Пет годишна гаранция за моделите на Ford
- nikky
- потребител
- Регистриран: 20 фев 2010, 20:01
- Модел на автомобила: Ford Fiesta Zetec '08
- Контакти:
- Status: Извън линия
Re: Пет годишна гаранция за моделите на Ford
Аз мисля, че съвременен двигател и скоростна кутия имат много по-дълъг живот от конкурентен от 90-те. Естествено има изключения, като надупят от 1,2 - 140 коня и други подобни. Не знам кой, как и защо, но все си мисля, че цикъл от 10 години живот на един автомобил е повече от достатъчен, а когато ФОРД осигурява половината от този цикъл гаранционно е добре.
На мене ми смениха гаранционно крушка, а тя си е консуматив. Ако наистина цените са се вдигнали заради удължената гаранция, може би наистина трябва да оставят избор пред клиента дали да доплати.
Сега е много модерно да даваш удължена гаранция и Пежо праснаха 5 години, и Тойота малко преди това.
На мене ми смениха гаранционно крушка, а тя си е консуматив. Ако наистина цените са се вдигнали заради удължената гаранция, може би наистина трябва да оставят избор пред клиента дали да доплати.
Сега е много модерно да даваш удължена гаранция и Пежо праснаха 5 години, и Тойота малко преди това.
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Да прав си! Точно след 12 (дванадесет) години прогнива. Толкова дават и на новите Фордове. Ако не вярваш, ще ти направя снимка на сервизните книжки на 2-те служебни коли.PcMan написа:Самия шеф на Опел е заявил, че нарочно се правят да прогниват и новите опели след години.
Та колко години мислиш да караш ти една нова кола? Според мен нормалното е 4-5 години докато излезе новият модел. Това, че българите нямаме тази възможност е съвсем отделен въпрос, който не засяга производителя.
- Polly
- потребител
- Регистриран: 24 фев 2005, 16:02
- Модел на автомобила: Бира Каменица в кен
- Контакти:
Много си прав, хората в Европа карат една кола 5-6 г. и я сменят с нова и 5 годишната гаранция си остава една хубава опция. Това, че за нас българите удължената гаранция е свързана с увеличение на цената със сума, с която много семейства живеят месец- месец и половина е друга тема. Но няма какво да се лъжем, никой не би отказал една нова кола с 5 годишна гаранция и е напълно естествено, когато ни е скъпо да предпочетем втора употреба на 2-3 и повече години. А дали човек си купува чисто нова кола на лизинг или втора употреба- колата е и си остава разход и не може да се търси печалба от нещо, което за да се използва са необходими пари- за гориво, застраховки, консумативи и т.н. По-лесно е да се каже, че купуването на нова кола е неизгодно, но това малко ми прилича на Кума Лиса, която казала, че гроздето е кисело, защото е високо.DigiPro написа: Та колко години мислиш да караш ти една нова кола? Според мен нормалното е 4-5 години докато излезе новият модел. Това, че българите нямаме тази възможност е съвсем отделен въпрос, който не засяга производителя.
Лично аз не мисля, че покупката на добре запазена кола на 2-до 5 г. е изгодна инвестиция, защото в 95% от случаите това са бивши служебни коли.Ползвала съм служебна кола- разликата, по която съм карала сравнение с личната не е малка и със сигурност всеки, който е карал служебна кола ще каже същото.
Ама хайде, по-добре да си затворим очите и да кажем, че е по-готино да си купим използвана кола вместо чисто нова, предпочитам в очите на околните да изглеждам глупачката, която кара нова кола, а на лелята с бричката

FORD - Feel the difference.
- ImpossibleMan
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
Е, реално е трудно да се разбере, дали една кола е новозакупена или не, ако е примерно на 2 години. Иначе съм съгласен с колежката. Това за глупака с новата кола си го мисля напоследък, но в крайна сметка ме отличава от останалите. Когато за първи път си купих нова кола, всички мислеха, че вземам пари под масата и реално смятаха, че заплатата ми е два пъти по-голяма, отколкото им казвах. Е не е. 5 години гаранция са добре, макар първия път да не ми бяха необходими. Втория не се знае. Най ме притеснява мекото окачване на новата Фиеста, което може да има проблеми по нашите пътища. А така като гледам, гаранцията по окачването е с километри, долу горе равни на тия, които бих изминал за 5 години. Все пак, ако новата ми кола бе с 1500 лева по-малко, можех да се спра на 120 к.с. версия, вместо на 96. Освен това ме притеснява и многото електроника. Старата почти нямаше такава, та затова и нямаше кой знае какво по електриката да и се чупи, с изключение на крушките. Обаче, ако трябваше да избирам, бих предпочел 2 години гаранция и по-мощен мотор или още по-богато оборудване.
- PcMan
- потребител
- Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
- Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX - Местоположение: Ловеч
- Контакти:
Купувайте си опели тогава. Някой пак не чете. Говорех за пазара на стари коли, там само 5 годишни ли се продават ? Някой знае ли колко милиарда се губят от потенциални клиенти ? Не говорех, че аз ще я карам 12 години новаDigiPro написа:Да прав си! Точно след 12 (дванадесет) години прогнива. Толкова дават и на новите Фордове. Ако не вярваш, ще ти направя снимка на сервизните книжки на 2-те служебни коли.PcMan написа:Самия шеф на Опел е заявил, че нарочно се правят да прогниват и новите опели след години.
Та колко години мислиш да караш ти една нова кола? Според мен нормалното е 4-5 години докато излезе новият модел. Това, че българите нямаме тази възможност е съвсем отделен въпрос, който не засяга производителя.

- DigiPro
- потребител
- Контакти:
PcMan ако си прочел добре, то и Форд дават 12 години гаранция срещу корозия на купето. Постави се на мястото на производителя. Ти съгласен ли си да работиш за 2-3 пъти по-малко пари? Да наистина е така и при потребителската електроника. Прави се да издържа по-малко време за да си купиш пак ново. Ти би ли си купил телевизор втора употреба с кинескоп на 5-6 години?
- PcMan
- потребител
- Контакти:
Гаранцията е за пробивна корозия. И само ръжда ли може да те хване при 2ра ръка кола ? Или доста по-сериозни неща за маса пари, при по-нови модели купени 2ра ръка на >5год. Производителите правят милиарди, и са ги правили и когато не правеха колите си с по-малък цикъл на двг и ходова, с нарочно сложни и адски скъпи за купуване съединения.. Разбирам те, и разбирам, че това е нормално но става прекалено от дадени години нататък, и се засилва жестоко. А при сложните и скъпи неща като колите работата става дебела, телевизора е на далечни пари и сложност, и не е толкова надценен като крайна цена.DigiPro написа:PcMan ако си прочел добре, то и Форд дават 12 години гаранция срещу корозия на купето. Постави се на мястото на производителя. Ти съгласен ли си да работиш за 2-3 пъти по-малко пари? Да наистина е така и при потребителската електроника. Прави се да издържа по-малко време за да си купиш пак ново. Ти би ли си купил телевизор втора употреба с кинескоп на 5-6 години?
Номера е, че са алчни .... Т.е. прекалено. Фолксваген най-голямата им реклама за голф 6 беше, че се произвежда много по-евтино от голф 5, боята била на по-тънки слоеве и подобни.. Това е ХВАЛБА, а струва ли по-малко голф 6 отколкото нов 5 когато излезе ? Не, навсякъде не само тук. Масово се използва 1 база за няколко модела, един двигател с 5 различни мощности. Накрая ти казват това е "нова" кола спрямо предната. А на всичкото отгоре правят колите да са бози след дадени години, за да дърпат насила хората към новите коли. Е това е безконтролие и алчност. А е част от цялата схема.
Европейските производители толкова прекаляват с орязани гаранции, цени, орязани оборудвания и скъпи доп.екстри, че корейци и японци ги задминават по тези неща често, и по надеждност често. Това нашия преподавател ни го обяснява
- ImpossibleMan
- потребител
Значи, моят преподавател обясняваше, че от дизелов Голф 2 няма по-добро. Сигурно е било така през 1989 година. Това с икономията бе на мода през 1990 година, когато излязоха "икономичните" Голф 3, Астра 1 и Ескорт, който по традиция си бе такъв. Към тях трябва да се причисли и Мерцедес, който почна да ръждясва доста бързо, та по едно време се наложи Мерцедес да не пизнава 30 годишната гаранция срещу корозия. Бързо обаче производителите се усетиха, че грешат. Ако теориите на конспирацията бяха верни, то Мерцедес нямаше да се изложат така с 30 годишната гаранция. Опел и Форд нямаше да почнат да правят едни от най-здравите автомобили в класовете си, а Фолксваген щеше да продължи с производството на паяжините си Голф 3 и да загуби огромен дял от пазара си. Кое колко се чупело...сякаш забравихте, как 100 000 км се смятаха за нещо свръхестествено при соцвозилата. Противно на теориите на някои, модели като моята Фиеста се оказаха доста здраво направени дори за нашите пътища. Ако даскалите ви бяха прави, то Фиеста би трябвало да е по-зле от предшественика си до 2002 година, но в действителност се оказва, че разликата е океан. Старата не само, че не издържаше много, а и е на едно от последните места по надеждност сега. Същото се отнася и за Фокус/Ескорт. Някой може ли да направи асоциация между Фокус 1999 и Ескорт? И ако може, нека я направи. дай да видим, кое е по-надеждно и по-качествено.
Има и още нещо, дето инженера не може да проумее явно ( язък, че и аз съм такъв). Тук голямо влияние оказва и самото съзнание на човек. Кой нормален човек би търпял една купчина ламарина 10 или 15 години, докато се счупи? Ами нормално би било, ако аз съм на 20 и си купя евтина кола, на 25 да имам повече пари и да си купя по-голяма и по-скъпа. Още по-нормално е, след като човек създаде семейство, да иска нов автомобил, който да побере и децата. Тая функция, не може да се изпълнява от автомобил с две врати, без еърбеци, купен на 20. Човек се развива и иска техниката му също да се развива. След еърбеците той ще иска мотор, който да дърпа още от празен ход, ще иска и ел.огледало когато паркира, ще иска зимата да му е топло и стъклото му да се размразява бързо, не да зъзне 30 минути докато потегли. Ще иска след време да превози и бидон с материал за ракия. Ще иска много нови работи и автомобилът му на 15 години няма да може да се справи с нито едно от тия неща. Затова той ще го смени. Има варианти за стар, но по-голям и с повечко екстри, има вариант и за нов с 5 годишна гаранция. Лично аз знам, че след 4-5 години и новата кола ще ми омръзне, а и ще възникнат нови нужди. Годинките минават, здравословното състояние се влошава, значи няма да мога цял живот да сядам почти на земята, когато се качвам във Фиестата. Ще ми трябва нещо автоматизирано, по-високо и с по-голям багажник. Няма начин тая Фиеста да я задържа повече от 5 години, защото дори седалките и не се сгъват като старата. Странни икономии наистина правят във Форд, но този модел явно не е предназначен за хора като мен. Ама какво да правим, като доходите ни са толкова и не сме нормална държава. Ако бяхме, тая Фиеста бих я прескочил веднага и отдавна бих яхнал някой C-Max.
Има и още нещо, дето инженера не може да проумее явно ( язък, че и аз съм такъв). Тук голямо влияние оказва и самото съзнание на човек. Кой нормален човек би търпял една купчина ламарина 10 или 15 години, докато се счупи? Ами нормално би било, ако аз съм на 20 и си купя евтина кола, на 25 да имам повече пари и да си купя по-голяма и по-скъпа. Още по-нормално е, след като човек създаде семейство, да иска нов автомобил, който да побере и децата. Тая функция, не може да се изпълнява от автомобил с две врати, без еърбеци, купен на 20. Човек се развива и иска техниката му също да се развива. След еърбеците той ще иска мотор, който да дърпа още от празен ход, ще иска и ел.огледало когато паркира, ще иска зимата да му е топло и стъклото му да се размразява бързо, не да зъзне 30 минути докато потегли. Ще иска след време да превози и бидон с материал за ракия. Ще иска много нови работи и автомобилът му на 15 години няма да може да се справи с нито едно от тия неща. Затова той ще го смени. Има варианти за стар, но по-голям и с повечко екстри, има вариант и за нов с 5 годишна гаранция. Лично аз знам, че след 4-5 години и новата кола ще ми омръзне, а и ще възникнат нови нужди. Годинките минават, здравословното състояние се влошава, значи няма да мога цял живот да сядам почти на земята, когато се качвам във Фиестата. Ще ми трябва нещо автоматизирано, по-високо и с по-голям багажник. Няма начин тая Фиеста да я задържа повече от 5 години, защото дори седалките и не се сгъват като старата. Странни икономии наистина правят във Форд, но този модел явно не е предназначен за хора като мен. Ама какво да правим, като доходите ни са толкова и не сме нормална държава. Ако бяхме, тая Фиеста бих я прескочил веднага и отдавна бих яхнал някой C-Max.
- PcMan
- потребител
- Контакти:
Ескорт/фокус 1 е друга тема, за това и карам фокус 1. Сиерата ни е на 500хил. След фокус 1 (а при двг-тата от фокус 1 тдци) почва филма.. маховици, дюзи, здрави цени за части, сложни съединения.. Колата се прави да е безкрайно надеждна в гаранционния период 5год и още малко зависи как се кара, колко, и как се пази. За това новата фиеста е ненадмината, и всеки нов форд. За съжаление и аз щя трябва да скоча на нещо по-ново, по-фино, след време. А фокус 1 си е фокус 1, особено ако не е тдци. Толкова проучване и усилия съм хвърлил.. 
Между другото тук не те убеждаваме, че не си заслужава нова кола. А коментираме какви са новите, старите коли и т.н., приятелски

Между другото тук не те убеждаваме, че не си заслужава нова кола. А коментираме какви са новите, старите коли и т.н., приятелски

- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Още на втората ти се иска още по-нова! Аз от как съм видял новия Фокус си мечтая за него, а като прочетох какво има като екстри и започнах да мисля как да навия жената да сменим колата с по-нова.ImpossibleMan написа: след 4-5 години и новата кола ще ми омръзне

- DigiPro
- потребител
- Контакти:
Истината е, че седнеш ли веднъж в нова кола, после трудно би си купил стара.
И нещо което ми каза един комшия по гараж, собственик на 2 Фиести - MK2 1,6D и MK6:
И нещо което ми каза един комшия по гараж, собственик на 2 Фиести - MK2 1,6D и MK6:
Хвали старо, карай ново!
- la4o
- потребител
- Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
- Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
- Контакти:
Мисля, че темата от мнооооого отдавна излезе от темата...
- ImpossibleMan
- потребител
А аз мисля, че темата все пак си е в темата от време на време. като цяло, гаранцията е свързана със състоянието на автомобилите. Тук се разисква точно това май
За да се стигне до истината - дали е необходима тая гаранция или не, трябва да се мине през цялата история на Форд, Мото Пфое и другите автомобилни марки по света и в България. Защото 5 години гаранция не се дават току така. Причината или причините са много и е хубаво да се кажат. Мисля, че доста се каза, но спорът - нова кола с 5 годишна гаранция или малко по-стара, остана неразрешен. Всъщност, нещо не ми е ясно. Ако гаранцията ми е 5 години и аз продам колата си, ще важи ли за другия собственик? И още нещо. Ако някой върне колата в Мото Пфое поради неплатежоспособност и колата му се предложи за продажба, гаранцията от 5 години ще бъде ли валидна или не?

- synthez 3D
- Потребител
- Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
- Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008, - Местоположение: Г.Оряховица
Гаранцията е валидна,независимо от смяната на собствеността,стига всички обслужвания да са правени навреме и в оторизиран сервиз на Форд.Това е и една от целите на удължената гаранция,през тези 5 години обслужванията да се извършват само при тях.Само не съм сигурен,че тази удължена гаранция,важи и в Европа.Май е само за България,но трябва да се провери.Ако се окаже,че е само за тук,съвсем си губи смисъла за мен.
- DigiPro
- потребител
- Контакти:
http://www.ford.co.uk/Fordforbusiness/W ... edWarrantysynthez 3D написа:Само не съм сигурен,че тази удължена гаранция,важи и в Европа.Май е само за България,но трябва да се провери.Ако се окаже,че е само за тук,съвсем си губи смисъла за мен.
Parts covered (this is not a full and complete list):
•Engine – turbocharger, flywheel, pistons and rings, camshaft and followers, oil pump, lift pump, manifold, timing belt and tensioner, valve block, crankshaft bearings, pulley and damper, diesel vacuum pump, timing belt, chain and tensioner
•Gearbox – manual and automatic. Selector forks, synchro hubs
•Four-wheel-drive system – crown wheel and pinion, propshaft
•Fuel system – fuel pump, injectors and pump, throttle body, throttle potentiometer, fuel pressure regulator, glow plugs, idle control valve
•Suspension – wheel bearings, drive shafts, wishbones, bushes, track rod ends, cv joints, torsion bars, anti-roll bar links, ball joints, bearings, coil and leaf springs
•Cooling system – radiator, water pump, thermostat and housing, fan motor, heater matrix and valve, intercooler/heat exchanger
•Braking– master cylinder, wheel cylinder, calipers, servo, handbrake lever
•ABS – sensors, pump modulator
•Steering – power steering rack, pump, reservoir, column and idler box
•Air conditioning – condenser, compressor, evaporator
•Electrical system – starter motor, alternator, dashboard instrumentation, central locking motor and module, wiper motor and linkages, washer pump, window motor, remote mirror motor, sun-roof motor, heated windscreens, coil, horn, multi-function stalk, ECU (electronic control unit), indicator and hazard units, relays, senders and solenoids, switches, speedometer, distributor, ignition switch
•Remote coded key, door lock cylinders, factory-fit alarm
•Sensors – Lambda sensor, oxygen sensor, EGR valve, crank position sensor, engine speed and temperature sensors, reverse sensor
•Seat – seat belts and motors. Pedal assembly. Cigar lighter and clock
•Tailgate strut and lock. Air bag clock spring and rotary coupler
•Tank sender unit,temperature sender unit, air flow meter and sensor
- Alexi
- потребител
- Регистриран: 18 май 2008, 22:50
- Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
- Контакти:
що ти къде мислиш да караш колата ...
- ImpossibleMan
- потребител
Не съм много сигурен, че при препродажба на лизингова кола, гаранцията ще важи. Заводската от 2 години да, но удължената ? ? Това го има при новата 'доживотна" гаранция на Опел в Германия. При препродажба, гаранцията не важи.
- synthez 3D
- Потребител
- Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
- Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008, - Местоположение: Г.Оряховица
Ами аз основно си правя километрите из Европа...за България си имам и друга кола.Като ще ме карат да си плащам за нещо,бих искал да мога и да го използвам.Alexi написа:що ти къде мислиш да караш колата ...
Както видяхте от линка на Digipro ,в UK удължената гаранция си я плащаш само ако искаш.Така беше и тук до сега.Защо трябваше да се включва задължително в цената?Защото агънцата ще си плащат каквото и да им поискаме.Така ли?Не,благодаря.
Все пак ще попитам за повече подробности относно това дали важи,или не,но почти съм сигурен,че ще важи при прехвърляне.
- Alexi
- потребител
- Регистриран: 18 май 2008, 22:50
- Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
- Контакти:
мда с гаранцията е нахално .. отделно за UK виждам едни 100 000 мили които тя покрива .. нещо не ги виждам за БГ