разликата? Ами по-тесните се "забиват" в снежната покривка като идеята е да стигнат по-бързо до "здраво" място където да се хванат. Да обаче в някои условия (в които аз лично включвам и нашата родина когато се изненадаме от снегът и има 30см неизчистен сняг) имат да копат, копат и да не стигнат до нищо твърдо или да е прекалено голямо разстоянието до него. В този случай идва и втората теория, която е че точно поради по-голямата повърхност по-малко затъват и за това може да издрапаш без да се зариеш.
Смятам, че всеки живеещ в нормална държава където снегът по улиците не остава повече от 4-5см би трябвао да се придъжра към първата теория, за всички останали втората. Това обаче всеки сам си избира :)

3. Всъщност зависи от много повече от това. Примерно трябва да се вземе впредвид шарката, ширина на каналите, геометрия, цялостен състав на материалът, траектория на движение и к'во ли още не. Да не говорим, че по-високата скорост създава предпоставки за аквапланинг и точно заради това не може при скорост по-голяма от YY км/ч той да изчезне, а точно обратното.
Изображение
Изяж бобър - спаси дърво!

cargo
потребител
потребител
Регистриран: 06 май 2008, 17:37
Модел на автомобила: Mondeo 16v 2.0L 136ps Combi

Мнение от cargo » 13 юни 2008, 16:12

Alexi написа:човек глупости са това ... при монтиране на по голям цолаж се спазва правилото растоянието от центъра на главината до пътя ( т.е. радиуса на гумата+ джантата) да ти е същото като при оригинални джанти (даже има такива калкулатори в нета).. в такъв случай ще си спира както и преди ,че и по добре поради по-широките гуми съпътстващи по големия цолаж ... ако не спазиш това правило и километража ти няма да показва вярно
а ти да си чувал че широчината не дава по голяма площ ,защото се намалява тежеста върху точка и сцеплението става по малко ,има си оптимални варианти тежест , център широката гума дава предимство единствено в завой.Ф1 не случаино са със толкова широки гуми но при техните спойлери и скороста тежът тонове.

cargo
потребител
потребител

Мнение от cargo » 13 юни 2008, 16:19

KickingKing написа:Айде да не си точно прав?
2. Тука има 2 теории по въпроса като едната казва, че е по-добре с по-тесни, другата с по-широки. Каква е разликата? Ами по-тесните се "забиват" в снежната покривка като идеята е да стигнат по-бързо до "здраво" място където да се хванат. Да обаче в някои условия (в които аз лично включвам и нашата родина когато се изненадаме от снегът и има 30см неизчистен сняг) имат да копат, копат и да не стигнат до нищо твърдо или да е прекалено голямо разстоянието до него. В този случай идва и втората теория, която е че точно поради по-голямата повърхност по-малко затъват и за това може да издрапаш без да се зариеш.
Смятам, че всеки живеещ в нормална държава където снегът по улиците не остава повече от 4-5см би трябвао да се придъжра към първата теория, за всички останали втората. Това обаче всеки сам си избира :)

3. Всъщност зависи от много повече от това. Примерно трябва да се вземе впредвид шарката, ширина на каналите, геометрия, цялостен състав на материалът, траектория на движение и к'во ли още не. Да не говорим, че по-високата скорост създава предпоставки за аквапланинг и точно заради това не може при скорост по-голяма от YY км/ч той да изчезне, а точно обратното.
Не става въпрос да копа до твърдо прочети горния ми пост.Загледай се в ралитата на сняг да не мислиш че там им чистят пистите и затова карат с тесни гуми ще има да копат понеже ние тука сме с 30см. qа в Швеция колко ли са???? :)

Потребителски аватар
KickingKing
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от KickingKing » 13 юни 2008, 16:43

Аре па да съм ходил достатъчно пъти в Швейцарско и да знам точно колко сняг има. Че единият път ни предупредиха даже, че като кацнем ще има много сняг и имаше 4 см. Там за разлика от наще още като почне да вали излиза цялата техника, така че ти ми прочети горният пост _friends_
Изображение

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 13 юни 2008, 19:31

cargo написа:
Alexi написа: ...
а ти да си чувал че широчината не дава по голяма площ ,защото се намалява тежеста върху точка и сцеплението става по малко ,има си оптимални варианти тежест , център широката гума дава предимство единствено в завой.Ф1 не случаино са със толкова широки гуми но при техните спойлери и скороста тежът тонове.
хмм ... интересно след като по широките гуми нямат по-голяма площ?! защо тежеста в точка да намалява ???
Както и да е - на сухо - никой не може да ме убеди че тясната гума спира и потегля по-добре от широката.
За мокро според мен други фактори играят по-голяма роля - шарка, материал, и т.н.
За сняг не съм сигурен без да пробвам, но мисля че и там другите фактори играят по-голяма роля.

cargo
потребител
потребител

Мнение от cargo » 16 юни 2008, 15:24

Брат аре ти да ми прочетеш сравнението с ралито ,нали се говори за върху сняг как е по добре , а не за върху изчистени пътища с нахвърляна луга по тях.Може би под твърдо в твоя пост имаш предвит сплескан сняг , сръвнението идва веднага и мисля че ще е достатъчно за да се приключи кое, как, що - представи си едни снегоходки ти не потъваш в снега благодарение на голямато площ която разпределят твойта тежест , и от тука можеш сам да се сетиш че при по широката гума няма как да проникне сняг в грайфера на гумата за да има сцепление.

noface
потребител
потребител
Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
Модел на автомобила: Sierra
Контакти:

Мнение от noface » 16 юни 2008, 16:27

Мдааа казал го е човека погледайте състезания и ралита,там хората знаят с кво да карата ,защото май карат бързо :D:
Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти :P

Потребителски аватар
KickingKing
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от KickingKing » 16 юни 2008, 16:35

Демек да си сложа гуми със смес на каучука такава, че за 100км да съм за нови ли?
Изображение

cargo
потребител
потребител

Мнение от cargo » 16 юни 2008, 17:11

KickingKing написа:Демек да си сложа гуми със смес на каучука такава, че за 100км да съм за нови ли?
NO COMMENT :!: :!: :!: _friends_ _friends_ Не стига че сме навлезли в друга тема , а отиваме и в още една.KickingKing карай зимата с летни да няма каучук в тях и да си ги ползваш дълги години , ако ти е здрава колата толкова дълго време. :lol:
Последна промяна от cargo на 16 юни 2008, 18:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
KickingKing
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от KickingKing » 16 юни 2008, 17:23

Само на слабите шофьори им тряят хубави гуми :D:
Изображение

noface
потребител
потребител
Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
Модел на автомобила: Sierra
Контакти:

Мнение от noface » 18 юни 2008, 16:40

Да а както всички ние знаем в Бг такива НЯМА :-/: *00935* *00143*
Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти :P

Потребителски аватар
KickingKing
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от KickingKing » 20 юни 2008, 12:24

Хубави гуми ли?
Изображение

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Регистриран: 16 фев 2008, 02:29
Модел на автомобила: 2008 Mondeo MkIV Duratec 2.0 145bhp Тitanium X
Контакти:

Мнение от amplified » 24 юни 2008, 13:24

Bijutera написа:Спора е излишен.Защо трябва изобщо да мислим по тая тема.Завода производител си е направил сметката на какъв модел кой размер гуми е най-подходящ и са си ги сложили.Там физиците смятат и изчисляват.Ако сложиш по-тясна гума губиш устойчивсот,ако сложиш по-голям размер натоварваш моста и тн.А на някой ако серийните гуми му са примерно 185/65/R14 и той е решил да се прави на гъзар и да сложи 215/50/R16 да не се чуди ако не му държат спирачките.Просто хората са си го измислили няма нужда от спорове
А защо всички коли се продават с опция за смяна на джантите с по-големи? Новото мондео защо има вариант с 15, 16 и 17" джанти?

cargo
потребител
потребител

Мнение от cargo » 05 юли 2008, 13:27

KickingKing написа:Хубави гуми ли?
*00142* *00142* *00142* KickingKing се прави на ударен. Noface мисля че не говореше за гумите а за -----> *00143* *00143* *00143*

Потребителски аватар
KickingKing
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от KickingKing » 07 юли 2008, 09:47

Слаби шоферковци има, така че явно е за гумите :D:
Изображение